Voorgeschiedenis

Om even te schetsen waar ik vandaan kom: toen ik mijn eerste stapjes op het www zette (niet het internet hé, het www), heb ik een tijdje een mengeling van verschillende browsers gebruikt.

De eerste was dacht ik gewoon “www”, en er was er ook één die via e-mail werkte en die dus op de oude BS2000 te gebruiken was, en later dacht ik ook DosLynx, vreselijk lastig om aan de praat te krijgen met zo’n SLIP-connectie naar de universiteit. Mosaic was, zoals voor de meeste mensen toen, de eerste browser die echt bruikbaar was.

Toen Mozilla er kwam, eerst allerlei 0.x-versies, later Netscape—the blue throbbing N, iemand?—stapte ik daar zonder veel ommezien op over.

Ik herinner me de eerste <table> tag nog, en hoe de mensen dat in die tijd uitgelegd moesten worden—cfr. deze post van mij uit 1995, ha!—en de eerste animated GIF, en javascript, en java (toen Nielsen nog gewoon bij Sun zat en iteraties van hun home page uitlegde), en <frame>s, en de eindeloze discussies over “in HTML 2.0 zal het allemaal in orde komen”, die een tijd later “in HTML 4.0 komt het in orde” werden.

En ja, ik herinner me de eerste Internet Explorer, die eigenlijk gewoon gekocht was bij Spyglass en een nieuwe naam gekregen had, en die op de desktop toen minofmeer het kleine broertje van Microsoft Network was. En hoe belachelijk slecht IE toen was, en hoe ongenaakbaar Netscape.

En hoe het uiteindelijk uitdraaide op browseroorlogen, waarbij Netscape en Microsoft allebei zo’n beetje op eigen initiatief brol in HTML staken. En hoe de eerste kinken in de kabels er kwamen toen Internet Explorer 3 toch wel beter omging met frames dan Netscape. En font embedding, meen ik me te herinneren.

En daar ergens is Netscape helemaal de pedalen verloren. Ze hadden het plan om hun browser helemaal te herschrijven in java, maar dat is mislukt, enfin goed, lang verhaal kort: de nieuwe Netscape kwam maar niet, en de oude werd alsmaar meer bloatware, en de ondertussen had Microsoft eventjes zijn prioriteiten lichtjes herschikt en op een jaar of twee tijd was Internet Explorer mijn browser of choice.

Flash forward nog een paar jaar, en de situatie was omgekeerd: Microsoft stak echt praktisch geen moeite meer in IE en liet het maar wat slabakken. Netscape was op dat ogenblik voor mij al lang geen optie meer, en Opera heb ik ook altijd maar meh gevonden, maar ‘t was een situatie van if it ain’t broke…

Tot ze van een (nieuwe) Mozilla weer werk maakten, eens Netscape weg was van AOL.

Ik gebruik Firefox, even nakijken, al van in oktober 2002: versie 0.2, toen het nog Phoenix heette en niet veel meer dan ene layout engine was. Over de jaren heen werd het alsmaar beter. Het bleef veel onstabieler dan Internet Explorer, en vooral vééél trager. Het was dan ook anderhalf jaar of zo hoegenaamd niet mijn primaire browser, maar uiteindelijk ben ik begin maart 2004 overgestapt.

Overgestapt, ja, maar nooit mindless gushing fanboy geworden.

Omdat mijn browser nu eenmaal het programma is dat ik het meest gebruik in mijn leven, is het niet meer dan normaal dat ik er mijn deel miserie mee meegemaakt heb.

Zeg wat je wilt over Internet Explorer, maar random crashes, plots niet meer werkende extensies, copy-bloederige-paste die al jàren aan een stuk niet naar behoren werkt: daar hebben ze bij Microsoft geen last van. [Ja, ik wéét dat er veiligheidsproblemen zijn. Ik heb er persoonlijk geen last van.]

En omdat ik nu eenmaal een weblog heb, schrijf ik wat ik wil wanneer ik wil, en nogmaals: als 50% van mijn leven zich in mijn browser afspeelt, dan vind ik het maar normaal dat ik lastig word als dat programma niet doet wat het naar mijn goesting moet doen.

Sinds ik vorig jaar een ander werk heb waar nogal wat dingen specifiek voor Internet Explorer gebouwd zijn/waren, is mijn primaire browser op het werk AvantBrowser, een tabbed Internet Explorer. Ik heb daar geen-enkel-probleem mee. Dat werkt perfect, dat crashet niet, ik ben daar uitermate tevreden over.

Thuis gebruik ik nooit Internet Explorer behalve als het is om Netbanking te doen. Omdat ik er geen behoefte aan heb: Firefox is snel genoeg, stabiel genoeg, en doet wat ik wil dat het doet. Eén van de belangrijkste argumenten trouwens: ik zit nogal ver van mijn monitor en met CTRL-muiswieltje kan ik in FF gemakkelijk de tekst groter of kleiner maken.

En dat is zowat de stand van zaken: tevreden op het werk met AvantBrowser (Internet Explorer met tabs en zooi), tevreden thuis met Firefox (plus een aantal extensies).

4 reacties op “Voorgeschiedenis”

 1. Sta me toe om jouw epistel niet als afdoende antwoord te beschouwen op mijn post. Ik heb er alleen maar uit begrepen dat je FF gebruikt, maar niet dat je de fouten van MS en IE toegeeft? Correct me if I’m wrong.

 2. Een aandachtige lezer zal gemerkt hebben dat deze entry “Voorgeschiedenis” heet, en niet bijvoorbeeld “wat ik denk over internet explorer 7b2”. 🙂

  En, euh, merk ik daar een beetje vooringenomenheid? Dat antwoord enkel “afdoende” zal zijn als ik “de fouten van MS en IE” toegeef? Correct me if I’m wrong, natuurlijk. 😀

 3. Nee hoor, geen vooringenomenheid. IE (vóór versie 7, voor zover ik weet) heeft al menigen de kast opgejaagd betreffende o.a. het niet volgen van de webstandaarden. Dat is geen vooringenomenheid, maar een vaststaand feit. Ik verwacht ook niet dat je de fouten van IE zou erkennen, misschien heb ik me daar een beetje te zwaar uitgedrukt. Iedereen zijn favoriete browser, maar accepteer dan ook het feit dat IE niet de beste oplossing is als het gaat over het correct interpreteren van webstandaarden.
  En uiteraard mocht ik er ook niet vanuit gaan dat deze post een antwoord was op de mijne. Waarvoor een welgemeend Mea Culpa.

 4. Mijn eerste kennismaking met tinternet en www was op de universiteit, waar Mosaic toen alleen maar werd gepresenteerd als hulpprogramma om bepaalde hulp over de universiteit te verkrijgen….

  Mooie tijd, eind 1994, toen niemand nog echt wist wat internet nou was en wat je ermee kon doen, nog half een geeky studentenspeeltje was en half iets onmisbaars, het laatste snuifje pioneerschap zo zeg ik altijd zelf.

  Zelf ben ik van Mosaic -> Netscape 0.9b t/m 3.0 naar Opera 3.5 overgestapt en heb nooit meer omgekeken. Opera 8.52 is wat dat betreft echt een juweeltje en kan nu echt zowat alles wat IE ook kan, zelfs het internet bankieren waar ik tot voor kort IE nog voor nodig had.

  Firefox? Meh. Not my kind of browser.

Reacties zijn gesloten.