Gepubliceerd

Heh. Vanavond zat er een dik pak in de brievenbus. Pak opengewerkt, en er kwam een dik boek met mooie glanzende pagina’s uit:

20070115_0007

In de beste traditie van vieze boeken die kleine kinderen nachtmerries geven: Gestoken of Gebeten, door Frans Rochette. Een boek over medisch belangrijke insecten, mijten, teken en spinnen in West-Europa.

Yay! Eindelijk een standaardwerk waarin ik precies kan zien hoe verschillende soorten schurft er van dichtbij uitzien, of hoe een necrotiserende spinnenbeet verschilt van een ontstoken vleesvlieglarve, en welke beesten precies welke schade aanrichten!

Maar waar heb ik de eer aan verdiend? Met alle appreciatie voor de auteur en het onderwerp, maar het is niet écht mijn ding, en er zat geen factuur of zo bij… ding! frank valt te G.! Zou het iemand kunnen geweest zijn die een foto van één of verschillende Vieze Beesten van mij op het interweb gebruikt heeft, en me in ruil een boek opstuurt?

Even doorbladerd, en jawel, ik heb er alvast één gevonden:

Vleesvlieg

…da’s gewoon deze foto:

20040717_062

Met copyrightregel en alles erop en eraan, hoera!

Wel wat spijtig dat het net één van de laagste resolutiefoto’s is die ik van die beesten had, maar alla. We gaan niet klagen.

Bij deze: heel, héél erg bedankt, wie ook het initiatief nam om het boek op te sturen. Er zijn regelmatig mensen die vragen of ze een foto voor ‘t één of ‘t ander mogen gebruiken, maar dit is het eerste tastbare dat ik er voor in de plaats gekregen heb. Much appreciated.

Doe mee met de conversatie

11 reacties

 1. Allemaal goed en wel, maar eigenlijk hadden ze het ook wel op voorhand mogen vragen. Op zich is dit wel een heel goedkope manier om aan fotomateriaal te komen. Via de reguliere handel had het hen veel meer gekost dan een presentexemplaar.
  Hadden ze het gevraagd, Michel had wellicht gewoon ‘ja’ gezegd. ‘t ware beleefder geweest van hunnentwege.

 2. Jep, ik heb voor mijn boek ook materiaal van anderen gebruikt, en in de meeste gevallen vooraf gevraagd; zelfs als het om echt ‘public domain’ of gevestigde Free / Open Source dingen ging, maar niet altijd.
  Ik kreeg van mijn uitgever 25 boeken om uit te delen (ze zijn al bijna allemaal weg), maar ik mocht ook mensen aanduiden die hun boek gratis en rechtstreeks van de uitgever toegestuurd zouden krijgen. De uitgeverij doet dit met de bedoeling op positieve manier in de aandacht te komen. Wat hier in het geval van ‘gestoken of gebeten’ duidelijk gelukt is…

 3. Hola, pas op, voor hetzelfde geld hadden ze het gevraagd hoor, en was ik het helemaal vergeten. 🙂

  Ik vermoed het. De auteur in kwestie heeft het mij op voorhand gevraagd, en ik stemde daar ook mee in. Eerdaags ligt ook hier een exemplaartje in de bus.

  Als mensen een van mijn foto’s voor Teen of Tander Tastbaars willen gebruiken, vraag ik altijd een exemplaartje “voor mijn archieven”. Inderdaad prettig om een foto zo terug te zien.

 4. Proficiat met de publicatie! Persoonlijk zou ik wel het boek nooit kopen want als er één ding is waar ik panische angsten door krijg zijn het spinnen (en andere insecten :-)).

 5. Eerlijk gezegd verwondert het mij dat nog niemand eerder op het idee gekomen is om je foto’s te gebruiken in een boek over insecten. Zouden entomologen geen blogs lezen of op flickr browsen ?
  Ikzelf zit bij momenten met grote bewondering en entomolgische interesse je foto’s te bekijken, en wil hierbij toch mijn waardering uitspreken : altijd knap gedaan, altijd interessant. Proficiat.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.