Donderbeestjes

Gisteren op het perron in De Panne zat het vol donderbeestjes. Which is good news: ik had nog geen enkele foto van Thysanoptera. Bij deze dus wel:

Trips

 Tripsen zijn fijne beesten. Niet meteen voor de landbouw, want ze ontwikkelen in bladeren en bloemknoppen, en ze zijn daar redelijk schadelijk, maar wel van eigenschappen.

Insecten worden ruwweg onderverdeeld in hemimetabole beesten zoals luizen en wantsen (die uit het ei komen en dan een aantal nymfenstadia doorlopen die niet veel meer van uitzicht veranderen tot ze uiteindelijk volwassen zijn) en holometabole beesten zoals mieren of vlinders (die uit het ei komen, larves zijn, dan verpoppen en ingrijpend veranderen tot uiteindelijk volwassen  imago’s).

Tripsen doorgaan niet zo’n volledige metamorfose, de larves lijken heel erg op de volwassen beesten, maar ze hebben wel twee larvale stadia en twee of drie verpoppingen.

En ze hebben asymmetrische monddelen, de rechtermandibel wordt tijdens de otwikkeling geresorbeerd.

Ze planten zich enorm snel voort, en dat ze net voor onweer soms zo massaal terug te vinden zijn, heeft meer met thermiek te maken dan met wat anders. De dagen voor een onweer is het vaak warm en vochtig, ideaal voortplantweer dus, en de windvlagen nét voor het onweer rapen de tripsen allemaal bij elkaar en deponeren ze in hopen samen.

Doe mee met de conversatie

17 reacties

 1. Weet iemand wat je tegen trips kan doen behalve verdelgen? Ze zitten bij mij op de deurpost van de tuindeur en de horlamellen zitten helemaal onder dus als je er doorheen loopt zit je helemaal onder en dat jeukt dan. Op zich zijn het beestjes van niks alleen het idee dat je helemaal onder zit en dat je het verspreid door je hele huis op die manier. Dus als iemand een tip heeft……hoor ik het graag.

  Alvast bedankt!!!
  Jolly

 2. Hallo Jolly,

  Ook ik zat vandaag met dezelfde vraag….hoe komen die beestjes hier en hoe krijg ik ze weg…
  Bij mij ook ramen, deuren en posten onder die beestjes. Ik denk afwachten tot het minder mooi weer is…..

 3. OOk bij ons in Zeeland is het verschrikkelijk, we hebben al vitrage voor de ramen geniet, wat ook helpt zijn lijmvallen, normaal gesproken zijn dat gele platen met kleefspul erop, maar ik denk dat het ook met zelfklevende tape of kaftpapier moet lukken ook zelfklevend dus!
  Verder houden ze niet van sproeien met water.

 4. Ik heb vandaag ook (weer) last van deze miniscule beestjes.
  Ze jeuken als ze op je zitten (lijk wel of ze zelfs in mn oren zitten) en ze verplaatsen zich razendsnel door mn huis.
  Ook ik stofzuig ze weg want het ergste is ze zitten werkelijk overal tussen,…mijn fotollijsten en zelfs in mijn computerbeeldscherm zitten ze.Kan gelijk weer aan de grote schoonmaak beginnen!!!!

  1. Wie weet een middel om van tripsen in huis af te komen? Ik heb alles al geprobeerd; ik word helemaal ondergestoken al vanaf juli dit jaar en weet niet hoe ik ze kwijt moet raken.

 5. Hallo donderbeestjes hier in Kortgene Noord Beveland is het ook een ware plaag .
  Heb in Goes gewoond , nooit geen last er van gehad.
  Maak hier de derde zomer mee tot drie keer toe.
  Mijn hele huis vol met trips elk jaar dus je word er gestoord van.
  En het staat hier inderdaad vol met graan op het land vlakbij.
  Heb de Gemeente gebeld deze ontkennen dat het van het graan komt.
  Dat is toch vreemd , in sluiskil het zelfde verhaal Graan en heel veel beestjes.
  Dus is het waarschijnlijk waar dat het zo is dat het met graan te maken heeft.
  als het geregend heeft en de zon komt door dan zijn de trips er ook vrijwel direkt dus is graan toch het antwoord daar het graan hier nog geen 200 meter vandaan staat hemelsbreed.
  Dit vraagt toch eigenlijk om verder onderzoek.
  Daar ze ook in al je etenswaren zitten.
  En het niet gezond kan zijn , ook komen ze in je longen oren neus en keel .
  Als het waar is dat ze ook nog bacteriën verspeiden is dit een zeer slechte zaak.
  Zou hier Graag meer van weten.

  M.V.G. John

 6. Hier in ‘s-Gravenpolder ook trips, al een paar weken en ook is hier vlakbij GRAAN !!!

  Het is heel erg, ze zitten echt overal en neem maar een sopdoek en of stofzuiger anders weet ik het ook niet.

  1. Donderbeestjes hebben niets te maken met graan, wel met de luchtvochtigheid en de thermic. Is het drukkend en vochtig dan kunnen die niet hoog in de lucht blijven zodat wij er geen last van hebben, is het klam, vochtig, warm weer dan komen ze overal te voorschijn, ik hou alles dicht, en ik gebruik ook de stofzuiger, ik ben tegen chemische bestrijdingsmiddelen. Als je ze in grote getalle op je hebt neem dan een borstel (papieren velletjes die aan 1 kant plakken) die ook gebruikt wordt om dierenharen van kleding af te doen en ga met die borstel over je huid en kledij en ze zijn weg, je ziet ze allemaal op de borstel plakken. Een andere remedie ken ik niet, we moeten ermee leven, niets aan te doen.

 7. Hier in goes ook ontzettende last wonen ook vlak bij graan velden … Verder in goes niet alleen aan deze kant gemeente wilt er idd niks aan doen grrrr

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.