Ha. Apple en Microsoft, ‘t is altijd prijs, altijd gewonnen voor zinloze discussies.
Maar het is verdorie mijn website, en ik schrijf wat ik wel, dus: ha! Bij wijze van scratchpad, en luidop beginnen denken voor een artikel dat ik alsnog toch moet schrijven over research versus gut feeling, dictatuur versus too many cooks spoilinng the broth, en originaliteit en hoe overrated die wel is of niet. Ha!
Eén van de interessantste dingen die al eerder gehoord had, maar de ik gisteren bevestigd heb gekregen van Yvonne Rogers, is dat Apple quasi géén research meer doet. Zijzelf is er hoogstpersoonlijk, samen met een paar honderd onderzoekers, door Steve Jobs buitengekegeld: we don’t do research, we make stuff.
En, ook van dezelfde horse’s mouth wegens er ook van dichtbij in betrokken: dat Microsoft wél research doet. Stapels research. Op allerlei vlakken en allerlei velden. En dat er op user interface-vlak Grote Dingen aankomen—ze was wel gebonden aan allerlei NDAs, helaas.
Niet dat dat noodzakelijk iets te maken heeft met het eindresultaat dat nu in de winkels ligt, en professor Rogers is in het echt overigens één van die rabiate Apple-fans.
Maar het bevestigt wel wat wel meer mensen zeggen: bij Apple is het goed als Steve Jobs zegt dat het goed is. Jonathan Ive’s team doet uitstekend design, en Steve Jobs trancheert. Vaak (meestal) is dat bijzonder goed aangevoeld, soms (zelden) is dat helemaal mis: met muizen bijvoorbeeld loopt het vaak helemaal de soep in, en is design by committee en veel research vaak wél een goed idee.
Zo ver moet er niet gezocht worden voor voorbeelden: Apple’s éénknopmuizen zijn zeer goed voor absolute beginners, maar alleen die-hard Mac-heads durven te zeggen dat ze in alle omstandigheden beter zijn dan een degelijke muis met méér knoppen—gebruikers zijn nu eenmaal per definitie niet lang beginners.
En afgrijselijkheden zoals die hockey puck-muis van de iMacs (Steve vindt het goed, dus gaan met die banaan!) staan in scherp contrast tot de eerste Microsoft-muis (tientallen, honderden iteraties, duwen, zoeken, trekken, onderzoek, altijd met de eindgebruiker in het achterhoofd)—en niet veel mensen gaan betwijfelen dat de eerste muis van Microsoft de beste muis ooit was tot dan toe, die de toon gezet heeft voor alle opvolgers.
De interface-mensen bij Apple, dat is een ander paar mouwen. Ze hebben het uitstekende productdesign om zich op te baseren, en het zijn heel erg goede pikkendieven. Daar is geen negatieve connotatie bij: er is een groot verschil tussen een idee hebben, dat idee goed uitwerken, het snel geïmplementeerd krijgen, het goed geïmplementeerd krijgen, en het verkocht krijgen aan het publiek. [design rationale]
Case in point: Spotlight. Jazeker, Microsoft heeft precies die functie (geïntegreerd eigen computer en internet zoeken, tralala) jaren geleden gedemonstreerd als één van de toekomstige features van Vista, en als ik me niet vergis was Copernic er ook vroeger bij, maar toch. Een paar maand geleden was hier een vision workshop waarop allerlei interface-trends en ideeën gebrainstormd werden, en één van die punten was “zo’n zoekfunctie die meteen resultaten toont terwijl ik typ, gelijk in Mac OS X”.
Mindshare, een sexy implementatie, en veel ballyhoo: bingo! Het is ze van harte gegund, maar een béétje zin voor geschiedenis en perspectief, om niet te zeggen een béétje nederigheid zou mijnheer Jobs wel proper staan.
Steve Jobs is geniaal in zijn rol van gatekeeper en toetssteen en bezielde guru, en dat is iets dat Microsoft in dergelijke hoegenaamd niet heeft. Als er één ding te leren is van de manier waarop de interfaces van Apple tot stand komen, dan is het dat een verlicht despoot in die zaken meer dan nuttig is. Misschien, zeer misschien, dat Ray Ozzie dat wat gaat doen, maar ik betwijfel het.
