Allemaal beestjes

Het gaat ongemeen goed met de beesten in de tuin.

Vorig jaar zat er wel vanalles, maar waren er toch een aantal zeer opvallende afwezigen: geen mieren, geen duizendpoten, geen of praktisch geen vlinders, geen bijen of wespen, … Niet dat ik er rouwig om was, maar toch: vreemd.

Ik stak (en steek het nog altijd) op een tuin die van nul af aan begonnen is, met geïmporteerde grond, op een plaats waar er tot april vorig jaar alleen beton was.

Alles wat ik zag vorig jaar, was min of meer ontheemd, niet op zijn plaats, en kwam breekbaar en toevallig over: één keer zien, en dan niet meer zeker weten of ik het ooit wel nog zou terugzien.

Dit jaar: helemaal anders. Er zijn mieren die bladluizen melken en meenemen naar hun nest, onder potten en stenen zitten duizendpoten, de Tomocerus vulgarissen zitten overal in plaats van alleen hier en daar eentje, ik heb mijn tweede en wellicht niet laatste schattige Entomobrya multifasciata gezien, de Eupteryxen zijn terug als waren het oude vrienden, er zit een echte Tetragnatha montana, enfin, allemaal fijn.

En ik heb vandaag een aantal foto’s gepakt waar ik wel content van ben, zo onder meer:

10 reacties op “Allemaal beestjes”

  1. Gisteren voor de eerste keer van het jaar geBBQ’ed en van dichtbij gezien hoe een mot haar vleugels oppompt. Ze zat op een poot van een tuinstoel. Eerst waren haar vleugels zo van die stompjes, en ik ben met intervals van 5 minuten gaan kijken, stilaan werden de vleugels groter en groter. Ik had eigenlijk foto’s moeten nemen maar ja, het vlees werd koud :p

  2. Aangezien een mot een insect is, en insecten geen hemoglobine hebben omdat de zuurstoftoevoer langs tracheeën gebeurt (dus niet via longen en het bloed zoals bij de mens), hebben ze waarschijnlijk kleurloos bloed. Sommige insecten hebben lichtgroen bloed maar ik denk niet dat motten daar aan meedoen.

Reacties zijn gesloten.