Wat dénkt die gast wel?!

Mickeysoft zealotisme? Hu? Uzegt? Wa?

Luister eens hier meneer Noels, het is niet omdat gij er u goed bij voelt om Steve “nek” Jobs zijn hypertroof ego, om nog niet te spreken van… [brzzzt!] (ogenblikje)

(wat “brzt”?)
[awel ja: flame-bait-brzzt-troll-warning-do-not-feed]
(ah, zóóó!)

Eum, ja, wat was ik aan het zeggen? Juist: leve goeie software, ongeacht het platform!

Blogjet: mja. Het doet zijn werk, behoorlijk goed naar mijn goesting. Als het mis loopt, is dat voor zover ik zie altijd de schuld van TypePad en niet die van BlogJet.

Wat kan er beter? Zonder het veel zwaarder en complexer te maken dan het is? Gemakkelijk meer dan één weblog tegelijk beheren (een drop-downtje post to… bijvoorbeeld)? Shortcuts zelf kunnen definiëren misschien. Een locale cache van het hele weblog misschien en daarop batch features misschien? Beter beheer van drafts misschien (nu worden ze gewoon als files gesaved ergens willekeurig)? Alt-letter shortcuts op de menu’s, da’s wel dringend nodig, komt er ook zegt de ontwikkelaar.

Verder: I dunno. Suggereer eens iets?

Ecto voor Windows: meh, inderdaad. En ecto voor Mac ziet er goed uit, zo op het eerste zicht. Al zie ik niet meteen wat het zo speciaal maakt. Screen shots zeggen ook niet alles natuurlijk. En ik zou graag een Mac hebben om dat allemaal uit te proberen, en misschien, als de budgetgoden ons goed gezind zijn, komt dat er nog van, op het werk dan.

En dan zal ik met veel graagte met kennis van zaken meespreken over welke software ik goed / indrukwekkend / niet indrukwekkend vind. Want ik denk dat ik objectief genoeg ben om mij niet te laten indoen door Microsoft of Apple.

En o ja: Firefox ook ge-updatet. Manueel, welteverstaan, want het rode knopje rechtsboven duwen gaf me wel een updatevenstertje met allerlei progress bars, maar dat deed verder op het einde van zijn gereutel helemaal niets. En na de update werkt copy-paste nog altijd maar de helft van de tijd. Op drie verschillende, en verschillend geconfigureerde machines. Dus zoveel verschil zie ik niet met de vorige versie.

Bon, als ik eens goed rondkijk, wat vind ik goeie software tegenwoordig?

 • Photoshop CS2, al kan het nog allemaal veel beter, ook en vooral van interface—ja, ik ben er zó thuis in dat het niet meer proper is, maar ik ben ook niet te beroerd om te erkennen dat het een soep is voor nieuwe gebruikers.
 • Microsoft Digital Image Suite: een proper programma, snel, goed, intelligent. Doet alles dat het moet doen. Ik ben er content van.
 • Microsoft Visual Studio 2005: proper, elegant, snel, intelligent. Zit niet in de weg. Dringt zich niet op. Aanrader.
 • Directory Opus: een vervanger voor Explorer in Windows. Balanceert vervaarlijk op het randje van de bloatware en de minder dan ideale interface, maar blijft in feite wel heel erg veilig aan de goeie kant van die lijn. Snel, handig, ik kan niet meer zonder op het werk, al was het om zijn Norton Commander-achtige dubbele browser naast of onder mekaar.

Eum. En dat is het zowat. Denk ik zo.

En mijn nummer één favoriete feature van alles op alle computers die ik ooit gehad heb ooit?

 • Het feit dat in Windows àl mijn file-open en file-save (as)-dialogen en desktop search en watnogdialogen honderd procent echte Explorer-instanties zijn. Waarin ik archieven kan aanmaken, waartussen ik files kan kopiëren en verslepen, waar ik op alles kan (rechts) klikken en waar alles blijft werken zoals ik het verwacht.

En u?

Geschreven al luisterend naar: Tori Amos – Professional Widow – Professional Widow Armand’s Star Trunk Funkin Mix

6 reacties op “Wat dénkt die gast wel?!”

 1. Wat maakt Apple? Beetje hardware, een OS, en een MP3 speler. Oh ja, en een e-comemrce website (iTuns). Wat maakt Microsoft? Dit vakje is te klein om het allemaal op te sommen…

  Is het echter *allemaal* bruikbaar? Natuurlijk niet. Maar is er heel veel bruikbaar, en goed, en echt straf, en overduidelijk dat er echt mannen maanden jaren werk in zit? Ja, tochwel.

 2. En als “we” nu eens zelf een “blogjet” of “ecto” maken?

  Zo van niks beginnen en dan telkens dingen bijvoegen om tot een fijn geheel te komen. En tijdens de ontwikkeling alles bloggen (met uw eigen geschreven tool weliswaar).

