Om de zoveel tijd probeer ik het nog eens, tegen beter weten in.

Onlangs was hier nog zo’n Google-fanboy die even kwam uitleggen hoe het precies in zijn werk gaat om zo’n AdSense-ding op je website te krijgen.

Eén van de belangrijke elementen, volgens de man, was dat je genoeg inhoud staan hebt op je website. Hijzelf had een “search engine optimalisatie-weblog” van och here anderhalve entry, maar dat hield hem (en Google) niet tegen om zijn homepagina vol met van die AdSense-reclameblokken te zetten.

Een tijd geleden, ondertussen al meer dan twee jaar geleden dacht ik, had ik ook zo’n AdSense-dingetje staan. Dat bracht niet meteen veel geld op, daar niet van. En plots besloot Google dat er onregelmatigheden gebeurden met mijn AdSense. Wat of hoe? Geen idee. Hield ik me niet aan de afspraken? Was er iemand die gelijk een bezetene op mijn reclameblokjes aan het klikken was? Geen flauw.

Wél toevallig dat ik in de maanden vóór ik buiten gesmeten werd, toch al wel eens geld toegestuurd werd van Google. En dat mijn verkeer (en dus vermoed ik ook potentiële inkomsten) aan het stijgen waren. Niets dramatisch hoor, geen pieken of zo, gewoon (in die tijd) wekelijks gemiddeld een procent of twee of zo meer bezoekers.

De inhoud van mijn website was niet veranderd, voor de rest, en in mijn AdSense-logs zag ik niet meer mensen klikken op die advertenties dan anders, verhoudingsgewijs: 0.2% of zo op een goeie dag. Dus vraag ik om verduidelijking bij Google.

Mijn naieve gedachte daarbij is dat we in een rechtsstaat leven, en dat in een contract beide partijen rechten en plichten hebben, en dat je wel éénzijdig iets kan opzeggen, maar (zeker in het geval van zo’n virtueel monopolie als Google heeft) niet zonder beroepmogelijkheid, en dat er minstens een persoonlijke uitleg bij zou mogen. Helaas: communicatie met die mannen is een dovemansgesprek. Ze hebben een stuk of drie standaardmailtjes, en na verloop van tijd geraak je daarmee in een eindeloze loop, tot ze nog wat later gewoon niet meer antwoorden. Na vele (véle) tientallen mails heb ik nog nooit een echte persoon “aan de lijn” gehad.

In mijn geval is het wel helemaal grappig: ik werd voor fraude veroordeeld, zonder verdere uitleg, ‘t kan ook van ene bezoeker geweest zijn, enfin, dat weten we niet, en ik ben sindsdien gewoon op een zwarte lijst terechtgekomen.

Terwijl zo ongeveer iedereeen met een halfgevulde webpagina zonder enige vragen of problemen AdSense-accounts krijgt dat het geen naam heeft, terwijl je overal op het internet splogs en andere vuiligheid vindt die vol AdSense staan, terwijl je voor géén geld volledige sites vól spam kunt kopen met AdSense er al op geïnstalleerd, is het nu zo dat geen enkele Vuijlsteke uit Gent nog AdSense kan/mag gebruiken. En ook dat niemand in de straat waar ik woon, voor zover ik zie, nog AdSense kan/mag gebruiken.

Hoe ik dat weet? Omdat ik het getest heb. Vanop verschillende computers, met verschillende namen en adressen, voor verschillende websites bij verschillende providers met domeinen geregistreerd voor/door verschillende mensen.

Wat ik ook doe, voor welke website ook, op wiens naam ook, van zodra het iets met mij te maken heeft volgens Google, krijg ik deze boodschap:

Thank you for your interest in Google AdSense. After reviewing your application, our specialists have found that it does not meet our programme criteria. Therefore, we are unable to accept you into our programme.

We have certain policies in place that we believe will help ensure the effectiveness of Google ads for our publishers as well as for our advertisers. We review all publishers, and we reserve the right to decline any application. As we grow, we may find that we are able to expand our programme to more web publishers with a wider variety of web content.

Please note that we may not be able to respond to inquiries regarding the specific reasons for our decision. Thank you for your understanding.

Hun “specialisten”. “Welbepaalde regels”. Misschien dat ze in de toekomst als ze (nóg) groter zijn plaats zullen vinden. “Het zou kunnen dat we geen verdere uitleg kunnen geven”. “Dank voor uw begrip”.

Yeah right. Mannen: trek eens aan mijn ander been, daar hangen bellen aan.

Wat ik dan wel zou willen? Duidelijkheid bijvoorbeeld:

Geachte heer,
In 2004 begin u klikfraude. Wij houden ons het recht voor u hierom ten eeuwigen tijde uit het AdSense-programma te weren.

Of redelijkheid:

Geachte heer,
U werd in 2004 uit het AdSense-programma gezet, om welke reden dan ook. Mogen wij ervan uitgaan dat als u nu opnieuw AdSense-advertenties plaats, dat u uw lesje geleerd heeft en u helemaal aan al onze regels zal houden?

Of meer uitleg:

Geachte heer,
U laat zich geregeld niet onverdeeld positief uit over Google. Dat is onaanvaardbaar, en daarom moet u ook niet verwachten geld te kunnen verdienen via ons. Laat ons met grust of anders.



