Internet Explorer 7b2

Ik ben voorlopig zeer tevreden van de nieuwe Internet Explorer 7 (IE7b2 voor de vrienden).

Ja, ik weet dat er nog problemen zijn. Ik weet ook dat veel van die problemen niet gaan opgelost raken tegen de release-datum—Microsoft heeft gezegd dat er niet veel meer zal veranderen aan css en dergelijke (lees: praktisch niets). Maar als we heel erg eerlijk zijn: zó ernstig zijn die problemen voor 99.999% van de mensen nu ook niet. En het is véél beter dan het vroeger was. En alles is proper gedocumenteerd, voor wie daar echt in geïnteresseerd is.

Zodus. Naar de echt belangrijke dingen: hoe is IE7b2 in het gebruik?

Om te beginnen: de interface is veranderd.

Ie7-home

Het menu is verdwenen, bijvoorbeeld. Wie het mist, kan het terugtoveren door even op alt te toetsen, maar ik heb het eigenlijk nog niet gemist. En tegen dat we allemaal op Vista zitten, ergens volgend jaar deze tijd, zijn alle programma’s zo.

Zó ziet de bovenkant van het venster er tegenwoordig uit:

Ie7-boven

Back en forward in de hoek linksboven, gemakkelijk toegankelijk ware het niet dat ik zo’n muis met ingebouwde back/forward-toetsen gebruik.

Daarnaast de adresbalk, nog altijd toegankelijk via alt-D. Als een site via https bezocht wordt, komt er een hangsloticoontje naast de adresbalk, een klik daarop geeft meer details:

Ie7-cert

In vorige versies van IE7 waren refresh en stop één knop, nu zijn het er weer twee. Goed zo.

Rechtsboven staat een zoekveld, net zoals in Safari of Firefox, net zoals op veel websites trouwens. Ook zoals in Firefox is het mogelijk om verschillende search engines te gebruiken. IE7 maakt hiervoor gebruik van OpenSearch.

Hier wordt, voor mij, een zekere toon gezet: IE7 heeft goed rondgekeken naar wat er bestaat, en probeert dan om het beter te doen. Ze vinden het niet uit, maar ze trekken wel lessen uit wat er al bestaat.

De home page-knop doet wat men er van verwacht: opent de home page. Klik op het kleine pijltje ernaast, en je krijgt een drop-down, waarmee je onder meer ook je home page kan veranderen. Dat werkt anders dan in vorige IE-versies of dan in Firefox:

Ie7-homepage

IE7 heeft naast een concept van home page ook het concept van “home page tabs”: meer dan één tab die open gaan als je op “home” klikt. Open je bijvoorbeeld altijd je weblog, GMail, de homepagina van je werk en de website van de Standaard, dan kan je daarvan de “home page tabs” maken.

Van tabs gesproken: zelfde verhaal. Goed gekeken naar wat er al bestond.

Ie7-tabs

Een nieuwe tab aanmaken is klikken op het lege tabje rechts, of middenmuisknopklikken op een link, of ctrl-T, of rechtermuisknop en “new tab”.

Het is even wennen, en ik ben niet zeker dat ik er tevreden over ben, maar tabs sluiten met de muis gebeurt met een kruisje rechts in de tab. In Firefox is er één kruisje dat altijd helemaal rechts staat.

Beter dan in Firefox (al bestaat er wel een extensie die het ook doet): als je meer dan één tab heb, komt er helemaal links een extra knopje bij, Quick Tabs. Klik daarop (of doe ctrl-Q, alles kan ook met het keyboard), en je krijgt een overzicht van de open tabs. Je kan naar een tab gaan, tabs sluiten, refreshen, alles behalve één tab sluiten, etc.:

Ie7-quicktabs

Een klein zijsprongetje naar helemaal onderaan rechts:

Ie7-zoom1

Die “100%” is hoe groot de pagina getoond wordt. Net zoals Firefox kun je tegenwoordig in IE7 quasi traploos in– en uitzoomen op de pagina. Niét zoals in Firefox, schalen ook de beeldjes op de pagina mee:

Ie7-zoom2

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik zit enkel op mijn werk op een ideale afstand van mijn scherm. Thuis zit ik te ver van een te slechte CRT-monitor, en ik ben nog eens zwaar bijziend erbij, dus ik kan alle help gebruiken. 🙂

Dit is uiteraard niets dat IE vroeger ook niet kon—een welgemikte document.body.style.setAttribute('zoom','300%'); in javascript doet hetzelfde als het screenshot hierboven, maar toch: ik denk dat slechtzienden hier wel eens heel tevreden over zouden kunnen zijn.

Trouwens: dat zoomen lukt dus ook met ctrl-muiswiel. De facto-standaarden zijn wijs.

Wat is er nog nieuw? Een nuttige print preview. Een phishing filter. Verbeterd bookmarkbeheer.

En, vooral, RSS.