Nee, als Microsoft echt propere dingen gaat doen, dan zal het misschien wel uit de research komen.
Het is eigenlijk vreemd: Apple heeft de reputatie van vernieuwende dingen te doen, maar eigenlijk zijn het vaak relatief eenvoudige problemen die ze aanpakken, met relatief eenvoudige oplossing. En Microsoft heeft de reputatie van vanalles te kopiëren van links en rechts, maar eigenlijk kiezen ze er vaak voor om de moeilijke problemen zo grondig mogelijk op te lossen.
[voorbeelden]
Reacties
34 reacties op “Research”
Ik heb het in deze reactie niet over MS, noch over Apple. Los van beide producenten, is er de vraag hoe betrouwbaar een bron is die zich uitlaat over een vorige werkgever, in het licht van:
“Zijzelf is er hoogstpersoonlijk, samen met een paar honderd onderzoekers, door Steve Jobs buitengekegeld”
Voor de rest moei ik mij niet. Religie en politiek en computers: niets dat persoonlijkers is (een paar andere persoonlijke zaken gemakshalve buiten beschouwing gelaten).
😀
Hier zal je toch met een bron voor moeten opdraven om mij te overtuigen.
Design by committee is zo’n vies woord dat ik het niet zou willen bezigen (denk maar aan de Vista shutdown button clusterfuck) maar gebruikersonderzoek kan wel degelijk lonen. Toch worden recentelijk wel Office 2007 en Google Calendar aangemerkt als voorbeelden waar veel gebruikersonderzoek heeft geleid tot een goed resultaat.
Dat Apple veel ideeën al veel eerder goed geïmplementeerd heeft zal Mac-gebruikers in de komende weken duidelijk worden wanneer de grote massa een revolutie in hun computerervaring meemaakt.
Microsoft had dit zelf al veel eerder door. Documenten uit een recente rechtszaak in Iowa maken dit pijnlijk duidelijk. Leuk leesvoer over bijvoorbeeld Spotlight, de iPod en Allchin’s gewraakte e-mail dat hij zelf wil overstappen. Maar ondanks al het geld en commissies hebben ze er weinig aan kunnen doen.
Daar komt ook wel weer een deel terug van wat jij zegt over research en simpele dingen goed doen. Uit bovenstaande memo’s: “In many ways Jobs took our WinFS and Avalon pitch word for word and delivered it. The difference was he had more stable bits than we did.”
Er zijn nog zoveel simpele dingen die verbeterd kunnen dat we dat misschien eerst moeten doen.
(Ook een terugkerend motto bij 37 Signals. Vandaag nog: “because people don’t think it’s sexy to execute on the basics beautifully”)
@Alper
Wat, geen “shutdown -n” optie bij dat menu?
At the risk of sounding like an Apple fanboy: de huidige Apple muizen worden geleverd met 4 buttons Michel :). 1linker, 1 rechter, 1 360° scrollwheel en 1 button aan de zijkant. De tijd van de 1-button Apple muis is toch al een tijdje voorbij denk ik. Toegegeven, de 1 shell implementatie die ze nu hebben is niet echt optimaal en het scrollwheel wordt zeer snel vuil, maar daarop zullen ze wel weer iets vinden.
Tweede punt die ik wou meegeven is dat spotlight toch wel meer is dan ‘resultaten tonen terwijl je typt’. Spotlight is zoeken in metadata (notes in een pdf, zelf toegekende tags, exif data in fotos, etc) van files, indexeren van data en het makkelijk doorzoekbaar maken van informatie. Onafhankelijk welke informatie dat is. Trouwens, spotlight doorzoekt het internet *niet* en is zeker geen geintegreerde lokale/internet search engine. Het zal je hoogstens bookmarks teruggeven die in je browser zitten, of del.icio.us resultaten als je daarvoor een plugin installeert. Heck, spotlight kan enkel resultaten teruggeven op basis van allerlei plugins, maar het blijft een kwestie van de data eerst in de spotlight database te hebben.
