Bon, ik heb dus betaald voor Shaun Inman’s Mint. En ik heb er nog geen halve minuut gebruik van kunnen maken. Het zal me verdomme leren.

Wat is Mint? Een statistiekenprogramma voor websites dat zowat doodgeknuffeld wordt door de zogezegde A-list van de css/dhtml/designer-beren.

In het algemeen zijn er dacht ik ruwweg twee manieren om hits op een website te onderzoeken:

  1. De webserver schrijft elke hit weg in een logfile; een extern programma analyseert die logfile (post factum of au fur et à mesure) en doet er allerlei berekeningen op. 
  2. Op elke pagina die gelogt moet worden, staat een ding dat een extern programma aanroept en gegevens in een database schrijft, die an kunnen verwerkt worden.

Methode één heeft het voordeel dat allerlei server-only-zaken kunnen nagetrokken worden, zoals bijvoorbeeld het aantal verstuurde en ontvangen bytes (belangrijk voor bandbreedte, uiteraard). Methode twee heeft het voordeel dat allerlei client-only zaken gemakkelijk kunnen nagetrokken worden, zoals bijvoorbeeld scherm– en venstergrootte (belangrijk voor, eum, layoutzaken).

Met methode één wordt alles in platte tekst gedumpt en moet er min of meer gesofistikeerde software aan te pas komen om analyses te plegen—en afhankelijk van hoe populair de website is, veel tot zeer veel geheugen en processor. Met methode twee kan alles meteen in een propere database gestoken worden, maar als de website populair is, blijft het moeilijk om performante queries te maken.

Met methode één is het bijzonder eenvoudig om te weten te komen hoeveel keer een bepaald beeldje gedownload wordt, met methode twee is het bijzonder eenvoudig om session tracking te doen.

Webtrends en bijvoorbeeld AWStats zijn er van het type één, Nedstat en Mint zijn er van het type twee.

Mint is een combinatie van PHP en MySQL om de hits te loggen (via een javascript op de pagina’s die moeten getracked worden), en een combinatie van PHP en fancy-schmancy javascript (ajax heet dat tegenwoordig, pfuh) om de stats te bekijken.

Ik heb het gekocht zuiver op basis van de aanbevelingen van een resem mensen Die Het Beter Zouden Moeten Weten, en eigenlijk als het allemaal gezegd moet worden, op de kracht van één feature: een rss feed voor unieke referrers. Met de gedachte dat hier allemaal eens te testen en dan te zien of het de moeite loont dat voor mijn werk aan te (laten) kopen.

Voorlopig niet dus. Zwààr bedriegtenboel.

Nérgens op de hele website staat uitgelegd dat het ding alleen maar werkt op één URL.

Jawel: als ik zowel politics.coleurop.be als economics.coleurop.be als law.coleurop.be als admissions.coleurop.be wil laten analyseren, zelfs al zijn dat allemaal aliassen voor html-files op éénzelfde toestel, dan moet ik vier keer Mint installeren.

Wacht, laat mij dat even verduidelijken: ik heb een website die draait op blog.zog.org. Dat wil zeggen dat ik Mint niet kan installeren op pakweg mint.zog.org, maar dat het wel degelijk op blog.zog.org moet staan.

Een normaal mens zou hier in eerste instantie geen enkele technische reden voor kunnen bedenken, omdat vergaring van gegevens via een knip-plak-stukje javascriptcode op een pagina is en verwerking via PHP op een server, toch? Of het zou moeten zijn dat het iets met cross-domain scripting is, en XMLHttpRequest-zooi?

Maar wat dan ook, er is daar dus niet één woord van terug te vinden op de website van Inman. Een ware schande. De enige reden dat ik mijn geld niet terug vraag, is omdat hij de deur open gelaten heeft. Zoals hij het me summier uitlegde:

Mint does not currently support tracking hits from another domain. 
Mint must be installed on the domain whose hits it will be tracking. 

Die currently, daar is het me om te doen. Een mens leeft in hoop.

Caveat bloody emptor, ge moogt het gerust zijn.



Reacties

13 reacties op “Mint”

  1. Als ik me niet vergis bestaat er ondertussen al een apache-module om je http-logs rechtstreeks in mysql te rammen. En met een beetje gelukt valt alles dan wat makkelijker te analyseren. Halverwege de posting ff gegoogled en dit kwam naar voor : http://bitbrook.de/software/mod_log_mysql/
    Takkoord, de site ziet er wat minder uit dan die van mint, en er is heel wat minder buzz rond, maar ik kan me er toch wel een aantal leuke voordelen bij verzinnen.
    Alle logs centraal op een server, geen IO meer op je lokale disken,logs realtime parsen via SQL, etc etc … (nu nog iemand die een mod_log_mssql, mod_log_oracle of mod_log_db2_os400 schrijft en let the data mining fun begin).

  2. Jamaar, daar heb ik geen probleem mee. Zelf iets schrijven is poepsimpel, ik heb het al meer dna genoeg gedaan.

    Het is het proper maken van de interface, en die eenvoudig en krachtig genoeg maken.

    Dàt is mij de dertig dollar waard.

