Me! Me! Me!

De wrevel (slechtere mensen zeggen jaloezie) spat er tegenwoordig her en der van af. En het is me nóg niet geheel duidelijk wat er aan de hand is met die gent.blogt-historie. Ik dacht eerlijk gezegd dat het een officieel stadsinitiatief is, maar dat is het blijkbaar niet. De wel heel erg akelig clueless-overheidsinstantie-aandoende copyright statement zal me op een verkeerd spoor gezet hebben.

Ik zie wel waarom er wat kregelig zou kunnen gereageerd worden op het artikel in de Standaard als hebben die mannen het warm water heruitgevonden. Ware ik Luc Van Braekel, ik zou me de moeite getroosten om zoveel mogelijk van die initiatiefnemers op te bellen en de ware toedracht van ‘t één en ‘t ander te proberen achterhalen, maar ‘t is daar al veel te laat voor, en verdorie, ik ben geen MSM!

Op zoek naar een patroon dan maar. Op een rijtje de initiatiefnemers (vermoed ik):

 • Bram Antheunis, zit sinds januari bij MSN en daarvoor sinds december bij Blogger.
 • Ilse Baetslé uit het Meetjesland, sinds eind november een weblog bij Skynet, Kerygma.
 • “Jan”, zonder verdere links naar websites of weblogs
 • Lea aka Loperke (Lien Braeckevelt?), van ergens aan de Leie maar niet uit Gent zelf, die werkt bij Frappant en loopt, en sinds april vorig jaar een weblog heeft bij Skynet blogs.
 • Lyne, geen weblogs of links of meer informatie behalve dat ze al veel recensies geschreven heeft 🙂
 • Maarten, een aangespoelde westvlaming, sinds december een weblog bij Blogger.
 • Michaël van sempermagis
 • “Sir B.” uit De Panne, zelfs niet als DJ Kiezak op het internet te vinden
 • Smetty van onder meer Doppler

Een duidelijke trend inderdaad: ik kan me inbeelden dat mensen zich blind staren op bijvoorbeeld volgende vragen:

 • “gent blogt”?! Vanwaar de mateloze arrogantie om een paar mensen bijeen te schrapen en dat “gent” te noemen dat aan het bloggen zou zijn? ik zie daar niet veel meer dan een stapeltje arty farty mensen die elkaar van den uitgang kennen
 • gent blogt? De helft van die gasten zijn “aangespoeld” of westvlamingen begod!
 • gent blogt? De meerderheid van die gasten heeft ofwel helemaal geen, ofwel och here nog maar een paar maand een weblog!
 • “eerste stadsblog”? Om een stadsblog te zijn, zou het toch wel ergens iets officieels moeten zijn toch? nee? wacht, ik ga een paar collega’s uit Brugge bijeen rapen en meteen het “eerste vlaamse blog” uit de grond stampen!
 • eerste stadsblog? Als Steven Noels er ruim vroeger was, met een bovendien arguably technisch superieure oplossing?

…en achterliggend natuurlijk (uiteraard!) vragen zoals:

 • jamaar waarom doen ze niet mee aan het vlaamse supermegablog? dàt ging toch het officiële grote collaboratiefestijn zijn?
 • De Standaard?! huh!? waarom krijgen zij een bericht in de De Standaard, voor iets dat noch per se gents is, noch per se een gents stadsblog, noch van (voor het grootste deel) “echte” bloggers uitgaat, noch georganiseerd is, noch eigenlijk echte inhoud of plannen of perspectieven kan voorleggen?
 • en godverdorie! ik ben al jàààààren een Gentse blogger, en ik ben niet gecontacteerd—wat zeg ik? ik heb zelfs niet één e-mailtje gekregen! passop, niet dat ik mij gepasseerd voel of zo hé, maar, eum, ik voel ij toch wel een beetje gepasseerd

Dat zal het zowat zijn, vermoed ik.

Mijn persoonlijke opinie? Helemaal akkoord met Huug: gasten gaat het haast gedaan zijn met zagen, ja?

De eigenlijke achtergrond van het project staat het best te lezen bij Smetty:

Ik had het geluk twee dames (i. en l.) op mijn pad tegen te komen waarmee iets gerealiseerd kan worden. Geen oeverloze discussies, maar gewoon handen uit de mouwen.