Toegegeven het is niets nieuw, de OSS mannen waren al bezig met Beagle nog voor Apple spotlight de wereld instuurde, maar de vraag is dan nog altijd: hoe lang voor dat ze met Beagle gestart waren was Apple al niet met spotlight bezig?
Soit, voor mij persoonlijk gaat het niet over wie het meest vernieuwend is of het meeste research doet, maar wel: wie is er de eerste die mij een supergelikte implementatie kan geven.
Wat ik bij die apple-muizen des te belachelijker vind, is dat er wel een rechterklik-functie is, maar daar moet je dan ctrl+klik voor doen. Dat lijkt mij een stuk gecompliceerder dan rechterklikken.
Van mijn mag MS vooral eens kijken naar Linux. Van die virtuele desktops zouden mij zeer van pas komen. En qua fancy 3d-effecten, kan beryl al stukken meer dan Vista en OSX samen… En dat ze dan ook in een keer het file system ext3 of reiserfs overnemen. Dat fragmenteert tenminste niet aan 200 per uur.
Linux fanboys. :-b There goes the neighbourhood.
Jelle: de huidige OS X muizen hebben een linker en rechtermuisknop die je *niet* via CTRL moet activeren.
En virtuele desktops kun je op eender welk OS installeren. Er zijn voldoende OSS apps voor zowat elk OS die je die functionaliteit geven. Waarom alles ‘out of the box’ moet zijn is mij een raadsel. Dergelijke functionaliteit kan makkelijk via 3rd party utilities toegevoegd worden.
En ja, Beryl is niet mis, maar er is een grens van wat nuttig is en wat waaaay over de top gaat. ‘t Is niet omdat iets kan, dat het daarom ook moet. Beryl is op een punt gekomen waar, bij gebrek aan beter, ze maar extra animaties gaan toevoegen om het nog flashier te maken.
Subtiele animaties die de gebruiker hints geven wat er aan het gebeuren is: dat is handig. Het ‘genie’ effect in OSX dat een venster in je dock zuigt als je het minimaliseert om duidelijk aan te tonen waar je venster naartoe gaat. Maar roterende 3D cubes met op elke zijde een desktop van je VWM of regendruppels op je desktop? Handig? ‘k Denk het niet, maar wel flashy natuurlijk.
Voorbeelden van VWM’s:
– http://virtuawin.sourceforge.net/ (op windows)
– http://virtuedesktops.info/ (OS X)
Of zelfs gewoon allemaal OSS voor Windows (nu we toch bezig zijn):
http://osswin.sourceforge.net/
@Bruno: daar is niets verkeerd of disloyaal aan of wat dan ook, toch? Het is algemeen geweten dat Steven Jobs in 1997 een heel aantal zijprojecten bij Apple afgesloten heeft, en het bedrijf weer gefocuseerd en met de neuzen in één richting gekregen heeft. ‘t Ging me niet over dat al dan niet ontslagen worden (en ik herhaal: zijzelf is ongelooflijk Mac-minded), maar wel over die “we don’t do research”, die ik eigenlijk eerijk gezegd nogal onthutsend vond om bevestigd te horen.
En Yvonne Rogers is, euh, zéér betrouwbaar. Echt serieus. 🙂
De vragen die rijzen hebben inderdaad niets met Apple/Microsoft te maken, maar wel met de vraag hoe het precies zit een vakgebied en research in dat vakgebied, als blijkbaar Apple het zonder ook heel erg goed doet.
Er wordt wel eens lachend gezegd dat ze bij Apple niet aan personas doen, of beter, dat er maar één persona is, en dat die Steve Jobs heet. Wat wil dàt dan zeggen voor het gebruik van personas (personae?) in het algemeen?