  ‘k zou er wel voor te vinden zijn, denk ik.

 3. yep, ik ben een van die appleaddicts. Maar zoals zo vaak zo eerder gezegd: u hoeft niet hoor.
  En eerlijk gezegd het heeft ook zijn mankementen:
  de finder is niet altijd even overzichtelijk met zijn opklappende venstertjes en het feit dat je geen foto’s kan previewen op een gemakkelijke manier indiezelfde finder werkt me danig op de heupen.
  En soms hun traagheid -want ze zijn echt niet rapper dan een pc-
  Los daarvan: geen blue screens… een handige addressbook die samenwerkt met je bluetooth foon en je skype. zalig.

  Ecto rules. Het is een gemak die maakt dat ik niet in het web van typepad moet verdwalen.
  Ik vermoed wel dat ze daar met een grondige remake bezig zijn als je ziet hoe intens MT herwerkt is. Dus ik heb het geduld tot januari…

  FIrefox… Hmmm, it sucks, veel te vaak geeft ie niet goed weer, en ik vind het nu gratisse opera een waardig zoniet beter alternatief.

  Netnewsfire -enkel voor mac heren…- is DE reader van feeds.

  En qua niet zo gratis programma’s: bridge, nadat ik op pietel zijn site daar een filmpje -of screencast- over gevonden heb die me de mogelijkheden toont.

  de nieuwe quicktime die zooo mooi is.

  Jep dat moet het zowat zijn…
  cs2 is natuurlijk een beest om mee te werken, en lekker handig.
  Maar hun elements is vaak voldoende.

  En last but not least: email, welk programma ook: virusvrij…
  Al moet ik eens dringend een baysian filter installeren.
  De meeste spam wordt wel tegengehouden, maar toch.

  Rechts klikken, dat doen wij ook, al sinds logitechs mooie muizen de wereld veroverden.
  bij mij dus sinds mijn eerste mac 🙂

  Ik werk op school met PC, en ik raak het gewoon niet meer gewend.
  Missch heeft dat te maken met ik qwerty werk -who invented azerty anyway?- maar toch ook omdat alles anders zit. Ik weet het niet.
  Ik vind het niet beter of slechter, maar naar ingebedheid van de programma’s vind ik mac veel eenvoudiger. in interface vaak ook.
  of compatibiliteit en aansluiting van bepaalde plug and play tools -zoals digicamera’s en rpinters en zomeer- herinner me de dagen op het werk waarbij de mensen steeds terugkwamen omdat ze een driver niet geinstalleerd kregen op pc.. grijs haar kreeg je daarvan.
  die dingen zijn natuurlijk wel een stuk verbeterd.

  en het moet gezegd: ze stelen bij elkaar. als je vista ziet en tiger, dan zijn er een pak kenmerken die opelkaar gelijken.
  dus what’s the difference?

 4. @inferis: been there, done that 🙂

  Ik heb er de code nog wel ergens van staan denk ik, in propere .NET C#. En ik heb er toendertijd wel over geblogd, maar helaas ben ik de screen shots en zo wel kwijt (sinds mijn vorige werkgever, de kloothommels, als mijn websites van acht of zo jaar plus backups moedwillig “kwijtgeraakt” zijn).

  Kijk, hier ben ik eraan begonnen: https://blog.zog.org/2003/04/eindelijk_nog_e.html

  Wat verder:
  https://blog.zog.org/2003/04/error_handling_.html

  Nog verder:
  https://blog.zog.org/2003/04/het_is_eigenlij.html
  https://blog.zog.org/2003/05/_aaaaaaargggghh.html
  https://blog.zog.org/2003/05/ok_ok_ok_datump.html
  https://blog.zog.org/2003/05/euh_ah_ja_waarm.html

  …en dergelijke. Ik zou het misschien eens moeten opdiepen. ‘k Was er toendertijd wel content van, het deed toen ook alles wat ik ervan verwachtte, maar die laatste 10% ontwikkeling was me teveel gevraagd om een Out of the Box Experience te bewerkstelligen. En ook dat ik toen wel teveel werk had.

 5. Ah, had ik nog niet gezien. De archieven van dit blog zijn dan ook onmetelijk. 😉

  Anyhow, zin om de oefening nog eens over te doen, maar dan nu als “klant”? 😀

 6. Michel zegt: Het feit dat in Windows àl mijn file-open en file-save (as)-dialogen en desktop search en watnogdialogen honderd procent echte Explorer-instanties zijn.

  Ja, dat is vreselijk handig. Op de Mac is dat mijn grootste ergernis. Ik kan niet eens gewoon even een file hernoemen (waar mijn oog dan toevalig op valt) terwijl ik in een Open/Save dialoogvenster zit. ‘t Is te hopen dat ze daar nog iets aan doen, want verder weinig klachten.

Reacties zijn gesloten.