Word vs. LaTeX vs. InDesign

@Marnik: OpenOffice beter? En we vergelijken die ramp op poten hier met Word 2003? You’re joking, right?

Enfin, ’t is niet de moeite van er een religieuze oorlog over te voeren, maar toch…

Ik gebruik Word al enige jaren om relatief ingewikkelde documenten van pakweg tussen 50 en 200 bladzijden lang te maken. Zonder noemenswaardige problemen. En ja, ik heb ook mijn deel LaTeX gedaan, dus ik weet wat ik met wat vergelijk.

De vergelijking lijkt mij hetzelfde als ColdFusion versus “echte programmeertalen”: ColdFusion zou een prutstaal zijn, en het loopt onvermijdelijk in de soep als het ook maar een beetje complex wordt.

Nonsens. Zowel voor ColdFusion als voor Word. Als je weet waar je mee bezig bent, dan loopt het niet onvermijdelijk in de soep. Als je niet weet waar je mee bezig bent, dàn loopt het onvermijdelijk in de soep. En dat geldt zowel voor Word als voor InDesign als voor FrameMaker als voor LaTeX.

En daarnaast: er is voor alles een plaats en een tijd. Ik zou wel gek moeten zijn om een vierkleurenmagazine in Word of met LaTeX te maken. Ik zou op mijn kop moeten gevallen zijn (en blijven botsen) als ik een weteschappelijk artikel voor Nature met Word of InDesign zou maken. En compleet van de pot gerukt als ik met nog drie andere mensen samen in twee landen een complex jaarrapport met Excelgrafieken en foto’s niét in Word zou maken.

Geschreven al luisterend naar: Klaus Nomi – Simple Man – Three Wishes

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. Lol! Dat doet mij denken aan een quote uit de eerste pagina’s van mijn cursus kantoorautomatisering uit mijn postgraduaat. “It’s not a question if word will crash but when.”

  Je hebt anders wel gelijk: zolang je weet wat je doet, kan er niet direct iets fout lopen met Word.

  Het grote probleem is dat je het zaakje toch al wat doorgrond moet hebben om er enigszins op een verantwoorde manier ermee weg te kunnen. Voor de beginner is Word zo’n beetje een pak bomen waar je het bos niet door ziet.

  Als je MS Office dan al iets zou kunnen verwijten, dan is het voornamelijk gebruiksvriendelijkheid volgens mij.

  De andere reden waarom ik voor OOo zou kiezen is het OpenDocument formaat versus het closed DOC formaat van Office. Dáár worden pas religieuze oorlogen over gevoerd.

 2. Mja, maar zelfs als ge weet waar ge mee bezig zijt draait Word het in de soep als het teveel wordt. Dan begint hij nummerkes over te slaan enzo, om maar een voorbeeldje te geven.

  “When the only tool you own is a hammer, every problem begins to resemble a nail” zei Abraham Maslow ooit.

 3. Eneuh, ik zeg ni da openoffice beter is dan microsoft office, ik merk op dat microsoft word het sneller laat afweten dan de openoffice tegenhanger. Dat openoffice opensource is heeft er eigenlijk niks mee te maken, louter objectief gezien draait de microsoft versie sneller zot. Voor de rest ga ik mij ni uitspreken over wie of wat beter is, ik merk gewoon op dat niet alles met letterkes in Word moet gemaakt worden.

  Hell, de mannen bij ons maken de affiches van ’t jeugdhuis zelfs in Word, en dan staan ze stom da ze u bij den drukker scheef bezien…

 4. Nummers overslaan? Daar zal dan wellicht wel een goeie reden voor zijn. Computers zitten in mijn ervaring nu eenmaal niet zo in mekaar dat ze dergelijke dingen “zomaar” doen.

  ’t Zal wellicht wel aan een combinatie van twintig stijlen boven en onder en op mekaar liggen, met gemengde paragraafstijlen en letterstijlen en lijststijlen, en conflicterende instructies en zo.

  En wat die mannen van het jeugdhuis betreft: niets mis met affiches met Word maken toch? Whatever gets the job done toch? Als de drukker klaagt, dat ze hem een voor-drukkers-PDF geven 🙂

 5. Leuke discussies toch. Vooral omdat ik hier bij mijn collega’s zie dat ze allemaal hetzelfde pakket gebruiken om brieven te schrijven, desktop publishing dingen te doen, berekeningen te maken en veel meer.

  De naam van dit magische stukje software is: Excel.

  Daar krijg ik het pas van.

 6. …en eigenlijk: waarom niet? 🙂

  Microsoft heeft trouwens eindelijk geluisterd naar die stilzwijgende midnerheid die zwoegt met page break previews en dingen om z’n pagina’s in Excel min of meer goed uitgeprint te krijgen: in Office 12 zal Excel een page preview mode rijgen net zoals Word er al één heeft.

  Met marges en alles.

 7. Inderdaad. Het is heel raar dat men (M$ of iemand anders) nog niet op het idee gekomen is om een soort universele applicatie te maken rond Excel. Want als je folders, brieven, mailings én begrotingen kan maken met hetzelfde programma, wat heeft de gemiddelde turnclub verder nog nodig?

  Nu is Word min of meer het centrum van hun Office filosofie, en je moet er toch wel van houden.

 8. Pingback: Fank Foto Funk
 9. Hm, ben niet zo’n onvoorwaardelijk adept van een bepaald soort software. If it gets the job done, …(vaak ook gelijk aan ‘ik ken het programma goed en het doet wat ik wil’). Maar… LateX is toch wel een superleuk (leuk ja !!) programma. Zeker als je pagina’s vol econometrische formules zet en die er ook nog goed wil laten uitzien. Had het ook met Word geprobeerd, maar hopeloos (de software of ik, laat ik maar even in het mideen). Waar is de tijd… Soms zou ik toch weer aan den unief willen zitten en allerlei hoogdravende teksten schrijven gevolgd door een ‘ernstige’ discussie aan den toog waar de discussie steevast evoleerde van ‘hoe lossen we deze taak op ‘, naar ‘de politiekers kennen er niets van en ik zou het zo doen’, naar ‘de wereld zou er beter aan toe zijn als we het zo doen’. Pfff.

 10. Ik zie er geen wijs woord tussen. Alleen veel en vaak varianten van “What ever gets the job done”.

  Waar het om gaat, is dat als je bij herhaling (bijvoorbeeld omdat het je werk is) iets moet doen,
  dat je dan juist het beste tool moet kiezen. Als je maar een keer of twee keer in je leven een
  document van 300 pagina’s maakt, is het niet echt belangrijk wat je neemt. Dat komt omdat de
  leer-tijd dan de werk-tijd verre overstijgt. Als je echter beroeps halve veel documenten moet
  maken die soms groot zijn, en die consistent moeten ogen, en die bijvoorbeeld mooie HTML en of
  PDFs moeten kunnen worden, dan gebruik je dat wat efficient is om te gebruiken. Op dat punt
  scoort LaTeX heel hoog. Een redelijke leer curve maar dan kun je ook wat. Bij Word is de leer
  curve eerst niet zo steil, maar als je echt leuke dingen wilt doen wordt de leercurve wel stijl.
  Daarom kun je voor een briefje prima Word gebruiken. Maar als het gaat om gebruik na de leer
  curve, dan kun je met LaTeX gewoon dikke tijd winst boeken.

  Jan-Mark

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.