@Crahan: meh, dan had ik niet door hoe zwak Spotlight wel is in ergelijking met Desktop Search. 😀
En dat van die muizen: inderdaad jazeker. Maar ik had het over de eerste muizen, tot relatief recent, eigenlijk. En zo’n draagbare computer heeft toch maar mooi nog altijd een trackpad met daaronder slechts één grote knop.
@Marre: Windows Desktop Search, dat internet en lokaal zoekt tegelijk, met metadata en stapels plugins voor vanalles van PDF tot Autocad files, was beschikbaar vóór Spotlight in OS X zat. En er werd al over gesproken in 2002 (cfr. http://www.winsupersite.com/reviews/longhorn_alpha.asp). Zelfde verhaal met Konfabulator en DesktopX dat er ook eerder was dan het equivalent in OS X, bijvoorbeeld deze is ook van 2002: http://www.winsupersite.com/images/reviews/lh_alpha_067.gif.
Maar dat maakt, zoals gezegd, niet zó enorm veel uit. Het is wél stom om vol te houden dat Apple het allemaal uitgevonden heeft en dat Microsoft maar copieert, dat wel.
Over die widgets? Apple was daarmee wel degelijk eerst. Ze hebben gewoon hun vroegere implementatie van ‘Desk Accessoires’ herwerkt: http://www.folklore.org/StoryView.py?project=Macintosh&story=Desk_Ornaments.txt
OS X widgets zijn gewoon de modern day desk accessoires, niets meer, niets minder. Dat daartussen Konfabulator en Yahoo ook zoiets gedaan hebben, ok, maar ze waren zeker niet de eersten.
Jelle: dat kan zelfs met de Microsoft Powertools als ik mij niet vergis, multiple desktops.
Widgets zijn gewoonweg crap. De Desk Accessories waren dat eveneens, maar daar hadden ze nog het excuus dat het legacy van voor de multifinder was.
Alles een applicatie, ook de kleine applicaties. En truth and justice for all.
@Crahan: dat, en discussies over het geslacht van de engelen. 🙂
*neemt nog een pakje chips erbij*
Zowel Apple als Microsoft hebben in het verleden (en allicht nu ook en later) ideeën opgekocht en er een eigen interface over gegooid of geïntegreerd in hun systeem, dus research is soms ook gewoon maar marketing. En qua marketing is Apple gewoon handiger om net die trends in te bouwen die sluimeren maar er nog niet echt op grote schaal zijn. Koppel daar nog ‘ns een meestal slim en herkenbaar design waarmee op grote schaal aan product placement op tv en in film gedaan wordt, telkens een goed verhaal dat de media kan halen en je krijgt de idee van een toekomstgericht bedrijf. Ook al zijn hun breedpubliekproducten, zoals de iBook en de iMac, in feite de topproducten van het vorige seizoen.
Bij Vista lijkt er mij in elk geval veel rekenkracht naar nogal overbodige grafische effecten te gaan. Terwijl OS X er maar enkele heeft overgehouden die met relatief weinig power uit te voeren zijn. Nu, uiteindelijk is het wat je met bestuurssysteem doet…
[…] Je kan zeggen over Microsoft en Apple wat je wil — zie het recente artikel Research bij meneer Vuijlsteke — maar de open source besturingssystemen Linux en BSD zijn de enige met mascottes. Geen goed verkoopsargument, maar wel leuk. Of in ieder geval leuker dan de pseudo-Windows-mascotte Clippy. […]
@Michel:
En zo’n draagbare computer heeft toch maar mooi nog altijd een trackpad met daaronder slechts één grote knop.
… waar je mee kan “rechtsklikken” als je twee vingers gebruikt. (http://svenontech.com/2006/06/30/two-fingers-equals-right-click-on-macbook-pro-now/)
Windows Desktop Search, dat internet en lokaal zoekt tegelijk, met metadata en stapels plugins voor vanalles van PDF tot Autocad files, was beschikbaar vóór Spotlight in OS X zat.
Beschikbaar as in “te downloaden en te installeren”? Of zoals WinFS: ooit gedemonstreerd, en jaren later gereleased?
