Awoert!

Google

Hoe durven ze, zomaar de schaal veranderen! En die bol onderaan!

Die mannen moeten allemaal Tufte kopen. En rap een beetje. En dan lezen. En begrijpen. Een gemiddelde mens die naar die thermometer kijkt, ziet daarin de linkse situatie hieronder, terwijl het in ‘t echt de rechtse situatie is:

Market cap

Dit hieronder vind ik al een eind duidelijker. Maar ja, dat met die thermometer is grafisch hé, en deze is maar in Excel gemaakt:

Merket Cap

Tssss.

update naar aanleiding van Peter’s commentaar: als ze nu écht alle bedrijven, Microsoft en GE incluis, op hetzelfde grafiekje hadden willen houden, en als echt dat stukje tussen 100 en 200 weg moest, en als ze de schaal niet vervormd hadden, zou het er zó kunnen uitgezien hebben:

Market cap

Maar dat trekt op niets van layout, dus zijn ze maar intellectueel slordig.

En ja, natuurlijk, de getallen staan er en een goede lezer kijkt naar de getallen en laat zich niet misleiden. Maar ‘t gaat in grafieken allemaal om de Gestalt. Eum, of zo.

De grafiek was veel effectiever geweest als ze Microsoft en GE er niet hadden op gezet.

Daar helemaal naast staat uiteraard nog Vincent’s geheel terechte opmerking dat het complete nonsens is dat Google bijvoorbeeld twee keer zoveel waard zou zijn als McDonald’s.

‘t Zal zijn tijd wel duren.



Reacties

5 reacties op “Misleiding”

  1. Zelf waart ge ook anders niet helemaal duidelijk met uw links en rechts. Ik zat links en recht van de thermometer te kijken. Toen snapte ik er nog minder van. Maar misschien ben ik dan dom.

  2. Peter van Beekum avatar
    Peter van Beekum

    Nu bent u een beetje te hard. Ik begreep meteen dat het zigzagje betekende dat de schaal verbroken was. Ook de labels zijn heel duidelijk:

    Google: ~80
    Microsoft: ~300

    Eerlijk is eerlijk.

  3. #Peter: neen, ik ben niet te hard. Dat zigzagje betekent inderdaad dat de schaal onderbroken is, maar hier hebben ze de schaal niet alleen onderbroken, maar ook *veranderd* boven het zigzagje–de afstand tussen 200 en 300 bovenaan is even groot als de afstand tussen 80 en 100 onderaan.

  4. Het belangrijkste, en dat is wat deze grafiek toch poogt te laten zien is dat ‘Google’ bijna de dubbele marktwaarde heeft als ‘Mc Donalds’. Of drie keer de waarde van Amazon. En als ik het niet mis heb ;-), zal de netto-winst van Google (343 miljoen dollar) zeker een stuk lager liggen dan Mc Donalds (590 miljoen dollar).Dus betekent deze grafiek eigenlijk niet meer dan niets.Google is deze marktwaarde niet waard, maar zolang we een kuddevolk blijven, kunnen deze grafieken blijven bestaan.

  5. Je hebt absoluut gelijk Michel. Het gebeurt spijtig maar al te vaak dat je in de media zulke grafieken tegenkomt (deze week nog in het journaal). Naar mijn mening hadden ze hier een beetje harder mogen zoeken naar een betere oplossing.
    Van de andere kant kan ik er ook in komen dat het geheel een beetje presentabel moet zijn, bijvoorbeeld wanneer je twee uiteenlopende cijferreeksen naast elkaar wil leggen om gelijkenissen aan te tonen — werken dus met verschillende schalen.