Shareware

Ik heb nu al jaren zo’n weblog, en ik schrijf nu al jaren de entries zelf met de hand. Gewoon de html-code intypen. Veel sneller dan zitten prutsen met WYSIWYG-spul. En een mens heeft tenminste controle over wat er uit komt.

Ja, ik heb al die interfaces en dingen ooit wel al eens geprobeerd, maar mijn principe in die zaken is dat ik geen geld geef aan dingen die ik zelf beter zou kunnen doen. En dus ben ik er zelf aan begonnen, een tijd geleden, in C#, een weblogbeheerdinges-via-xml.

Om tot de conclusie te komen van why bother. Het is uiteindelijk gemakkelijker om het met de hand te doen.

Tot nu, eigenlijk. Ik heb nu zo’n portable, en ik zit elke dag meer dan een uur op de trein, en dan heb ik soms wel eens zin om hier (of, vaker, elders) iets neer te poten. Dus op zoek gegaan naar zo’n weblogpostending, dat me toe zou laten om te schrijven, en te saven, en dan te uploaden. En dat me toelaat beelden te uploaden, en code te editeren, en alles dat in TypePad ook kan.

En, zeer belangrijk, dat gebruiksvriendelijk is. Zo gebruiksvriendelijk dat het vanzelfsprekend is. Ik denk dat ik het gevonden heb, en het was dan nog wel het allereerste dat ik uitprobeerde: BlogJet.

Voor de rest is het serieus proper gemaakt. Er zit een beperkte WYSIWYG-editor in, die intelligent genoeg is om “van die ‘aardige’ quotes” proper aan te maken, en eindelijk heb ik iets gevonden dat—hoezee!—em dashes maakt zonder dat ik ze manueel moet maken. En er zit ook een code editor in, die syntax highlighting en zelfs een eenvoudige tag²e completion heeft. En hij kan beelden uploaden en optioneel resizen. En ik kan er zowel op twee verschillende Typepad accounts met in totaal zes min of meer vaak gebruikte weblogs als op mijn Blogger account als op twee WordPads op verschillende servers. Klasse.

En de interface is aangenaam dépouillé, niets geen overdaad aan knoppen en functies en watnog.

Ik heb tot nog toe, na twee dagen gebruik, maar een paar kleine klachten:

  • er staat een knop voor smileys.  Wàt doen die daar? 
  • in datzelfde verband: de toolbars zijn niet editeerbaar
  • zou het niet mogelijk zijn om (eventueel optioneel) de spelling checker van Office te gebruiken?
  • er zitten geen dinges, onderlijnde lettertjes op de menu-items, waardoor je geen alt-f kunt doen om naar het file-menu te gaan—hoogst irritant
  • ik stel me er vragen bij dat normal/code/properties blijkbaar als drie modes van een post gezien worden. Normal (wysiwyg) en code, akkoord. Maar properties: nee.

Ik ga het denk ik nog een week of zo gebruiken, en dan zien of ik het nog wil kopen.

update: BlogJet heeft juist deze post opgevreten. Ik denk dat het bij deze van mijn computer gesmeten wordt. Zeer mooie interface, al wat een mens wilt, maar data vernietigen? Bah!

update 2: en het ding heeft de grootste problemen met het uur van een post: elke keer ik iets editeer en post, springt het vijf uur naar achter. Stom, en klinkt toch wel als een zéér stomme bug

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. BlogJet is echt heel tof en ziet er gelikt uit. Heb het ook geprobeerd, maar ik had wel wat problemen in combinatie met TypePad. Rare dingen met datums die niet klopten en berichtjes die gewoon niet wilden verschijnen en zo. Corresponderen met de auteur van het programma liep wel supervlot en hij gaf toe dat er nog ’t een en ’t ander niet in orde was… maar dat is alweer een half jaar geleden. Sindsdien niet meer naar gekeken. Ik wilde het eigenlijk gebruiken als een soort dummy-proof CMS-tooltje voor mensen die berichtjes op een website moeten publiceren.

  2. @ Michel: Wat de problemen in het rood betreft: ben je zeker dat dit geen instellingen zijn? Voor het uur ben ik daar vrij zeker van, waarschijnlijk zal je de tijdzone van België (GMT+1) ergens moeten instellen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.