Apple wast witter

Zegt Dimboo:

Over wat hebben we het nu? Apple haalt nog slecht sporadisch de “Think Different”-slogan uit de kast. Naar wat ik hier lees moet een bedrijf zich blijkbaar beperken tot het Dell-gewijs verzetten van dozen. De homepage van www.apple.com is één van de duurste advertentieruimtes ter wereld. Als Apple, net op het moment dat het een karrenvracht nieuwe producten op de wereld loslaat, die ruimte wil gebruiken om dagenlang hulde te brengen aan een Amerikaanse burgerrechtenactiviste (het land kan het godverdomme nog altijd gebruiken!) of geld wil inzamelen voor een goed doel (nogmaals: ik hoorde jullie toen niet zagen!), dan kan een normaal mens daar niks op tegen hebben. Apple mag er dan al een iPod of iMac meer door verkopen (ook nogmaals: i doubt it), het is hen gegund. Maar niet hier, oh neen. Think different, indeed. Oud? (té) Cynisch?Absoluut!

Apple’s reclamecampagne rond de overleden Rosa Parks heeft niets, maar dan ook niets te maken met een iPod meer of minder verkopen. Het heeft er àlles mee te maken argeloze kerels zoals u ervan te doen geloven dat Apple niet Dell is.

En dat ze dus geen dozenschuivers zijn, maar wel een soort fantastische groep vriendelijke mensen met visionaire leiders die op de één of andere manier het “eigenlijk” niet voor het geld doen.

Het heeft niets te maken met een iMac meer of minder verkopen, maar alles met de schare Steve Jobs-adepten nog eens te versterken in hun visie dat er een “ons” en een “zij” bestaat. En het is duidelijk gelukt: “ik hoorde jullie toen niet zagen”—alsof het allemaal één groot complot is.

Appel maakt degelijke computers, degelijke software, heeft degelijke ideeën, maakt degelijke mp3–spelers. Ze hebben het geluk dat ze niet zoals Microsoft kunnen bepalen welke de hardware is waarop hun software moet draaien. Ze hebben het geluk dat ze een loyaal publiek hebben. Ze hebben in de vroege jaren 80 een zeer grote stap gezet op user interface-vlak, en sindsdien boeken ze incrementele verbeteringen, in een soort haasje-over met Microsoft en anderen, waarbij alle partijen inspiratie vinden bij elkaar, maar waar Apple al héél lang niet meer de grote voortrekker is.

Kijk: hadden ze op die homepagina een foto van een minder veilige neger gezet, om het zo maar eens te zeggen, dan zou ik er al heel wat minder geïrriteerd door geweest zijn. Een zwarte tiener op death row bijvoorbeeld, met een boodschap erbij in de zin van “Think different. In memoriam Rosa Parks 1913–2005”. Bijvoorbeeld.

Maar neen: dàt zouden de aandeelhouders niet geapprecieerd hebben. En alhoewel Apple niet Microsoft of Dell is, hebben ze toch ook genoeg miljoenen klanten, dus ook genoeg klanten die radikaal tégen burgerrechten zijn.

Een activiste wiens grootste wapenfeit uit de jaren 50 stamt, dààr kan inderdaad “een normaal mens […] niks op tegen hebben”. En dat is wat het zo vies maakt. Al hun keuzes lijken rebels, maar zijn eigenlijk door– en door-braaf. En dood– en dood-gemarktonderzocht, en cynisch gemarketeerd, en enkel op image building en via dat op meer dollars gericht.

Geschreven al luisterend naar: Kate Bush – The Kick Inside – Them Heavy People

Doe mee met de conversatie

17 reacties

 1. Ah, een nog eens goeie oude discussie met een Apple adept… Can’t win that one, d00d.

  ’t is zoals het gezegde: “Internet argueing is like the paralympics, even if you win, you’re still a retard”. 😀

 2. – De campagne heeft natuurlijk wel te maken met een iPod of iMac meer te verkopen.
  De marketingstrategie van Apple houdt (gedeeltelijk) in dat het bedrijf zijn producten positioneert als hoogwaardige producten, die beter zijn dan de concurrenten, die er uit springen. Daarin past deze advertentie perfect.
  – Ik ben er redelijk van overtuigd dat Steve Jobs en Bill Gates, zeker in de eerste jaren inderdaad redelijk ideëel met hun bedrijf en producten bezig waren, en dat ze dat tot op heden nog steeds ten dele zijn.
  – Ik ben er ook nogal redelijk van overtuigd dat beide bedrijven zeker in hun eerste jaren visionair met hun hard- en software bezig waren. Ik vind het bijzonder positief dat de bedrijven het nodig vinden om dat imago tot op heden hoog te houden, ten dele nog steeds om “ideologische” redenen, ten dele omdat de markt, de consument dat eist Want dat leidt tot steeds betere hard- en software. Ik heb liever dat de concurrentie in de informaticawereld draait rond de kwaliteit van de producten.
  In die zin kan ik de positionering van Apple (al is die volgens jou enkel en puur om marketingredenen en om winstbejag) alleen maar toejuichen. Want zo’n kuitenbijter dwingt Microsoft/geeft Microsoft de mogelijkheid om niet te veel toegevingen te doen aan de aandeelhouders, die vooral winst eisen.
  – Incrementele verbeteringen : inderdaad. Ik denk dat het concept “computer” dat we nu kennen redelijk matuur is, dat er eigenlijk niet zo veel nieuwigheden te verwachten zijn – ook mediacenter-toestanden en dergelijk zijn qua concept al een decennium oud, cfr. Apple’s MacTV uit 1993. Blijft integratie met andere huishoudtoestellen, en verbeteringen op het gebied van gebruiksgemak, betrouwbaarheid en binnen niches.

