RGB

Ik kan er ook wel vrede mee nemen, min of meer, met de peiling van VRT en De Morgen.

Sp.a houdt stand. Dat is uiteraard geen slecht nieuws, het had wel wat meer mogen zijn, maar bon. Als we de peiling moeten geloven, wordt Termont burgemeester. Ik hoop en verwacht dat we nog wel eens heel aangenaam zouden kunnen verrast worden.

De daling van de VLD had ik niet verwacht, maar dat is wellicht de idealist in mij die zich roert: waarom zou een partij die goed werk geleverd heeft in Gent afgestraft moeten worden voor eventuele strapatsen op het federale niveau? Hun filosofie is de mijne niet, maar ik kan er niet rond dat zij het goed gedaan hebben in Gent, zo samen met sp.a (en Spirit). Van Rouveroij, Versnick, Peeters, allemaal soliede kerels, toch voor zover ik dat van op afstand kan inschatten.

CD&V… geen idee, eigenlijk. Ik heb er niet hetzelfde gevoel over als Ilse, maar dat is bij gebrek aan houvast: gisteren de folder-annex-poster van CD&V-N-VA nog eens herlezen, en naar aanleiding daarvan nog eens hun programma (CD&V en N-VA, elk een eigen programma, pas op!) en ik kan me er nog altijd geen beeld bij vormen. Amorf, bijna. Er zitten ongetwijfeld goeie mensen bij—pakweg Tony Van Parys, kan ik me inbeelden, en Helga Stevens, ben ik wel redelijk zeker van—maar voor de rest: I dunno. En opnieuw trouwens dezelfde opmerking: ik blijf het niet begrijpen dat CD&V Gent op de slippen van Yves “hoe is dat nu mogelijk” Leterme punten haalt.

Vlaams Blok blijft status quo, en ik vermoed dat ik daar tevreden mee zou moeten zijn. Eén op vijf Gentenaars blijft veel te veel, natuurlijk. Ik hoop en ik blijf hopen dat we binnen vijftien jaar kunnen zeggen, als die mannen hun generatiewissel eindelijk achter de rug zullen hebben, er niemand van het (twijfelachtige) kaliber van Dewinter-Van Hecke-Annemans opgestaan is om de teugels in handen te houden, en het hele zootje ongeregeld aan interne ruzie en strubbelingen uiteengespat is in irrelevante splinters, dat we dàn zullen kunnen zeggen dat het allemaal mede in Gent geëindigd is.

Groen! stijgt veel, en stijgt ten koste van de sp.a. Begrijpelijk: de twee vissen voor een deel in dezelfde vijver. Van al wat ik opvang zijn de mensen van Groen! echt niet slecht bezig (Filip Watteeuw springs to mind) en Vera Dua heb ik heimelijk altijd ook wel een sympathieke gevonden, zelfs op de meest politiek amateuristische momenten. En ze hebben het voordeel van de oppositie. Als ze in een coalitie verzeilen met sp.a-spirit hebben ze alvast stapels punten waar ze bijzonder goed zullen overeenkomen: kijk bijvoorbeeld bij Lien of bij Cathy Plasman voor groen bij sp.a en bij Lieven Decaluwé (die dat overigens ook wel bijzonder zeer goed gedaan heeft de afgelopen jaren) voor groen bij Spirit.

Mf. Rood-groen-blauw. Het had erger gekund.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Ik weet het niet (politiek is niet echt mijn specialiteit), maar is het feit dat Sas een tripartite wilde met CD&V (en niet met Groen! zoals Termont) niet gratis reclame voor CD&V? Zo van: wij willen het zelfde als CD&V (dus waarom niet meteen ervoor stemmen ook?)
    Ten huize Lowagie waren we ook wel geschroken van de daling van de VLD. Paars mag gerust blijven (als de peilingen er ietwat naast zaten, en als de VLD Groen! er echt niet bij wil), maar ik deel je mening: niks mis met een additieve colorspace, ik bedoel: met RGB.

  2. Ik zou alleszins liever hebben dat Groen! erbij genomen word dan CD&V-NVA. Sas mag zeggen wat hij wil: ik vind dat groen ideologisch het meest aansluit bij het Gentse Paars.

  3. Net wat ik ook denk.
    Als drie partijen nodig zijn om een meerderheid te vormen, dan hoop ik dat de VLD niet zo stom zal zijn te eisen dat die derde partij CD&V is in plaats van Groen! OK, op papier (in zetels uitgedrukt) zou dit misschien een comfortabele meerderheid vormen, maar in werkelijkheid?

  4. Ik hoop wel dat Lieven Decaluwé zijn zetel kan behouden, want volgens de peiling van DM zou sp.a-spirit, ondanks lichte winst, één zetel verliezen: net die van Decaluwé. Daarom: wie toch van plan is op lijst nr. 1 te stemmen, maak ook eens dat bolletje achter Decaluwé rood. ‘t Is een goeie schepen, en ‘k vind het belangrijk dat Spirit ook vertegenwoordigd is in het stadsbestuur – al was het maar omdat dat de contacten tussen pakweg de minister van Cultuur en het stadsbestuur kan vergemakkelijken.

  5. O, en ik ben ik ook meer voor groen als derde partner. Maar ik denk dat het strategisch beter kan zijn om cd&v erbij te nemen – de minister van Openbare Werken is een tsjeef, en we hebben in Gent geloof ik snel een Handelsdokbrug en een sluiting van de R4 nodig…

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.