Almost Perfect

Ooooh…

The book, Almost Perfect, was originally published by Prima Publishing in 1994. It is the story of the rise and fall of WordPerfect Corporation from my point of view. The book sold a little less than 10,000 copies and is now out of print.

Ik zweerde tussen zo ongeveer 1983 en 1993 bij WordPerfect. Begonnen met 3.0, geïndigd bij 6.1. DOS natuurlijk, de Windowsversies wou ik met geen lange stok aanraken.

WordPerfect is ondertussen opgevolgd door Photoshop als programma-waar-ik-alle-dagen mee werk, maar ik blijf een WP 5.1 meeslepen van computer naar computer, en ik blijf de codes in de vingers hebben.

Mmm. Meeee-mories!

Soms denk ik wel eens dat ik bijzonder graag tien jaar vroeger en in de VS geboren was. Ook financieel, als ik dit bijvoorbeeld lees over de allereerste versie van WordPerfect (toen nog SSI*WP):

The retail price of the software was $5,500, while the company’s cost to manufacture a complete package, which included a computer tape, a manual, and a paper template, was about $25. By today’s standards, SSI’s first word processor occupied a very small niche in the software market. The software worked only on a Data General computer, only on DG’s AOS operating system, and only with Data General terminals. To print a nice looking document, the printer had to be a Diablo 1650 or work just like a Diablo 1650.

En voor er iemand zegt dat het toch wel véél geld is, meer dan vijfduizend dollars voor een pakket dat minder deed dan een gemiddelde tekst-editor nu:

Since the cheapest dedicated word processor sold for about $15,000 per station, our software, which could be used by anyone on the DG computer, was a bargain at $5,500.

Zucht. Vijfentwintig jaar geleden. 🙂

Doe mee met de conversatie

3 reacties

 1. Ik ben eigenlijk altijd bij WP blijven zweren. Ja, noodgedwongen ben ik tijdelijk naar Word gegaan, omdat WP was blijven steken, en Word wél WISIWIG was geworden.
  Ondertussen heeft WP een inhaalbeweging gedaan, en ben ik al jaren weer trouwe fan/gebruiker, net zoals een aantal collega’s op school. Het ding is – sorry- gewoon nog altijd veeeel beter dan Word, is grafisch veel sterker, kan veel zwaardere programma’s aan zonder onstabiel te worden, enz. enz.
  Je mag altijd, mocht je dat willen, eens tijdelijk een kopie van mijn WP uitproberen. Ik geloof dat het versie 12 is of zoiets ondertussen, in elk geval nog steeds een prima product.

 2. Dat was allemaal te duur voor mij, maar ik wou per se een boek schrijven toen ik 14 was, dus schreef ik mijn eigen tekstverwerker (toen nog in BASIC). Ik weet nog dat ik er in het derde middelbaar mijn vertalingen Latijn mee maakte die ik dan uitprintte op mijn dot-matrix printer. Ik herinner me ook dat er in die tijd in de bibliotheek van Ieper haast geen boeken over computers te vinden waren, dus zocht ik als een echte nerd inspiratie in Science-Fiction en grammaticaboeken (ik spendeerde ooit een krokusvakantie aan het schrijven van een module om Nederlandstalige woorden in lettergrepen te splitsen).
  Ik weet niet of je ooit ‘De Vertelmachines’ gelezen hebt van Vadim Okhotnikov, uit de bundel RUSSIESE SF verschenen bij Bert Bakker in het jaar waarin we geboren zijn. Dat verhaal is me blijven achtervolgen tot het uiteindelijk is uitgekomen. Michel, het wordt hoog tijd dat jij ook eens een boek schrijft. En kom niet af met de uitvlucht dat je daar geen tijd voor hebt. Daar maak je gewoon tijd voor!

 3. Soms denk ik wel eens dat ik bijzonder graag tien jaar vroeger en in de VS geboren was.

  Ik ben ervan overtuigd dat ook nu nog (misschien nu meer dan ooit) goeie zaken te doen zijn. Wat 10, 20, 30 jaar geleden gold, geldt nu ook nog: een goed idee op het goede moment, een vlekkeloze uitwerking, een juiste niche,…

  Allemaal makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar ik geloof niet dat dat 25 jaar geleden zo veel eenvoudiger was.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.