Reacties

16 reacties op “AdSense nog eens”

  1. Kris Van den Bergh avatar
    Kris Van den Bergh

    Je bent niet de enige, destijds op mijn weblog had ik net hetzelfde voor… van de ene dag op de andere telde ik niet meer mee zonder duiding!

    Maar ‘k vind het toch wel straf van u dat je het zo lang volhoudt. ‘T is gedaan Michel.

  2. Bof, het kost me niets om regelmatig eens een nieuwe aanvraag te doen… en wie weet, hé?

  3. Ge gaat er nog een maagzweer aan overhouden jong 🙂

    Al eens getest op de meisjesnaam van uw madam of moeder, op een ander adres? Zolang ge maar de juiste bankrekening invoert is ‘t toch in orde, of sturen ze dat geld cash per post op (dat lijkt mij vrij achterlijk)?

  4. Ja, ik heb het al getest op een andere naam. Gisteren nog heeft Sandra ook een njet in de brievenbus gekregen, wellicht omdat haar domeinnaam op mijn naam geregistreerd staat.

  5. Eigenlijk is het wel een beangstigende gedachte dat een bedrijf (Google, Yahoo, MSN, …) in staat is zo dominant te worden. Recent had ik problemen met Technorati. Plots was ik uit hun systeem verdwenen. Uiteindelijk is het toch min of meer opgelost geraakt, zonder dat ik eigenlijk ooit een antwoord heb gekregen op mijn mails.

    Wat kan een individu doen indien bijvoorbeeld Google (of Yahoo of MSN) beslist alle verwijzingen naar een specifieke website weg te laten ? Geen leuke evolutie.

  6. Wat je eraan kan doen? Het eenvoudige antwoord: niets.

    Het lange antwoord: je kan proberen (proberen) om een heel erg onderdanige mail te sturen naar Google, met je platte verontschuldigingen, vooral geen vragen stellen, toegeven dat je helemaal in de fout gegaan bent (wat die fout ook moge geweest zijn) (dat zet je er niet bij natuurlijk: van sarcasme houden ze echt niet), dat je dom geweest bent, dat het een eenmalige gebeurtenis is, dat het nooit meer zal gebeuren, dat het je echt oprecht spijt, en dan, met as overstrooid en gehuld in niets meer dan een juten lendendoek, smeken op twee ontblote en bloedende knieën of je alsutblieft weer mag meedoen, en dat je belooft dat je het nooit meer zal doen, echt waar, op je communieziel!

    Lach niet: dat is echt serieus de beste raad die professionals je gaan geven.

  7. en dan beweren marketeers dat gebruikers veel meer te zeggen hebben, in het webwereldje is het blijkbaar juist andersom

  8. En ze hebben dan nog niet eens gelijk. Mogelijk dat er iemand uw AdSense account gehackt zou hebben en zo fraude gepleegt heeft? Just an idea…

  9. Procederen ! Dagvaarden ! Zog vs. Google ! Pers ! Liekens !Tot in Straatsburg. Of Washington !

  10. Jamaar, ik hoor u lachen: zou het eigenlijk geen inbreuk op mijn privacy zijn, als ze “weten” dat Sandra mijn madam is? Als ze zomaar mijn gegevens gaan gebruiken om al dan niet “andere” mensen een account te geven of niet?

  11. Mmmmm… zou ik dan ook zo’n naam mogen zijn om in het lijstje van Lecomte en koepokken en wegverkeersteken en flandria en Marckx te zetten? En zou het dan een buisvraag zijn om het onderscheid tussen het arrest-Vuylsteke en het arrest-Vuijlsteke te weten?

    *droomt weg* 😀

  12. Peter Franken avatar

    Ik heb het met mijn gmail account van diezelfde firma Google. Om de haverklap wordt mijn account geblokkeerd omdat er iets schimmigs mee zou gebeuren…Dan stuur je een standaard emailtje en kun je weer inloggen na een aantal uren. Toch frustrerend omdat je bij niemand echt aan de bel kunt trekken. Volgens mij werken er alleen maar robots bij Google.

  13. Owla, ik heb net vandaag een aanvraag ingevuld. Als ik dit hier lees, heb ik er al niet veel moed meer op. 🙂

    Hopelijk is hun Big Brother-robot niet al te slim en weigeren ze mijn aanvraag niet omdat ze uit Gent komt 😉

    We sjullen sjien… 🙂

    Nic

  14. vandaag heb ik gemerkt dat mijn beste sub site http://www.sexzsite.nl verdwenen is uit google met 200 dochters allemaal goed gerankt waarom weet ik niet staat al meer dan jaar mooi gerankt opeens boem eraf kan iemand me daarin helpen?

  15. Misschien dat ze het als een niet meer dan een linkfarm beschouwen?

  16. Een veelgemaakte fout is ook dat jezelf controleert welke advertenties er staan en hierop doorklikt. Een beginnende webmaster kan al snel geban-ned worden.

    Het is lastig dat een fout in het begin onherstelbaar zal blijken. Ik zou me kunnen voorstellen dat Google een waarschuwing of een administratieve boete oplegt. Direct een levenslange ban is niet een waarschuwing te noemen…