  3. Ha, en hun hints over thread-safe libraries, hahaha, uuuuuren, dagen, nachten gespendeerd aan het debuggen van c-libs opgeleverd door euhm, origineel op windows opgeleide programeurs. Het gedacht dat er voor iedere basis functie ook een threadsafe versie bestond, die helaas wat meer argumenten vereiste, en wat complexer in gebruik was, was die gasten ontgaan. Plezant, van elke functie, van elke library in een kluwen van spaghetti-en-over-abstracte-over-gewrapte-code gaan uitzoeken of ze threadsafe is of niet, om dan alles terug te sturen richting development. *zucht* Unix, the programmers OS of choice…

  4. Hu, ’t zou in dotnet allemaal geen waar zijn 🙂

  5. Hoi Michel. Ik gebruik voor enkele websites de voorganger van Mint, zijnde ShortStat — ook van de illustere Inman, maar dan beestig gratis. Ene Jehiah Czebotar heeft daarop PathStats gebouwd, dat dan weer als basis diende voor een zelfgeschreven RSS-feed met unieke bezoekers per webstek (en welke pagina’s ze wanneer bezoeken). Met graagte speel ik die code door aan de geïnteresseerde medemens.

  6. @Jan: heb dank, maar daar is het me niet om te doen. Ik kan zonder problemen allerlei verschillende statistiekendingen zelf schrijven, downloaden, aanpassen, of “vinden”, op semi- dan wel volledig illegale wijze.

    Voor wat ik wil, ben ik ruim tevreden over de combinatie Sawmill en Excel en eigen prutsen.

    Maar nu ik ervoor betaald heb, wil ik gewoon dit hebbedingetje aan de praat krijgen 🙂

  7. Jamaar… ik heb het u toch gezegd? Haast woordelijk zelfs: https://blog.zog.org/2005/09/qu.html#c9126503

  8. Ik weet het, en het is inderdaad mijn eigen stomme schuld dat ik het niet op voorhand gevraagd heb. Maar wie had zoiets nu ooit kunnen denken?

  9. Ik zou u anders phpopentracker aanbevelen, maar de standaard rapporteringsinterface is daar wel super-super primitief… dus dat gaat u niet vooruit helpen
    http://pascal.vanhecke.info/category/phpopentracker/

    Nu, je kan het die meneer Inman toch ook niet kwalijk nemen? Als hij verschillende domeinen toelaat heb je direct ISP’s die het één keer kopen en dan gratis gaan aanbieden aan al hun klanten. Overigens: als het PHP/MySQL based is, kan je dan zelf niet prutsen om meerdere domeinen toe te staan? En is het gewoon eerlijkheid dat je tegenhoudt om de tool op verschillende domeinen te installeren of is er een truukje waarmee dat verhinderd wordt?

  10. Het is vervelend dat het niet voor subdomeinen werkt en het is jammer dat dat niet heel duidelijk vermeld wordt op de site, maar voor de rest is Mint écht wel de moeite. Ik draai het sinds vorige donderdag en ik ben er best content van. Duidelijk en mooi en alles. En het idee van die peppers is ook wel plezant.

  11. @Pascal: het is inderdaad eerder een kwestie van vertrouwen. Je kan gerust wat prutsen in de PHP-code om een en ander te forceren. Deze commentaarregels al opgemerkt in de code?

    // Used when transfering a site license
    // REMOVING OR MODIFYING THIS CODE WILL TERMINATE YOUR LICENSE.
    // That’s right, I didn’t even try to obfuscate the activation code. I figure
    // this way, if you do decide to remove or modify this bit then there can
    // be no confusion–you’re not being clever, you’re just taking food off this
    // honest developer’s table.

  12. Wij hebben een tijdje geleden in Urchin geïnvesteerd (En ja, ik hoor ze al schreeuwen: boooooeh, gij gebruikt iets dat ge moet betalen gij dommerik).

    Het doet methode één en methode twee gecombineerd, als je dat instelt. Wat het net zo sterk maakt. Interface is dik in orde, setting it all up is simpel, gebruiken is zelfs simpeler, en de resultaten gebruiken zijn van het simpelst. Geen DB of whatever nodig. Alleen de built-in web-server draait op poort 9999, wat inhoudt dat die moet openstaan bij uw hosting firma, maar dat is geen echte drempel.

    De prijs echter…

    Maar sinds ik met stats werk (en ik heb ze allemaal gehad: urchin, nedstats, awstats, webalizer, surfstats,…) is en blijft urchin gewoon het beste. Voor die enkeling die nu nog leest: pak wel versie 5.

  13. […] Ik heb mij onlangs shortstat geïnstalleerd. Dat vond ik wel een leuke plugin tot ik zag dat 49% van het verkeer op mijn site crawlers of internetrobots zijn. Wie die internetrobots nu precies zijn, daar heb ik het raden naar. Dat de googlebot er eentje van is, dat staat wel vast. Maar wie zijn die andere? Dat is informatie die Shortstat niet geeft. Meer nog, Shortstat bezit geen filter om die te herkennen! Schade. Op de website van Shaun Inman hoef ik ook niet meer informatie te verwachten. Blijkbaar liet hij Shortstat voor wat het was en is ie nu aan de gang met het commerciële Mint. Kortom, dokken of voortprutsen. En zelfs dan schijnt het zaakje nog moeilijk te doen. Zucht. […]