IE=FF+extensions?

Vraag Nick zich af:

FF kan mits de nodige extensions altijd de functies evenaren van IE7. Dan ben je nog maar begonnen. Daarbovenop kan FF nog extra functies op maat van je eigenste person krijgen.

IE7 = FF + EXTRA geldt zowiezo of mis ik een cruciaal argument?

Ja, je mist een cruciaal argument, denk ik. Een aantal cruciale argumenten zelfs.

Zoals daar bijvoorbeeld zijn:

 • Een goed ingebouwde functie zal meestal beter zijn dan een achteraf er aan geplakte extension, al was het maar qua user interface.
 • Extensions kunnen overlappende en conflicterende functionaliteiten hebben—functies die dubbel zitten in meer dan één extension en zo.
 • Firefox heeft de hebbelijke neiging om extensions niet meer te laten werken bij updates. ‘t Schijnt dat dat tegenwoordig niet meer het geval zou zijn wegens automatische updates. Ik zal het geloven als ik het zie.
 • Extensions zijn potentieel onveilig—herinnert iemand zich nog wat er indertijd met Greasemonkey afgespeeld heeft?
 • Voor thuisgebruik is dat allemaal goed en wel, maar leg maar eens uit aan een IT-departement dat ze een heel bedrijf moeten voorzien van Firefox-met-extensies, en dat op elk ogenblik één van die extensie-auteurs er de brui aan kan geven, besluiten niet meer verder te ontwikkelen, of gewoon: fouten maakt en dingen kapotmaakt—die dingen worden tot ander order niet meegetest met de releases van Firefox. 

Maar vooral, vooral: gewone gebruikers gaan zich echt niet zitten bezig houden met het verzamelen van een hele stapel extensions.

7 reacties op “IE=FF+extensions?”

 1. Pingback: Branders.name
 2. Mooi staaltje FUD overigens. Fear:“leg maar eens uit aan een IT-departement dat ze een heel bedrijf moeten voorzien van Firefox-met-extensies, en dat op elk ogenblik één van die extensie-auteurs er de brui aan kan geven” (we kunnen beter tot 2007 wachten op IE7 dan nu het risico te nemen om al drie jaar een werkend produkt te gebruiken). Uncertainty: dingen kapotmaakt—die dingen worden tot ander order niet meegetest met de releases van Firefox (oeioei, je gaat toch geen programmeurs betrouwen die iets voor hun plezier doen?!). Doubt: dingen kapotmaakt (oeioei, misschien doet FF wel uwe computer helemaal kapot?)

  Het leuke aan je argument tegen die extensions is natuurlijk dat MS met Vista stevig ging inzetten op van die 3dr party extensietjes op de taskbalk 🙂

  Aangezien mijn bureaugenoot nu ook al dagelijks de lof op IE7 zingt, zal ik er al maar van uitgaan dat het wel goed zal werken, volgend jaar ergens op die nieuwe, krachtige computer met zijn MacOS X achtige windowmanager.

  Zelf ga ik kiezen voor de browser die mijn webpagina’s treffelijk toont en zo weinig mogelijk resources vreet. Welke dat ook moge zijn.

 3. Wel, ik gebruik een iets oudere Opera als slanke browser. Jep, ik ben er zo ene. En FF omdat ik verder geen degelijk alternatief zie.

  De IE gebruikers mogen voorts blij zijn met die verketterde concurrenten. Zonder Opera zou IE7 geen mouse-gestures of zoekbalkje kennen en zonder FF geen tabbed browsing.

  Toch benieuwd of IE7 iets nieuws gaat toevoegen dat mij kan overhalen (en dat opweegt tegen het gigantische veiligheidsrisico dat je loopt met zulk een browser).

 4. IE7 belooft in ieder geval veiliger te worden dan de meeste andere browsers.

  En geen idee eigenlijk waarom ik nooit Opera echt gebruikt heb. Geïnstalleerd en zo hoor, maar nooit genoeg redenen gevonden om eerst IE en daarna FF te vervangen.

  En zelfs toen de reclame er niet meer op stond… meh.

 5. Ik ben ooit per toeval bij Opera beland. Ze hebben dat feature waarbij je met één klikje van modus no-images/only-cached-images/all-images kan gaan. Dat samen met de tabs (= 17 homepages die tegelijk openen bij het opstarten en dus meteen beginnen inladen; vandaag heet dat rss) maakt dat het dé browser is voor sukkels die met telefoonlijnen moe(s)ten surfen.

  En skins, natuurlijk.

 6. Als we de goedheid van een browser gaan meten aan de hand van de extra’s, zijn we volgens mij niet echt gericht bezig. Een browser is en blijft een tool om sites te bekijken. De belangrijke punten daar zijn snelheid, veiligheid en compatibiliteit (althans voor mij). Het enige waar FF bij mij minder in scoort is resources. Dat is (en blijft blijkbaar) hun grote zorgenkind. Voor de rest doet het ding wat het moet doen, iets waar IE (en dan spreek ik niet over beta’s want een niet-af product vergelijk ik liever niet) in faalt omdat ze nu eenmaal nummer 1 zijn en dus het slachtoffer daarvan. Dus spreken over Greasemonkey vind ik niet fair, zeker niet als we even de grote historie van IE er bij halen… (daarenboven was dit niet FF’s schuld!)
  Even verder gaande op het extension-verhaal. Je zegt dat Firefox de neiging heeft de structuur geregeld te veranderen. True, en dat is ook zo bij WordPress, Mint en tientallen andere software-producten. It’s called evolution. Wil je niet evolueren, doe het dan ook niet. En het is nu niet dat je weken moet wachten op een update voor die extensies he.
  Op het vlak van het IT-departement moet ik je echter wel gelijk geven, ik zou het niet willen beheren…

Reacties zijn gesloten.