Nieuwe krant

Ik heb jaren een abonnement op De Standaard Online gehad. Niet ontevreden van geweest, hoegenaamd niet.

Het was er op een dag gewoon niet van gekomen om het abonnement te verlengen, ik weet ook niet waarom. En nu zit ik al een tijd zonder gazet: de Metro ‘s morgens op de trein, da’s nauwelijks een substituut, natuurlijk.

Papieren gazetten zijn geen optie, denk ik. Hoe graag ik ook zou willen, ik zie het niet gebeuren dat ze hier elke morgen om 7 uur in de brievenbus liggen. En als het later is dan dat, dan mis ik ze voor de dag, en dan is het helemaal de moeite niet meer.

In het ideale geval zou ik een rss-feed willen waarin alle artikels van de krant komen, in full text, met beelden en links en alles erbij. En een goed archief, dat liefst zo ver mogelijk teruggaat. En de mogelijkheid om geabonneerd te zijn op trefwoorden en thema’s.

Daarnaast gewoon ook een goede krant, natuurlijk.

De Standaard? De Morgen? Nog iets anders? I dunno. Wat u?

Doe mee met de conversatie

13 reacties

 1. Ik ben niet ontevreden van DS Online. Qua site steekt die krant toch ver boven z’n tegenhangers uit. Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het archief gaat maar een beperkt aantal jaar terug en is niet altijd even overzichtelijk. Ik heb trouwens ook de indruk dat de RSS feeds soms wat haperingen vertonen en soms vrij selectief zijn tegenover de inhoud van de papieren krant, hoewel alle artikels wel terug te vinden zijn op de website. Is er een andere krant die een betere online service aanbiedt? Ik heb er geen idee van, maar ik twijfel er wel aan.

 2. Als een buitenlandse krant een optie is, dan moet je zeker eens het online abonnement van Le Monde bekijken. Iets van een 70 euro per jaar en heel gemakkelijk te lezen krant in html-formaat die je iedere dag kunt downloaden.

 3. Le Monde is idd goed. Ik bekijk eigenlijk ook dagelijks de verschillende secties van de Guardian (unlimited en g24), de NYT bij momenten en de BBC feed. Online is de eerste wellicht een van de betere.
  Voor binnenlands nieuws ligt het wat moeilijker: momenteel een combinatie van feed van de Standaard en de Morgen met nu en dan een papieren versie (vnl. tijdens het weekend). Le Soir lees ik eigenlijk ad hoc (eh… tja…neen geen uitleg).

 4. Digitaal abo van DS, ik denk er niet direct aan dat op te zeggen of te veranderen naar een andere krant, ferm content van. Alleen mogen de foto’s bij artikels (en grafiefen ed) wat beter. En vroeger had je kort na middernacht al de nieuwe krant online, nu helaas niet meer, pas vanaf een uur of vijf.

  De Morgen is het enige degelijke alternatief (voor mij) maar ik heb toch wel redelijk grote problemen met de objectieviteit van die krant (niemand kan 100% objectief zijn, maar hun vuile spelletjes steken mij tegen) en andere aspecten van hun nieuwsgaring (zelf nog door opgebeld geweest, echt een smerig en laag interview louter gericht om gore details van iemand te weten te komen).

  De Tijd, dat is nog net iets te saai en incompleet voor mij.

 5. Kan je geen abonnement nemen zodat je ipv de krant in de bus, bonnen krijgt waarmee je je krant zelf kan gaan ophalen in een krantenwinkel ? Voor het op de trein stappen (of desnoods na het terug afstappen) krantenkiosk binnen om krant mee te grabbelen ? Of bestaat dat tegenwoordig niet meer ?

 6. Man, man, man – behoed u voor De Morgen. Jaren geleden was dat een ferme controversiële gazet, maar sinds 5 jaar is dat gewoon het Laatste Nieuws voor salonsocialisten geworden. Familiedrama’s, moordzaken, ongevallen… Het staat er in het lang en het breed in. Alleen de literaire bijlage is nog te smaken, en de filmrecensies van Jan Temmerman. Nee, als het echt moet, De Standaard. Maar ik lees liever Le Monde Diplomatique.

 7. Informeer u bij buren die een abonnement hebben om te horen hoe laat zij de krant in hun bus gestompt krijgen. Verschilt sterk van plaats tot plaats. In Heverlee kreeg ik mijn krant meestal pas tegen 8, soms 9 uur in de bus. In Dendermonde echter zit het ding al vanaf half zes in de bus op mij te wachten.

  De klantenservice van een krant verbindt zich er toe de krant voor 7.30h in de bus te dumpen. Is dat dagelijks om 7.25h, dan heb je geen verhaal. Maar meestal is het vroeger.

  De Standaard weet mij tijdens mijn dagelijkse heen- en terugreis bezig te houden, en is dus een ideale treingezel. Maar smaken en kleuren…

 8. @Gerrit: Idd, De Morgen, dat is lang niet meer wat het ooit geweest is. Hoogstens de moeite om te kopen als ze een boek er bij doen.

  Belangske, HLN, NB, … niet de moeite als je graag meer weet dan trivialiteiten.

  Nu al meer dan 2 jaar De Standaard in de bus, elke dag tussen 7 en 7.30u. Heerlijk! Toch veel fijner dan DS On Line, vind ik. Hoewel, qua digitaal archief is het wel fijn om daar als abonnee ook aan te kunnen. Zeker als ge aan het solliciteren zijt en wat bedrijfsinfo wilt. Maar dit terzijde.

  Heb je al gekozen?
  Het idee van Darkman is een heel goed idee als je je krant nooit voor 8 uur in de bus krijgt.

  Of je vraagt de krantenboer dat die je krant voor 7u in de bus komt stoppen. Sommige krantenwinkels hebben dat nl. voor hun klanten over. Op zaterdag vragen ze je dan je krant zelf te komen halen, want ze willen natuurlijk ook nog graag dat je bij hen in de winkel komt om vanalles te kopen. Maar dat laatste neem ik hen dan niet kwalijk, lijkt me een eerlijke deal.

  Succes!

 9. @Karel, vreemd ik krijg mijn krant (DM) elke ochtend voor 7 uur in de bus. In Heverlee (achter Tiensesteenweg).

  Aan allen: Op mijn werk zie ik DM en DS. Soms zijn ze zo inwisselbaar wat artikels betreft (en ook qua foto’s). Overigens online nemen ze beiden dikwijls letterlijk de Belga artikels over. Geen letter verschil.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.