I, for one, am totally prepared to take that at face value. Ik kan mij er écht niet mee bezighouden om daar allerlei verborgen agenda’s achter te gaan zoeken. En ik ben dan ook geheel bereid om mee te werken/schrijven/denken/fotograferen. If they’ll have me.

En waarom ze dan in De Standaard staan? Geen idee. Kan het mij eigenlijk schelen? No sir, can’t say that I’m particularly bothered. Sinds de één of andere wiet deze site in De Morgen als “het beste weblog van Vlaanderen” aangeduid heeft, geloof ik niets meer dat in de gazet staat 🙂

[sorry voor de anglicismen en het engels trouwens, het is al laat (oei! 1u43!), en ik vrees dat het er niet veel beter gaat op worden sinds ik alle dagen praktisch hele dagen engels en frans spreek op ‘t werk :)]

20 reacties op “Me! Me! Me!”

 1. Michiel,

  Dat wij niet iedereen gecontacteerd hebben was vooral een kwestie van praktische regeling. Iets opstarten en lijnen uittekenen is nu eenmaal makkelijker met een beperkte groep. We hebben ook nooit gepretendeerd om alle Gentse bloggers te verzamelen, dat is wat Steven met verve doet op planetgent. Het Gent gent.blogt slaat in ons geval op het onderwerp, de inhoud: het gaat enkel en alleen over Gent.
  De “blogt” slaat op het feit dat dit wel degelijk een blog is. En niet dat iedereen die erop meeschrijft al eerder een (gerespecteerd) blogger was. Integendeel: wij zelf vonden het wel een fijn idee om niet uitsluitend in de zelfde poel te vissen. Vers bloed op het wereldwijde web!

  Dat de heren van de pers hier zijn opgesprongen: mooi meegenomen. Dat de gazetten niet over iedereen een artikeltje schrijven is natuurlijk jammer, maar ik denk dat dat vooral een kwestie is van geluk.
  Dat een deel van de bloggers uit Gent zich nu gepasseerd voelt, dat is jammer. Laat ons duidelijk wezen: we zijn op zoek naar meer schrijvers. En zullen jou alvast met open armen ontvangen. Mail ons (dat geldt ook voor andere geïnteresseerden, trouwens).

 2. Stoppen met zagen, jaja. Maar enfin, Michel! En dan gooi jij een dikke boomstam (vers uit de Amazone, omtrek kan hier niet binnen in mijn woonkamer – en die is vrij groot, believe me..) in de groep. Roulez, ambiance! Ik vond het een leuk initiatief en nu begint iedereen naar elkaars duiven te schieten. Trrr, het is hier alweer Vlaanderen op zijn smalst… Whoeha, wat ben ik blij dat ik de volgende twee weken op vakantie ben. 😉

 3. Komaan Michael, niet jaloers zijn 😉
  If you cannot join them, beat them.
  De Morgen is inderdaad geen referentie, als ik papier lees is het HLN op het WC.
  Enfin, je bent geblogwatched.
  Weet je, niks wordt je in de schoot geworpen, life sucks.

 4. @i: ‘t is Michel, niet Michiel 😀
  En voor de rest; alle succes toegewenst, en van zodra ik iets over gent zelf te vertellen heb (foto’s van de Gentse Feesten, de verbouwingen naar woonerf in de wijk, …) stuur ik mijn kandidatuur in!

  @huug: ‘t was echt niet de bedoeling om dat te doen–ik zeg gewoon dat (a) ik me kan inbeelden waarom men zou kunnen lastig lopen, maar (b) dat ik er peroonlijk geen probleem mee heb, en al helemaal niet nu i. het nog eens helemaal duidelijk gesteld heeft wat & hoe.

  @VH: ‘t is Michel, niet Michael 😀
  En voor het geval het niet duidelijk zou geweest zijn: ik ben *uiteraard* niet jaloers; ik heb noch zin noch ambitie noch kunde om ze beaten; ik zie niet in waarom ik ze niet zou kunnen joinen; wat is blogwatchen?; en in tegendeel: zeer veel dingen worden je in de schoot geworpeen, en voor mij suck life voor het moment allerminst!

  Joechei!

 5. Pingback: Kerygma
 6. Pingback: volume12
 7. hoe grappig om dit te lezen (ik kende denk ik uw blog nog niet vooraleer gij en ik daar zaten bij dit ooit ferm bediscussieerde project)
  jaja verdikke, internetdiscussies toch hé, ik doe daar eigenlijk enkel aan mee voor de lol…

Reacties zijn gesloten.