Onverklaarbare crashes, verklaard

Enfin, bijna, misschien, hoop ik.

De situatie: in om het even welke applicatie doe je iets dat een explorer-venster opent in de applicatie zelf (een save as of een open bijvoorbeeld): de hele applicatie gaat neer. Zonder boodschap, zonder crash-scherm, zonder Dr. Watson-of-hoe-heet-dat-ding-ook-weer-in-XP. Gewoon knip, dood. Weg zonder iets, processoractiviteit weg, geheugen meteen vrijgegeven.

Bijzonder bijzonder vervelend.

Niet helemaal reproduceerbaar, maar eens het begint te gebeuren, dan wel. Ik kon dus vijf keer met Photoshop een bestand bewaren in pakweg c:\temp\ maar de zesde keerk crashte Photoshop erop, en elke volgende keer dat ik Photoshop probeer te doen saven in c:\temp\, crashet het opnieuw. Dan kon ik nog bijvoorbeeld wél Word-documenten bewaren in c:\temp\, een keer of drie-vier, maar daarna: perfect reproduceerbare crash.

Zo ging dat door tot c:\temp\ compleet onbruikbaar was—de laatste applicatie die erop “doodging” was Directory Opus, die hield het meestal heel erg lang uit en ik een andere directory moest gebruiken, pakweg c:\tt\.

De computer bleef bruikbaar, tot er ergens een programma, niet noodzakelijk gewild of zelfs met mijn medeweten, een downloadmanager of Firefox of ergens een updater bijvoorbeeld, een onvermijdelijk nodige directory begon te gebruiken. Dingen als c:\windows\ of My Documents of zo. En dan hing na verloop van tijd mijn computer volledig.

Geen blauw scherm, geen vieze boodschappen, gewoon: >ack<. De muis staat stil, niets reageert nog, enkel een harde reset brengt soelaas.

Ik moet u niet vertellen, de hele Gentse Feesten lang Gentblogt onderhouden met een computer die zo vies deed: niet leutig.

Nu ben ik al een paar dagen op het werk bezig aan HTML-prutserijen voor een nieuw laagje verf op ons intranet, en daarvoor leek het me wel handig om Subversion te gebruiken. En aangezien de beste SVN-frontend naar mijn weten nog altijd TortoiseSVN is, heb ik dat op de computer gezet en ben ik dat beginnen gebruiken.

U raadt het: zing! boem! kapot! Met precies dezelfde symptomen: programma’s die zonder enige klacht plots wegvallen als er een save– of open-dialoog aan te pas komt.

Op een Virtual PC met ongeveer dezelfde configuratie treedt het probleem niet op.
Maar op mijn laptop, net geprobeerd, wel.

Résultat des courses: voorzichtige conclusie. Er is ergens, ergens een probleem tussen ToirtoiseSVN en (vermoed ik) Directory Opus. Fijn om weten. Ik vermoed dat het zal zijn omdat die twee allebei zó diep geïntegreerd zitten in de shell dat ze ergens om hetzelfde vechten. Of zo.

In alle geval: ik kan niet zonder Directory Opus, dus dat blijft erop staan. En als ik version control nodig heb, dan zal TortoiseSVN wel in een Virtual PC draaien. Grr.

En inderdaad: gisterenavond TortoiseSVN zowel thuis als op het werk eraf gesmeten, en als draait opnieuw, gelijk, zoals dat heet, een lierken.

Geschreven al luisterend naar: Mozart – Le Nozze Di Figaro, disc 2 – Act II – “Esci, ormai, garzon malnato” (Conte)

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.