Naar aanleiding van dit artikel wilde ik WDS wel eens proberen. (Google Desktop vond ik niet echt indrukwekkend in vergelijking met Spotlight, alleen al door het constante indexeren op de achtergrond in vergelijking met de bijna instant-indexering van Spotlight).
Wat ik het afgelopen kwartier heb meegemaakt is een mooie demostratie van de gebruiksvriendelijkheid van MS.
1) Ik ga naar desktop.msn.be, het eerste zoekresultaat voor Windows Desktop Search bij Google en op Live search, installeer de desktop search voor de eerste maal. Tot zover geen probleem.
2) Desktop search start op, begint te indexeren. Ook nog mooi. (Over hoe de toolbar wordt toegevoegd stel ik me wel vragen, meer uitleg indien interesse.)
3) Melding: “Er is een nieuwe versie van MSN Search Toolbar beschikbaar. Klik hier om nu bij te werken.” Are you kidding me?! Ik heb verdorie net de installer gedownload? Eerste grote frustratie.
4) Intussen heeft de installer ook Internet Explorer geopend (niet mijn default browser, maar alla) om mij te tonen welke mooie plugins er zijn. Aha, Lotus Notes zie ik daar staan. Mooi. Ik klik op de naam van de plugin, de pagina wordt geopend, Internet Explorer sluit zich zonder boe of ba. Dan maar manueel IE geopend, terug naar gallery.live.com gegaan, tweede poging… opnieuw sluit IE zich.
5) Ik geef het op en probeer de pagina in Firefox te openen. Dit gaat al beter. Waarschuwing dat ik geen software mag installeren die ik niet vertrouw, geen probleem, ik word doorgestuurd naar de downloadsite… 404 Not found. Hun “meest populaire plugin” is dus niet te downloaden.
6) Ik geef het op, open mijn Powerbook en prijs me gelukkig met Spotlight. Als ik gekalmeerd ben zal ik de Windows Desktop Search die gelinkt staat op de MS site nog eens proberen, maar ik heb echt wel betere dingen te doen dan dit soort onzin.
Euh, Lode, geen idee wat of hoe, maar ik heb daar zo geen problemen mee.
Puntje (3) is uw “eerste grote frustratie”? Dan zijn er nog wel meer programma’s die u ongelooflijk moeten frustreren. Al die van Adobe, bijvoorbeeld, om mee te beginnen. En die fecking Skype, die om de vijf minuten een nieuwe versie wil installeren. En Firefox, waar met de regelmaat van de klok een nieuwe versie van uitkomt, waarmee al mijn addons riskeren niet meer te werken.
Punt 4 en 5: als ik naar http://gallery.live.com/ ga, zie ik geen Lotus Notes plugin staan. Alhier is die wel te vinden. Het lijkt er (op basis van de cache van Google) op alsof ze die plugin er nog maar recent van gehaald hebben, van de homepagina van gallery.live.com. Misschien precies omdat hij niet meer naar de juiste file verwees, wie weet.
Ja, zo kan ik ook kritiek geven natuurlijk.
En van research bij Microsoft gesproken: volgens een artikel op BBC News zitten in Vista allerlei beperkingen om de afspeelkwaliteit van media (lees HD-dvd) te verminderen, sommige bestanden onbruikbaar te maken en zelfs bestanden van je pc te wissen als ze bij regelmatige check-ups iets illegaals aantreffen, ook als dat geen producten van MS zijn. Begrijpelijk om valse software en kopieën tegen te gaan, maar toch ver voorbij de grenzen van privacy. Daarenboven betaalt de klant extra voor de licenties die de beperkingen inhouden.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6319845.stm
F, U and dare I say D?
Waar staat dat, precies, van die afspeelkwaliteit, van dat onbruikbaar maken, en van dat wissen?
Uhm, ‘t is niet echt betwist hé:
http://windowsvistablog.com/blogs/windowsvista/archive/2007/01/20/windows-vista-content-protection-twenty-questions-and-answers.aspx
Will the playback quality be reduced on some video output types?