*
*   *

De RSS-integratie gaat verder en is gebruiksvriendelijker dan om het even welke andere browser die ik al gebruikt heb, inclusief bijvoorbeeld Flock.

Ook hier gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ze bij Microsoft wel héél erg aandachtig gekeken hebben naar bijvoorbeeld FeedDemon. Maar bon, er is niets nieuws onder de zon, en goed geïnspireerd is beter dan slecht zelf gevonden.

Een typisch scenario zou iets dergelijks kunnen zijn:

1. Ik zoek naar nieuws over de Gent. Ik kom op Gentblogt terecht:

Ie7-rss1

2. Het oranje rss-icoontje licht op. Als ik erop klik, kom ik op deze pagina terecht:

 Ie7-rss2

Dat toont mij de RSS feed van Gentblogt. Ik kan meteen sorteren op datum, titel of auteur, filteren op categorie (enkel de actua tonen bijvoorbeeld), en me op de feed abonneren door simpelweg “subscribe to feeds” te klikken.

3. Ik ben hier wel in geïnteresseerd, dus ik klik op “subscribe”:

Ie7-rss3

Ik kan de feed een andere naam geven, kiezen waar ik hem onder ga klasseren (in mijn geval onder “mensen die ik ken”), en ook kiezen of ik al dan niet attachments ga downloaden (zoals die podcasts bijvoorbeeld die een tijdje geleden helemaal in waren).

4. Resultaat:

Ie7-rss4

Voortaan komt er naast “show all” ook “show new” bij: alleen de dingen die veranderd zijn sinds de laatste keer dat ik ze gelezen heb.

5. En kan ik de feed bekijken in mijn “favourites centre”, eigenlijk de ingebouwde feedreader van IE7:

Ie7-rss5

Eenvoudig, maar eigenlijk heeft een mens niet veel meer nodig.

Wat trouwens moeilijk in screen shots te verwoorden is: de manier waarop dit allemaal vanzelfsprekend en vloeiend en gebruiksvriendelijk werkt.

Eén ding zou er nog bij mogen: als er synchronisatie tussen computers zou in zitten, zou ik meteen overschakelen op dit als feedreader.

*
*   *

Conclusie? Ik kijk uit naar de release. En dan kijk ik uit naar wat de mannen van Firefox gaan antwoorden: ze hebben het de afgelopen jaren wel héél erg eenvoudig gehad, met Microsoft dat niet of nauwelijks innoveerde—en als gevolg daarvan zijn ze zelf ook gaan stil staan.

Niets zo goed voor innovatie als concurrentie.

Ondertussen wordt IE7b2 mijn primaire browser op het werk, en blijf ik Firefox thuis gebruiken.

13 reacties op “Internet Explorer 7b2”

 1. Hij is geinstalleerd, maar ik moet nog rebooten. En ik haat rebooten. Ik doe het hoogstens 1 keer per week, en ik zit nu al aan 3 (wegens IE7-installatieproblemen en registry hacking)…

  Waarom moet dat toch altijd? *grmbl*

 2. Nog een voordeel: het gaat (of lijkt?) allemaal sneller en flitsender te gaan. Die Quick Tabs had ik nog niet ontdekt!

  Niet eens met je conclusie over Feedreader evenwel: daarvoor lijkt het me toch wat te minimaal. Je wil in een feedreader toch controle houden over al dan niet gelezen zijn van afzonderlijke items (mark as read/unread…), en dat vind ik in IE niet terug.

 3. Inderdaad: het lijkt allemaal sneller te gaan, ook het browservenster van grootte veranderen bijvoorbeeld.

  En ook inderdaad: de feedreader heeft read/unread-functies nodig. En OPML import/export en/of synchronisatie (met Live! bijvoorbeeld?).

 4. Ikzelf heb IE 7.0.5112 op mijn XP SP2 staan en wreed content. Behalve voor 1 ding: als ik op een link klik en voor ‘open in new window’ kies dan krijg ik een half venster te zien. Ik kan die dan wel ‘resizen’ maar bij een volgende keer komt het terug open op de helft. Een oude ‘truuk’ is dan van te ‘resizen’ of te ‘maximizen’ naar goesting, het eerste venster te sluiten en in het tweede venster verder te werken en te ‘saven’. Lukt niet. Knetter word ik ervan.

 5. Interface ziet er wel maar goedkoop uit e. Freeware gemaakt door een programmeur zonder grafische kennis. Gaat alles op Vista er zo uitzien? Want dat is al zeker geen vooruitgang…

 6. Srry, ik lees het nu pas
  “@Shino: die “stop IE”-knop op uw weblog, dat duidt toch wel ergens een beetje op vooringenomenheid, nee?”

  Wel met IE6, toen kreeg ik loads virussen en popus. Ik weet niet hoe het nu met IE7blabla zit en eigenlijk, boeit met dat ook niet. Ik zit goed voor het moment.

Reacties zijn gesloten.