 3. @Luc: kalm, kalm… het ging niet over mijn persoonlijke mening over handicapten en/of retards. Blijkbaar is dat “spreekwoord” toch niet zo wijd bekend: ’t is iets dat nog al eens op forums etc wordt gebruikt om aan te duiden dat zulke discussies houden via het internet een waste-of-time is, omdat het toch niet lukt om de andere partij op andere gedachten te brengen.

  Ik verwijs u ook door naar: http://moltingchicken.tripod.com/funny/ voor een visuele versie van dit spreekwoord-ding…

 4. Ik vraag me trouwens af waarom de Apple zealots altijd zo in de verdediging gaan… De Linux mensen hebben die neiging ook.

  Michel haalt goeie punten aan, en dan worden er een heleboel argumenten bijgehaald die niets aan de discussie ter zake doen, om toch maar te bewijzen dat het Apple kamp het goeie is.

  Funny stuff. 🙂

 5. Wel, het choqueert me. Niet alleen het gebruik van het “spreekwoord”, maar ook dat je blijkbaar in die mate afgestompt bent dat je niet inziet hoe ziekelijk zo’n uitspraak of zo’n afbeelding is.
  [Godwin alert, maar niet echt :] Het is maar een kleine stap tussen jouw uitspraak en attitude, en het goedkeuren van “het zuiveren van het menselijke ras”.

 6. Sja, als je dat wil denken, dan doe je dat maar.
  Ik heb niks van mijn attidute naar al dan niet mentaal gehandicapten laten uitschijnen hier, al denk jij van wel.

  En nu ben ik aan’t doen wat ik anderen net heb aangesmeerd (namelijk aan’t discussieren op het internet), en dus ga ik het hierbij laten. Denk maar van mij wat je wil, ’t is niet dat ik er echt slaap voor ga laten. 😉

 7. Nog één keer om het af te leren.

  Van complotten en spoken zien gesproken. Gemarktonderzocht? Cynisch gemarketeerd? Misschien heeft Steve Jobs persoonlijk Rosa Parks de weg naar het hiernamaals gewezen? Jongens toch. En ik heb “Think Different” niet nodig om te weten dat Apple niet Dell is. Op dezelfde manier dat Philips niet Sony is. En ik liever Leffe drink dan Tongerlo. Maar ook: ik liever Anderlecht dan Club Brugge zie winnen ook al spelen ze even slecht. En natuurlijk doet Apple het voor het geld. Veel geld. En maar goed ook. En “ons” vs “zij”? So very nineties … Oh, en begin alvast uw potlood te slijpen. Ik lees dat het niet zo goed gaat met Mohamed Ali. Binnenkort op http://www.apple.com?

 8. Als het over “wie van de drie” gaat, neem ik een eerder pragmatisch standpunt in de ganse discussie: ik ben immers een gebruiker van alledrie. En ik heb van alledrie zowel de voordelen als de nadelen leren kennen. Als ik een functionaliteit (bv. webserver + PHP + MySQL) nodig heb, dan gebruik ik het platform dat zich daartoe het beste leent. In casu: Linux. Bijvoorbeeld.

  Daarnaast vraag ik mij af wie Apple nu vertegenwoordigt. Steve Jobs is immers niet alleen. Hij heeft het laatste woord, maar achter hem zal er wel een hele ploeg staan. En die mensen hebben misschien een andere visie.

  De marketingboys van Apple zullen in de eerste plaats het succes van een campagne afmeten in verkoopscijfers terwijl voor Jobs het imago van het bedrijf als “innoverend” en “grensverleggend” juist de eerste plaats zou kunnen innemen.

  In die zin kan je inderdaad meerdere interpretaties geven aan het beeld. In ieder geval denk ik dat je de intentie van Jobs en de andere Applemedewerkers niet zomaar kan afleiden uit het feit dat mensen dankzij deze campagne een iPod meer zullen aanschaffen.

 9. Duh, snobs! Sommige mensen zouden hun Mac wel voor de oprit van hun garage willen parkeren.
  Het zal wel iets te maken hebben met ons diep ingebakken Vlaemsch minderwaardigheidsgevoel. De ontvoogding via Mac. [Boutade-mode]
  Verder dacht ik: Toch komiek dat je de aanwezigheid van Macs in grotere getallen kan waarnemen daar waar het écht van pas komt, nml: bij reclamebureaus (allemaal homo’s) – mannequinbureaus (allemaal homo’s) en architectebureaus (goede architecten zijn dat ook meestal …) [Troll-mode]

 10. Pingback: Crowley’s Blog
Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.