SixApart kapotheid

Zegt Maarten:

Hallo,

Maarten van Six Apart hier, de ‘lokale chef’ zoals je dat zo mooi uitdrukt.

Eerst onze welgemeende excuses voor het ongemak vrijdag. Tijdens onderhoudswerkzaamheden waarbij extra aparatuur werd geïnstalleerd om het systeem betrouwbaarder te maken, sloeg de wet van Murphy toe en ging er het één en het ander mis. Meer bepaald vielen de storage servers uit waar gepubliceerde blogs op worden bewaard.

Tijdens het weer in gang zetten van die dingen bleek een disk-check nodig te zijn die verscheidene uren heeft geduurd. Ondertussen werden reserve-servers ingeschakeld, maar die hadden geen recente versie van de data staan en alles er opnieuw op genereren zou te lang duren. Ze werden dus zonder update on-line gezet, en de applicatie zelf werd tijdelijk uitgeschakeld.

Hierdoor was bloggen gedurende een aantal uren onmogelijk en werd een vier dagen oude versie van de meeste weblogs getoond in plaats van de recentste berichten. Intussen zou alles weer bij het oude moeten zijn. Meer info op http://www.blogologie.be en http://status.sixapart.com.

We zitten zelf (uiteraard) erg verveeld met deze zaak. Wees er zeker van dat ze in San Francisco binnen niet al te lang met een mededeling zullen komen.

En neen, cuteness is geen excuus.

Maarten

Ach ja. Maarten bedoelt het allemaal goed, ongetwijfeld. En hij kan ook niet meer doen dan herhalen wat de Groep zegt natuurlijk.

De “meer info” op blogologie en status.sixapart is, maar dat had ik niet verwacht, niet meer info. Het is gewoon wat we allemaal al wisten, en wat Anil Dash en anderen al links en rechts bij diverse weblogs en andere achtergelaten had.

En wat CEO Barak Berkowits ongetwijfeld nog eens met licht andere woorden en na wat over-en-weer met de PR-firma (of niet, wie weet), zal herhalen in een mooi geformatteerde mail binnen zeer kort.

Maar, en ik had toch ergens gehoopt dat ze dit ondertussen ergens een beetje zouden doorhebben: dat-interesseert-ons-niet.

Nu kijk eigenlijk: voor mij hoeft het al helemaal niet meer, want mij zijn jullie kwijt als klant. Maar voor de geïnteresseerde medeburger, graag toch een aantal antwoorden, als het even kan. Andere mensen zullen de vragen beter kunnen stellen, ongetwijfeld, maar goed:

Om te beginnen, zuiver technisch en zeer low-level, met het huidige probleem: waar zijn jullie christelijke gedachten om een missiecritisch deel van de hostinginfrastructuur eventjes te vervangen zonder het worst case scenario in gedachten te houden? Zonder te controleren of er wel backups zijn recenter dan een week tot twee dagen oud? En eens het ondenkbare gebeurd is: waarom zijn wij, klanten, nooit geïnformeerd?

Over die communicatie en die informatie en zo: waarom is er zo weinig? In het algemeen? De website leert ons:

Mena Trott is president and a co-founder of Six Apart.

Mena’s Corner is my chance to show the inner workings of a start-up and give the outside world a glimpse into our challenges, our achievements, and our professional passions.

Mena’s Corner heeft sinds 8 december geen nieuwe entries meer gekregen. Even de entries van het laatste kwartaal checken:

 • 4/10: we bestaan vier jaar!
 • 7/10: ik heb een stommiteit gezegd op web2.0
 • 11/10: ik ben naar web2.0 geweest
 • 26/10: typepad is al weken kapot. sorry hé.
 • 3/11: typepad is nog altijd kapot maar we gaan ons best doen
 • 17/11: typepad is weer in orde, het gaat nooit meer gebeuren, we hebben ons lesje wel geleerd
 • 17/11: o! ik was op tv!
 • 7/12: ik heb “fuck” gezegd on stage
 • 8/12: sorry dat ik “fuck” gezegd heb on stage

Negen entries op een kwartaal. En ziet iemand een trend in de inhoud?

Het kan zijn dat ik me vergis natuurlijk, maar ik heb wellicht ergens de developer blogs gemist. Die waar ze uitleggen hoe ze precies de miserie met beeldenuploads gaan oplossen bijvoorbeeld.

Het kan ook zijn dat ik me nog altijd vergis, maar ik heb ook ongetwijfeld de andere corporate blogs gemist. Die waar ze nu eindelijk eens uitleggen hoe het precies zit met al die duizenden (tienduizenden?) mensen die consistent élke maand aan vele honderden procent van hun maandelijkse bandbreedtequotum zitten, en vele keren teveel gigabytes opslagruimte verbruiken.

Bon, ik weet dat ik in een droomwereld leef als ik zeg dat ik het fijn zou vinden te weten precies hoeveel miljoen klanten Typepad heeft. Ik weet dat het er miljoenen zijn, dat geven ze zelf toe. Waarom is dat relevant? Omdat ik denk dat eens mensen beseffen om hoeveel geld het precies gaat (het minimumbedrag voor een jaarabonnement is $ 50 per jaar, reken en tel), ze misschien iets minder vergevingsgezind riskeren te zijn.

Comet? I could not care less. Ik heb ongeveer de helft van de naar mijn persoonlijke smaak desastreus slecht presentatie op Demo2005 gezien, en colour me uninpressed. Tenzij het 180° anders is dan MovableType van architectuur, spendeer ik er denk ik zelfs geen tijd aan om het te evalueren.

MovableYahoo!Type? Big bloody deal. Ik had begrepen dat ze hetzelfde gaan doen bij Yahoo! met WordPress. En bij About.com zijn ze de MovableTypes aan het vervangen, één voor één, door WordPressen. Maar kan dat met schelen? Nee, ook niet.

Ik wil weten waar ze echt naartoe gaan. Wat hun groot plan is. Hoe ze het gaan doen. En niet pie in the sky hoe, nee: meat and bones hoe. Channel 9 hoe. Niet Alvin and the Chipmunks trust us cause we know what to do no really we do honest injun.

Er zijn grenzen aan het naief zijn. Die zijn in mijn geval bereikt bij de vorige keer dat het mis liep, eind november. Het geluk dat ze hebben bij 6A, is dat ze enorm veel klanten hebben die technisch gezien zo dom zijn als het achtereind van een varken, en die nooit vanzeleven gaan verhuizen.

Dat weten ze bij de geldschieters van 6A ook wel natuurlijk: 90% van de klanten van SixApart leest enkel zijn eigen weblog, dat van zijn vrienden en kennissen, en misschien links of rechts een recepten– of modelbouwweblog. Die trekken zich al dat geneut van de wat-heet-blogosfeer geen zak aan. Ze hebben nu uiteindelijk een weblog, houden het al een tijd vol, vinden het super, stellen zich geen vragen, en zijn dankbaar voor wat SixApart ze geeft.

En dààrom kunnen ze bij SixApart dan ook zo cynisch zijn.

Tja.

Behoorlijk ziek, vind ik dat.

SixApartkapotboos

5 reacties op “SixApart kapotheid”

 1. Pingback: B.V.L.G.
 2. Pingback: Joris Artels
 3. Als 90% van de klanten content is met 99% uptime, of zelfs 95% uptime, en liever extra functionaliteit heeft voor hun geld in plaats van extra negens na de komma, zult ge nog lang kunnen zagen.

  Niet dat ge dat slecht doet, dat zagen, integendeel, ge kunt er zowaar een professionele carriere in beginnen.

Reacties zijn gesloten.