10 tips voor de hele familie

O, kijk eens aan, Pietel mag van Clickx hun chat-tips on-line zetten.

Verrekte handig! En zo interessant!

Ik heb zelf kinderen, dus laat ik bij deze ook maar eens een lijstje on-line zetten.

10 grootwarenhuis-tips voor de hele familie

 1. Praat met je kinderen. Maak hen er van bewust dat ze in het grootwarenhuis in contact kunnen komen met volwassenen en leeftijdsgenoten die slechte bedoelingen hebben. Doe dit in een open sfeer zonder hen bang te maken en zonder hen een schuldgevoel aan te praten.
   
 2. Overreageer niet als je kind je vertelt dat er iemand in het grootwarenhuis loopt die hen vunzige voorstellen doet. Het is de bedoeling dat je kinderen zich niet beschaamd moeten voelen om dit aan hun ouders te vertellen.
   
 3. Probeer je kinderen weerbaar te maken. Zorg dat ze zich niet laten doen. Kinderen hoeven geen antwoord te geven op vragen die ze niet willen beantwoorden – volwassenen trouwens ook niet.
   
 4. Zeg hen dat ze niet alles moeten geloven wat er hen in een grootwarenhuis verteld wordt. Vaak gaat het om onschuldig opscheppen, maar er kan ook meer achter zitten.
   
 5. Druk hen op het hart om geen persoonlijke (contact)gegevens zoals telefoonnummer, e-mailadres of woonplaats zomaar aan iedereen te geven.
   
 6. Wijs hen op de gevaren om af te spreken met iemand die ze uitsluitend van in het grootwarenhuis kennen.
   
 7. Het klinkt misschien wat overdreven, maar we vinden het in de huidige omstandigheden onverstandig dat kinderen alleen rondlopen in een grootwarenhuis.
   
 8. Leer je kinderen wat verdacht shopping-gedrag is, zodat ze dit ook kunnen herkennen. Enkele voorbeelden:
  • iemand die op allerlei manieren je naam, gsm-nummer en andere persoonlijke informatie probeert te achterhalen;
  • iemand die je vraagt om zijn curryworst vast te houden;
  • iemand die vraagt om je grootwarenhuisvriendschap geheim te houden.
    
 9. Toon hen hoe ze bepaalde mensen kunnen vermijden. Wijs hen hoe ze gewoon weg kunnen lopen en tegelijk kunnen weigeren met iemand te spreken.
   
 10. Zorg ervoor dat ze geen snoepjes aanvaarden van vreemden. Op die manier zouden ze wel eens virussen of andere ongein kunnen binnenhalen.

Volgende week: 10 tips voor in het park. De week daarna: 10 tips voor in de jeugdbeweging. En ook 10 tips: omgaan met de televisie. En ook…

Godverdomme! Alsof “het internet” plots iets radikaal anders is dan de rest van de wereld!

tipsidioot

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. Oiei ik mag er niet aan denken dat een verdacht/vreemde/pedofiel(achtige)man mijn geheime code van mijn Happy Days in zijn bezit krijgt. Trek die Utp kabel uit die model of netwerkkaart. Zeg alle breedband-abonnementen op. En gooi die pc buiten. Dan zijn die g(h)outen tips van Clickx niet meer nodig.

 2. Pingback: Tom Bogman on-line

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.