Fuzziness

Toen ik mijn uurwerk in de maak liet doen een tijd geleden heb ik me een vervanguurwerk gekocht dat radiografisch zichzelf op de femtoseconde nauwkeurig houdt met atoomklokken allerlei.

Ondertussen is mijn eigenlijk uurwerk, dat ik veel mooier vind, al een tijd terug. Maar ik heb mijn nieuw voorlopig uurwerk nog altijd niet opgegeven.

Het is een verslaving. Aan punctualiteit. Het is exhilarating te weten dat als ik een afspraak heb om halftien, ik wel degelijk om 9u29 en 45 seconden precies aan de deur kan bellen. Of dat ik weet dat als ik nu vertrek, ik zéker op tijd zal zijn om de trein van 7u22 te halen.

Maar daar staat tegnover dat ik de indruk heb veel gecrispeerder te leven.

En dat mag niet zijn, het leven is te kort om zich zo op te zitten winden. Ik ga vanavond mijn nieuw voorlopig uurwerk afdoen en op het nachtkastje leggen. En mijn oud gerepareerd uurwerk aandoen. Dat alleen wijzers heeft en geen LCD. Zelfs geen cijfers op de uren, ha!

Morgen dus weer op fuzzy time overstappen: gewoon weer ruim op tijd vertrekken om zo op tijd mogelijk te zijn. Maar niet meer obsessief.

Mellow, me. Yessir.

3 reacties op “Fuzziness”

  1. Dat idee van gecrispeerde en fuzzy time, daar geloof ik niet in. Ook al staat er op je horloge dat het precies 16u 23m 48s is als je arriveert aan de bushalte, wie zegt dat de bus zoals aangegeven staat om 16u 24m zal aankomen? Je bent nog ruim op tijd (12 seconden overschot) maar evengoed kan de bus 5 minuten geleden al gepasseerd zijn. Andersom ook. Als jij met je fuzzy uurwerk dat 16u 20m “en een klets” aangeeft, dan kun je besluiten dat je op tijd bent voor de bus. Maar ze kan weeral te vroeg zijn gepasseerd.

    Om maar te illustreren: ik kan me geen alledaagse situaties indenken waar een op de femtoseconde nauwkeurige klok een voordeel oplevert tov een wijzerklok. Het is een illusie te denken dat aanbellen om 9u29m en 45s voor een afspraak van 9u30m op een of andere manier iets zou uitmaken. Hoe dat exhilarating kan zijn begrijp ik niet. Maar als dat een obsessief compulsief ding is van u, zoiets waar je plezier in hebt maar dat eigenlijk geen moer uitmaakt, dan snap ik waarover je het hebt. Iedereen heeft zo’n dingen 🙂

  2. Wel, dat is juist wat ik zeg: het is een *indruk*. Niemand ligt ervan wakker behalve ik, en ik zelfs nog niet eens zoveel. Ik heb gewoon de gedachte dat ik de afgelopen tijd meer op mijn uurwerk gekeken heb dan gezond is.

    En ik denk dat ik bijdraag aan mijn levenskwaliteit als ik een minder exact horloge heb.

    En dat implementeer ik bij deze 🙂

    Joechei! De lente is in het land!

Reacties zijn gesloten.