Canon of SF Films

Geef mij een lijstje en ik ben nog nauwelijks tegen te houden. Het zal wellicht wel via allerlei spichologische truken uit te leggen zijn, maar ik kan er niet afblijven. Databases, spreadsheets, orde uit chaos, invulformulieren, enquêtes, ik vul zelfs bestelbonnen in als ik niet van plan ben iets te bestellen, en ik antwoord op alle telefoonbevragingen tot in het kleinste detail met plezier.

Deze zat vanmorgen in mijn BoingBoing-folder, en bij wijze van middagpauze…

 • The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension!
  Mbof. Ik vond hem niet goed (da’s uiteraard ook niet de bedoeling), maar ik vond hem ook niet zó slecht dat hij weer goed wordt.
 • Akira
  Vond ik in de tijd uitstekend, al vraag ik me af hoe goed hij de tand des tijds zou doorstaan.
 • Alien
  Zat bij de eerste drie videocassettes die we ooit uitgeleend hebben toen we voorhet eerst een video hadden. Essentieel. Klassiek. Uitstekend.
 • Aliens
  ‘t Is James Cameron hé. Maar wel zeer goed natuurlijk.
 • Alphaville
  Mm. Godard. Ik heb ‘m niet gezien, maar ‘t schijnt goed te zijn?
 • Back to the Future
  Tja. De special effects waren toendertijd uitstekend, maar nu is ‘t maar zwak natuurlijk. Maar wel het herbekijken waard.
 • Blade Runner
  Beste film aller tijden. Allez ja, niet écht natuurlijk, maar toch wel helemaal bovenaan de top tien.
 • Brazil
  A Flawed Masterpiece, dat ze zeggen. Uiteraard geen slecht woord erover, maar ik vind altijd dat hij zoveel beter had kunnen zijn. En nu dringend het liedje uit mijn hoofd krijgen! Snel: “de meeste dróómen zijn bedrog, maar als ik wakker word naast jou…” [oef, gelukt]
 • Bride of Frankenstein
  Hervorragend. Cinematografisch, fotografisch, senariogewijs, menselijk gezien een fantastische film.
 • Brother From Another Planet
  Niet gezien.
 • A Clockwork Orange
  Ach ja, wat moet een mens zeggen? Dat het ene film is die men moet gezien hebben, zeker? Ik loop er in ieder geval niet wild van.
 • Close Encounters of the Third Kind
  Onlangs de extended super-deluxe-mega-achttien-disc (niet echt, maar kom) DVD gekocht, en ‘t is zwaar de moeite waard.
 • Contact
  Het boek was beter.
 • The Damned
  Ooooh, làng geleden gezien. Ik meen me te herinneren dat ik het uitgeleend had in de videotheek omdat ik dacht dat het CHUD-achtig zou zijn, maar dat het meer Logan’s Run-meets-Body Snatchers was. Ik zou nog eens moeten naar ene versie zoeken.
 • Destination Moon
  Eum. I don’t get it. Is dit één van de 50 beste SF-films? Ik vond er niets aan. Al zal het er wel mee te maken hebben dat die film in tijd dichter bij de eerste wereldoorlog gemaakt is dan bij de jaren 90, toen ik hem zag.
 • The Day The Earth Stood Still
  …en dit zou dan weer verplichte lectuur (verplichte visie?) moeten zijn voor iedereen. Magnifiek goed, en eigenlijk, ondanks de aliens en de robots en de vliegende schotel, géén science fictionfilm.
 • Delicatessen
  Bwoafja. Ook niet meteen mijn favoriete film, en wat hij tussen de SF staat te doen is me een raadsel.
 • Escape From New York
  Bwoafja. Niet slécht, maar goed?
 • ET: The Extraterrestrial
  Schlock
 • Flash Gordon: Space Soldiers (serial)
  …maar jongens toch, de versie van 1936? Niet gezien, vrees ik. En de remake van 1980 was uiteraard ook niet goed, maar in tegenstelling toch volgens mij Buckaroo Banzai wél slecht genoeg om weer goed te zijn. Brian Blessed in minirok begod!
 • The Fly (1985 version)
  Goed. Het vervolg niet. Maar de eerste wel. Beter dan de originele versie (die vliegenkop op een mensenlijf was me net iets té van de pot gerukt).
 • Forbidden Planet
  Zeer goed.
 • Ghost in the Shell
  Cfr. Akira.
 • Gojira/Godzilla
  Achja, ken uw klassiekers zeker?
 • The Incredibles
  Goed voor ouders en kinderen
 • Invasion of the Body Snatchers (1956 version)
