Station

Ik kijk er eigenlijk naar uit dat het weer wat donkerder wordt.

Het heeft zijn momenten, lang licht blijven, maar ik vind het ook wel wijs als het vroeg donker is. Ik denk dat ik er dan eens ga beginnen op uit trekken met een mini-statief of zo.

Sint-Pietersstation

Lange sluitertijden zijn wijs. Maar lange sluitertijden zijn eigenlijk niet te doen zonder statief. Of je moet zwaar geluk hebben dat je stil genoeg gebleven bent.

Sint-Pietersstation

13 reacties op “Station”

  1. Of in-camera stabilisation hebben (Minolta anti-shake). Dat helpt ook – uitgaande van het feit dat we niet over +1 seconde spreken natuurlijk 🙂

  2. Deze meneer kan het ongetwijfeld beter uitleggen wegens alsdat hij daar ook les in geeft en zo, maar: die sterren komen er wegens diffractie waar de randen van de sluiter diafragmalamellen de juiste hoek vormen met de opening van de sluiter.

    Het aantal pieken hangt af van het aantal elementen in de sluiter: hier zijn er acht omdat de sluiter het diafragmadinges van
    de lens die ik gebruikte ook acht lamellen elementen heeft (“blades”, geen idee wat de term in ‘t Nederlands is).

    [als er zeven blades lamellen waren geweest, zouden er veertien punten geweest zij: die diffractie treedt vooral op waar de blades lamellen elkaar raken—bij acht liggen de raakpunten recht tegenover elkaar maar bij zeven niet]

  3. Lange sluitertijden zijn wijs. Maar lange sluitertijden zijn eigenlijk niet te doen zonder statief. Of je moet zwaar geluk hebben dat je stil genoeg gebleven bent.
    Of je zet je kodak op de grond, natuurlijk. Geeft meteen een hip kikkerperspectiefding ook, zoals in de eerste foto 😀

  4. Ja, sorry, kan de foto’s niet zien – kon het niet inschatten: mijn ge-eerde werkgever heeft alle “personal online & network storage” sites laten blokkeren. Flickr dus ook. Ik zie een [] ipv de foto’s.
    Desalniettemin nochtans werkt AS toch zéér effectief 🙂 [start standard Minolta/Sony fanboy rant]

  5. Ik weet daar allemaal niets van; dus ik lever geen technische bijdrage. Maar in ieder geval vind ik het mooie foto’s. Avonden waarbij het sneller donker is, zijn gezelliger dan de zomeravonden. Maar tijdens de winter zal ik zeker ook iets positiefs weten over de lange, klare zomeravonden. Zo hebben we altijd iets om naar uit te kijken.

Reacties zijn gesloten.