Awoert DRM

Zegt De Standaard mij zonet als ik op een link klik:

Er is een fout opgetreden.
De fout werd doorgegeven aan de webmaster

Kan gebeuren, natuurlijk, kan gebeuren.

Maar wacht, geen angst, ik had het venster dat ik eigenlijk wou bereiken toch nog openstaan in een andere tab. Ik naar die andere tab en klikken op de knop waar ik op wou klikken… resultaat:

Std2

Hu? Wa? Gni? Ja, inderdaad, ik had die krant al eens gedownload. En ik wil die nog eens downloaden. Mag dat even? Ik betaal u goed geld, dames en heren van de Vlaemsche Uitgeevers Maatschappij Corelio, voor een abonnement op uw gazet. En in ruil voor mijn goed geld wil ik mijn gazet kunnen downloaden.

Meer dan één keer, jawel. Oók de gazet van gisteren, jazeker. En die van zes maand geleden, toen ik u ook al geld betaalde.

Mijn gazetten staan allemaal in My Documents en dan in My Digital Editions, dat weet ik ook wel, maar kan ik die zomaar overkopiëren naar een andere computer, vraag ik mij af? En blijven die ten eeuwigen dagen leesbaar? DRM-gewijs? Eens kijken in de documenteigenschappen… mf. Blijkt dat ik de PDF een onbeperkt aantal keer mag printen en dat hij altijd leesbaar zal blijven (ooh, dank u!), maar dat enige vorm van copiëren of editeren niet kan.

Nonsens natuurlijk: ik print het ding uit, en stuur het meteen weer door de naar-PDF-scanner, en ‘t is gebakken.

Behandeld worden als een boef, verdomme, ‘t is degoutant.

Geschreven al luisterend naar: Joe Dassin – Souvenirs – Salut Les Amoureux

Doe mee met de conversatie

8 reacties

  1. Op lemonde.fr kun je als digitaal abonnee kiezen hoe je de krant downloadt, in PDF (zonder DRM) of in html-formaat. Dat laatste is echt verschrikkelijk handig: Het is ten eerste compact en ten tweede leest het ook gemakkelijker dan constant te moeten inzoomen op PDF
    Misschien moeten we eens actie starten om De Standaard te overtuigen van het nut van een editie in html.

  2. Zeg dat wel, weg met dat DRM-gedoe. Een krant volledig downloaden in html zou wel tof zijn, maar hoeft niet echt voor mij. Ik had wel heel graag de krant in pdf gedownloaded om dan pakweg op de trein te lezen. Dat DRM-gedoe is echter enkel beschikbaar in de windows-versie van acrobat reader, zodat ik als linux gebruiker op mijn kin kan kloppen. Ik heb dat al eens gemeld aan DS en die stelden wel meteen voor om mijn abo op te zeggen en terug te betalen, maar daar ben ik vet mee natuurlijk. Ik wil mijn gazet offline op mijn laptop kunnen bekijken, zonder Windows en liefst van al zonder die DRM-toestanden. Lang leve digitale vrijheid!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.