Image quality constraints are only active when required by the policy associated with the content being played, and then only apply to that specific content — not to any other content on the user’s desktop. As a practical matter, image constraint will typically result in content being played at no worse than standard definition television resolution. In the case of HD optical media formats such as HD-DVD and Blu-Ray, the constraint requirement is 520K pixels per frame (i.e., roughly 960×540)
…
Will echo cancellation work less well for premium content?
We believe that Windows Vista provides applications with access to sufficient information to successfully build high quality echo cancellation functionality.
What is revocation and where is it used?
Renewal and revocation mechanisms are an important part of providing robust protection for commercial audiovisual content. In the rare event that a revocation is required, Microsoft will work with the affected IHV to ensure that a new driver is made available, ideally in advance of the actual revocation.
Oh. En ‘t is specifiek enkel en alleen Vista die dit zal doen, niet bijvoorbeeld Sony of Apple?
Je hebt uiteraard een punt: het is niet omdat Apple het niet heeft, dat het er niet zal komen. Er was sprake van een uitgebreide DRM bij de vorige upgrade van OS X en je mag het zeker niet uitsluiten bij een van de volgende (in combinatie met de Intel-chips). Daarvoor is de druk vanuit de amusmentsindustrie te groot en Apple heeft met hun iTunes-shop nu ook niet meteen de meest flexibele oplossing voor de gebruiker afgeleverd. Alleen weet je wel vrij goed waar je aan toe bent, terwijl in de hele Vista-heisa met geen woord over die beperkingen gesproken wordt. Ik vind het geen gezellig idee dat een fabrikant op mijn toestel begint rond te neuzen. Daar komen vodden van, kijk naar Sony.
Een besturingssysteem moet gewoon maar dat zijn, en geen politie.
Wacht, ik zal het nog eenvoudiger maken en gewoon copy-pasten:
Met andere woorden: in Vista zal enkel gebeuren wat bijvoorbeeld in uw stand-alone speler ook zou gebeuren.
Maar inderdaad, voor het gemak van de discussie is het eenvoudiger om alles op Microsoft te steken. En dan in alle talen te zwijgen over Apple’s DRM natuurlijk. Die er uiteraard ook lleen maar is voor de muziekindustrie, ‘t is niet alsof Apple in de bussiness van muziek verkopen zit, hé.
Laat dat artikel van BBC News en lees direct de paper van Gutman welke onderhoudend en beangstigend tegelijkertijd is. In hetzelfde paper weerlegt Gutman Microsoft’s antwoorden.
Toegegeven Apple wil ook veel controle behouden, maar ik heb nog niks gezien wat zo draconisch is als bovenstaande. Het gaat Microsoft om totale controle, en oh ja, het nu alweer kapot.
@MV
Moving goalposts much?
Eerst was het allemaal niet waar, nu is het opeens van “Bewijs eens dat Apple dat niet ook gaat doen.”
Euh, Lode, geen idee wat of hoe, maar ik heb daar zo geen problemen mee.
Puntje (3) is uw “eerste grote frustratie”? Dan zijn er nog wel meer programma’s die u ongelooflijk moeten frustreren. Al die van Adobe, bijvoorbeeld, om mee te beginnen.
Uiteraard, al dat geupdate hangt mij ferm mijn keel uit, vooral wanneer het niet afgezet kan worden. Mijn punt was dat de versie die ik nog geen minuut geleden gedownload had van de Microsoft-site blijkbaar niet de meest recente versie was.
Punt 4 en 5: als ik naar http://gallery.live.com/ ga, zie ik geen Lotus Notes plugin staan.
Bon, dat kan slechte timing van mijn kant geweest zijn. Nu staat hij in ieder geval bij de “Featured plugins”, en de download lijkt te werken. Hoezee. Daarstraks was ik in ieder geval niet echt diep onder de indruk van de “out of the box experience”, om aangehaalde redenen.
(By the way, ik weet het wel, de gustibus…)
Welles, nietes, ik heb gelijk, nee ik heb gelijk, tralala.
