Computermiserie

Miserie met computers, maar: ‘t is niet mijn schuld!

Ik heb op het werk een soort jinx-ding met computers. Het volstaat blijkbaar dat ik nog maar in de buurt ben, of ze beginnen raar te doen.

En ik vrees dat ik daarbij ook nog eens het type gebruiker ben waar helpdesks een afgrijselijke hekel aan hebben: als het kapot is, is het meestal wel kapot, en als ik geen oplossing vind, dan heb ik al vanalles geprobeerd (waardoor ik het ofwel niet gevonden heb, ofwel het water hopeloos vetroebeld heb).

En dan is het van twee dingen één: ofwel is het zo’n typische idiotie die op geen tijd in orde te krijgen is (“jamaar staat uw dns wel goed ingesteld?”), ofwel is het iets dat niet meer in orde komt.

De TabletPC die ik gebruik op het werk is zo een hele tijd in reparatie geweest. Eerst was er een keyboardprobleem (enfin ja, aggravated by een vloeistof-in-computerprobleem), waardoor het moederbord vervangen moest worden: vijf maand of zo buiten commissie, ook mede wegens miserie met verzekeringen. Toen dat opgelost was en de computer uiteindelijk terug was, bleek hij zo traag als, euh, een heel trage computer die heel erg traag liep.

Bon, computer dus terug naar de reparatie. Fast forward een paar maand, en nu is de TabletPC terug. Maagdelijk blank, zonder operating system erop.

De installatie van zo’n Toshiba is redelijk voor de hand liggend, ‘t is eigenlijk een alles of niets-operatie: installatie-CD in de cd-lezer smijten, booten, en dan laadt het installatieprogramma een Norton Ghost op, die gewoon een image van een geïnstalleerde computer weer op de legen harddisk zet.

Duurt een half uurtje of zo.

Het meesterplan was dat Marc in IT de Tablet zou installeren met OS en Office, en er dan een paar stresstesten zou op laten draaien, kwestie van te zien of alles werkt naar behoren. En dan zou ik de andere Nodige Zaken (Adobe, FTP, browsers, dingen) erop zetten en een aantal persoonlijke gegevens transferen van op de voorlopige portable, en Klaar is Case.

Helaas.

Die computer heeft geen interne CD– of DVD-lezer, dus ‘t is met een externe via USB te doen. Eerste probleem: de eerste externe dvd die eraan gehangen wordt, wordt niet herkend.

Gelukkig liggen er daar nog wel meer externe drives, dus er een andere aan gehangen, en dat lukte. Maar! Tweede probleem: het bootproces stopt op het zoeken naar USB en PCMCIA. Probleem met de boot-CD? Probleem met de USB-poort? Met de PCMCIA-dinges? Geen mens die het weet.

Dan maar een eigen Windows XP Tablet Edition er op zetten, we hebben daar toch van die volume licenses voor. Zo gezegd, zo gedaan, maar een uurtje later, na installatie van OS en de nodige drivers (beeld, geluid, Bluetooth, touchpad, …) blijkt dat de digitizer niet werkt. Dat pennetje dat de hoofdinterface is voor een Tablet.

Ondertussen had ik het mij zelf aangetrokken—er was de kans dat ik het ding nog tijdens het weekend zou kunnen gebruiken—en als een bezetene de verschillende Toshiba-sites en andere troubleshoot-dingen af gaan lopen. Nergens zo’n driver te vinden voor die digitizer, nergens rapporten dat de digitizer niet zou werken of wat er aan te doen zou kunnen zijn.

Zeer vreemd. De CD van het OS was wel degelijk een Tablet Edition, maar het leek alsof er een gewone XP op stond.

De proef op de som genomen: een tablet-only ding proberen installeren, en inderdaad: This Program Only Works on Tablet PCs.

Ergens dus tijdens de installatie is die Tablet niet herkend als een Tablet. Zucht.

Voor hetzelfde geld is het nog eens een moederbordprobleem, in alle geval is het niet iets waar denk ik wij zo maar op één twee drie iets aan kunnen doen.

Mijn gedacht? Terug naar afzender, en de mannen van Toshiba (of de reparatiedienst) vragen om het allemaal in orde te brengen.

Nee maar.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

  1. Ik heb een Acer TabletPC waarmee ik ook niets dan miserie heb: scherm backlight kapot, keyboard kapot, schermscharnier kapot enz. Gelukkig had ik bij de aankoop een garantie-extensie gekocht voor drie jaar. Intussen ben ik voor dagelijks gebruik weer overgeschakeld naar een gewone notebook.

    Als ik ooit nog eens een TabletPC koop, zal het er een van HP zijn.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.