Schart schart

Good programming is about scratching an itch. En ook wel: warning—major geekitude ensues.

Stijn van mijn vorig werk heeft een collectie weird and wonderful software staan op zijn website, zo onder meer het wonderlijke odo.

Wat het doet? Het draait op de achtergrond, en het logt allerlei dingen.

Eén pixelje per minuut in een resizable statusvenstertje dat al sinds jaar en dag onderaan mijn linkermonitor staat.

In het venster staan bovenaan bewegingen van de muis (groen=horizontaal, rood=verticaal), en onderaan het aantal keer dat je van applicatie verandert (blauw), het aantal muisklikken (rood) en het en het aantal toetsaanslagen (groen).

Zeer zeker: scratching a very specific itch.

Zó zie het er in het uitgerokken uit [klik voor groter beeld]:

Odo thumb

Om het uur een lichtgrijs streepje, en om het kwartier een iets donkerder streepje. Overlappende kleuren combineren, dus als er onderaan veel magenta staat, is het dat er veel van applicatie geswitched is (blauw) en met de muis geklikt is (+rood). Staat er veel cyaan, is het dat er veel getypt is (groen) en ook veel van applicatie veranderd (+blauw).

En o ja, had ik al gezegd dat het zijn gegevens ook in een database wegschrijft, à rato van één record per minuut, maand na maand na maand, dag en nacht? Spartaanse interface; maar doet wat het moet doen:

Odo-db

Enfin, in mijn geval, ettelijke honderdduizenden records en vijftig op twaalfhonderd pixels control freak’s dream:

Odo-wide

Typisch zo’n applicatie die over de jaren heen verfijnd is trouwens. Kleine details als tooltips die detail geven per minuut als je over een minuut gaat waar data opgenomen werd:

Odo-tooltip

…en een tooltip die aangeeft wanneer het laatste en het eerstvolgende datapunt opgenomen werd als je over een minuut gaat waar niets gebeurde:

Odo-tooltip2

…in dit geval dat het laatste wapenfeit “gisteren” op mijn computer om 6u23 deze ochtend gebeurde, en het eerste “vandaag” om 8u00.

Functionaliteit weg in plaats van bij soms ook: vroeger kon je de snelheid aanpassen, maar dat werd toch niet gebruikt, dus nu staat die vast, één pixel per seconde.

Klap op de vuurpijl: het staat toch in de achtergrond alle toetsaanslagen te monitoren, dus zijn ook echt nuttige dingen mogelijk.  En sinds vorige week—mits goedvinden van de mannen van den IT op het werk volgende maandag—is het een must-install geworden op mijn voorlopige laptop.

Die is namelijk een QWERTY-model, en al zet ik hem wel in Belgium-French, ik heb er geen < en geen > en geen \ op: QWERTY heeft namelijk geen toets naast de linkershift. En zonder <\> is het echt serieus moeilijk om bijvoorbeeld HTML te schrijven.

De oplossing:

[Fix]
Fix102=1

toe te voegen in odo.ini. Maakt van het 101–toetsenkeyboard een 102–toetsenkeyboard.  Zorgt ervoor dat de linkershifttoets bij één enkele aanslag < geeft, in combinatie met de rechtershift  >, en in combinatie met rechter-alt  \.

Pure magic.

freewaresoftwaregeek

Doe mee met de conversatie

10 reacties

  1. hmm, toch nog een schoonheidsfoutje: als je die linkershifttoets dan effectief gebruik in combinatie met een andere (voor hoofdletter of leesteken), dan zet hij achter beoogde hoofdletter of leesteken toch nog het

  2. dank u voor de lof en de opmerking, ik zal er eens naar kijken, normaal had ik dat wel voorzien dacht ik, maar zal toch nog werk aan zijn dan… andere remarks/featreq’s zijn welkom op yoy.be

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.