  Inderdaad. En zie ook the Day The Earth Stood Still, met de communisten en alles. De remake met Sonald Sutherland was misschien minder goed als film, maar wel een eind angstaanjagender (dat einde!).
 • Jurassic Park
  Indrukwekkend toén, nu niet meer, denk ik. En wel héél erg Hollywood.
 • Mad Max 2/The Road Warrior
  Yay! Mad Max 1 maar dan met meer geld, en niet zoveel geld als Mad Max 3 (bweikes Tina Turner).
 • The Matrix
  Ik ben er niet meteen voor. Pretentieus en zo, maar vooral: ongeloofwaardig en nie tintern consistent. En da’s de doodssteek voor Science Fiction. Ha!
 • Metropolis
  Een tijdje geleden de echte gerestaureerde versie gezien, niet de draak die Giorgio Moroder ervan gemaakt heeft. De moeite waard. Mooi.
 • On the Beach
  Verbazend hoeveel films uit de jaren 50 er nog in de lijst staan, en deze vind ik tot nog toe zowat de minste science fictionachtige die ertussen staat. Zo’n beetje een huis clos op een eiland, meen ik me te herinneren. Ooit eens op BBC gezien, in één van die filmprogramma’s van Alex Cos, dacht ik.
 • Planet of the Apes (1968 version)
  What can I say?
 • Robocop
  Zéér, zéér goeie film. Zéér goed. De vervolgen: niet mijn stuk taart. Maar deze: fantastisch goed.
 • Sleeper
  Woody Allen. Làng niet mijn favoriete Woody Allenfilm, en làng niet mijn favoriete SF, maar zeker niet onderaan de lijst ook.
 • Solaris (1972 version)
  Niet gezien. Alleen de remake gezien.
 • Star Trek II: The Wrath of Khan
  Ik ga hem denk ik niet herbekijken. De permanenten en de haarstukjes en de epauletten, vrees ik. Maar: die effecten! In die tijd toch! The Genesis Device!
 • Star Wars Episode IV: A New Hope
  Tja. Slécht is het niet, maar een grote film ook niet natuurlijk.
 • Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back
  Ik volg de meerderheid van de mensheid waar die zegt dat dit de beste van de drie originele Stars Warsen is.
 • The Stepford Wives
  Niet gezien.
 • Superman
  Gedateerd, vrees ik. Al zou het kunnen van niet, maar ik heb hem al jàren niet meer gezien.
 • Terminator 2: Judgement Day
  Tja, James Cameron hé. Maar wel goed natuurlijk.
 • The Thing From Another World
  Ik heb hier twee versies van gezien, de nieuwe uit 1982 waar ik toen van onder de zetel zat van angst, en jaren later de oude ‘s avonds laat. Allebei goed, al blijf ik wel veel zwaarder onder de indruk van die van 82.
 • Things to Come
  Niet gezien.
 • Tron
  Onlangs de elfentwintigdubbele DVD-doos gekocht, en ik moet tegeven dat het me aangenaam verrast heeft.
 • 12 Monkeys
  Goed. Beter dan Brazil, vind ik.
 • 28 Days Later
  Niet gezien.
 • 20,000 Leagues Under the Sea
  Klassieker. Wordt om de zoveel jaar nog eens de zondagnamiddag op VRT getoond, denk ik. Doorstaat de tand des tijds redelijk, meen ik me te kunnen herinneren. Behalve natuurlijk de caoutchouc tentakel waar Kirk Douglas mee vecht op het dek van de Nautilus.
 • 2001: A Space Odyssey
  Lijdt een beetje onder de pretentie van de tweede helft, waar een mens zich soms afvraagt welke pillen ze precies gepakt hadden en hoe lang het nog gaat duren, maar de eerste helft is magistraal.
 • La Voyage Dans la Lune
  Hm. Ik héb die wel degelijk gezien, de versie uit 1902, met een live soundtrack ooit op het filmfestival. Grappig en historisch van waarde natuurlijk, maar bon, ‘t is verdorie een film van meer dan honderd jaar geleden die nog geen kwartier duurt…
 • War of the Worlds (1953 version)
  Beter dan de remake

Geschreven al luisterend naar: Kraftwerk – Tour de France: Soundtracks – Vitamin

3 reacties op “Canon of SF Films”

 1. Ik ben ook wel te vinden voor het genre, maar heb er bijlange niet zoveel gezien als jij.

  Toch vind ik dat er een paar steengoede SF-films ontbreken in het lijstje: ‘Gattaca’ en ‘Minority Report’.

  En, iets minder goed maar zeker thuis in de top: ‘Artificial Intelligence’ (of was het ‘AI’?), en ‘I, Robot’. En doe er ‘Starship Troopers’ ook nog maar bij.

Reacties zijn gesloten.