Polarisatie

Het wordt zomer, het wordt blauwe hemel, het wordt tijd om de polarisatiefilter boven te halen.

Zoals met al die dingen (DSLR, diafragma/sluitertijd,  lenzen, flash, …) is het weer zwaar gewoon worden.

En eerst zwaar experimenteren natuurlijk. Reflecties wegsmurfen lukt in ieder geval al, kijk maar. Zonder polarisatie links, met polarisatie rechts:

Zonder filter Met filter

Wat hoegenaamd nog niét meevalt, is inschatten wat het effect is op de snelheid: ik heb de indruk dat mijn f/1.4 plots een f/3 of een f/4 wordt, wat in de schaduw zwaar vervelend is.

Zelie half in de schaduw

Wolken in een blauwe hemel krijgen er veel meer contrast door—links zonder, rechts met filter, en kijk vooral naar de grote versies en wat er daar rechts tussen die bomen gebeurt:

Christine in de tuin zonder polarisator Christine in de tuin met polarisator

…maar wat mij voor het ogenblik écht nog een volledig raadsel is, is de manier waarop de kleuren veranderd worden. Pak deze, zonder kleurcorrectie (ik weet dat het niet in focus is, maar dit is de foto waar het mij het meest opviel):

Fien in de tuin

Die kleuren zijn dus he-le-maal anders dan wat ik ervan verwachtte toen ik de foto trok. Zeer vreemd.

Vroeger, met mijn Ixusje en na vele tienduizenden foto’s, wist ik precies wat er op welke manier uit zou komen. Nu heb ik dat min of meer met de combinatie D70–Sigma 30mm f/1.4.

Ik denk dat ik er naar ga streven om dat te hebben met een paar combinaties van lenzen en camera’s en filters. En flashes, niet te vergeten.

Werk aan de winkel.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

  1. Je wolkenfoto’s linken allebei naar hetzelfde grote beeld, dus veel vergelijken is er niet aan. 🙂

    Ik heb enkele jaren met een IXUS 400 rondgelopen en heb nu net een D70s gekocht. Enigszins beangstigend, want dat kleine cameraatje kende ik ook uit het hoofd. Met de D70s heb ik vooralsnog totaal geen idee hoe iets er uiteindelijk zal uitzien, en dat vind ik wel behoorlijk jammer. Ook heb ik het gevoel dat de witbalans vrij brak is; ligt dat aan mij, aan mijn camera, of is het gewoon zo?

  2. wat mij het meest opvalt in de D70 is dat zonder kleurcorrectie het rood in de foto vaak een grote klodder rode verf lijkt zonder definitie, zoals hier in het jasje van Fien.

    Of is dat m’n vorm van kleurenblindheid die me hier parten speelt?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.