En dof: leg mij geen woorden in de mond. Net zoals bij uw vorige discussie: ik heb niet gezegd dat “het allemaal niet waar” is. En ik heb ook al niet gezegd “Bewijs eens dat Apple dat niet ook gaat doen”.
Het is wellicht waar, en Apple, net als Sony en Pioneer en Philips, zal het wellicht ook doen.
Ik hou van mijn Apple. Ik amuseer me rot op mijn Enterprise Linux (ja, ik werk voor Oracle), maar dat zou voor mij even goed een Gentoo mogen zijn. En eigenlijk heb ik nog weinig ongemak van Windows (iets wat ik met pre-XP wel had), en begin ook daar me wel eens te amuseren.
Terzijde: ik heb wel even verschoten dat MS afscheid neemt van de traditionele ALT functie om het menu op te roepen (blijkbaar wordt het iets context-sensitive… ik vind het op tijd en stond wel uit), maar ook daar pas ik me wel aan.
Voor de rest kan het me niet schelen, zo lang ik maar een beetje met alles kan spelen, vind ik het best een boeiende wereld, die IT!
Wat een schijtdiscussie, hier. Er wordt wel degelijk research gedaan bij Apple, wat aangetoond wordt in de WWDC pod- en videocasts… Onwaarschijnlijk hoe een aantal individuen, die zich ooit eens tekort voelden gedaan, af en toe voor wat deining in het IT-landschap moeten zorgen!
hij zonder zonde werpe de eerste steen?
My god, wat een vreselijke discussie, zeg.
Is Bruno nu de enige met verstand?
Apple doet geen research, het koopt het. Ieder zijn meug.
En voor de rest, gebruik ze elk op hun best. En Michel, geld is slechts een pover argument. Ik ben zelf een arme luis die nog nooit een nieuwe computer gekocht heeft, en toch staan Mac en PC hier broederlijk naast elkaar. Ik kan alles wat ik wil, is het niet op de ene dan is het wel op de andere.
En de rest is kip of ei. Iedereen doet leentje-buur. Toen Apple Systeem 6.1 uitbracht, stonden bij Gates de vlekken in het gezicht van het haastig namaken van al dat venstertjes-gedoe. Maar het heeft inderdaad veel te lang geduurd voor we de eerste muis met track-wheel op een Mac konden aansluiten. En Mac blijft te veel een gesloten systeem. Maar OSX kwam met Aqua. Hoe heet die nieuwe weergave van Vista ook al weer? ‘t Was iets met lucht denk ik. Ik heb het preceis al eens eerder gezien.
En ik merk dat ik op mijn Mac-muis ook wel eens tevergeefs zit te rechterklikken, maar ‘t is toch precies iets wat voornamelijk PC-gebruikers lijken te missen. Ik heb twee handen, dus met ctrl gaat dat prima. En trouwens, ik ben linkshandig. Slecht voor uw polsen hoor als ge op een PC-laptop aan dat meest gebruikte linkerknopje wilt geraken. Neen, geef mij maar die twee vingers op die nieuwe Mac-laptopjes.
Godzijdank zijn er Bill en Steve, zo houden ze elkaar een beetje scherp. Wel jammer dat ze beiden mateloos pretentieus zijn. Tenslotte, van allemaal ben ik toch het belangrijkst, niet?
merci.
Fasscinerend vooral, hoe iedereen lustig leest en begrijpt wat hij wil lezen en begrijpen.
🙂
Ik wou precies
lezen.
Het is tegenwoordig wel heel bon ton bij sommige mensen die zichzelf belangrijker achten dan ze eigenlijk zijn, om heel hard om zich heen te slaan, als ze ergens ooit eens tegen een muur zijn aangelopen.
Michel heeft het niet zo voor mac, dat was al lang duidelijk voor mij. Maar dat geeft niet, want michel is een nerd. (niet slecht bedoeld, natuurlijk). Dit geheel terzijde.
Gewoon even enkele dingen:
– ik gebruik al een muis met twee knoppen sinds Mac OS 8.x
– Mac OS 8.5 … zoeken … Sherlock … iemand?
En ook, iedereen moet dringend eens wat boeken lezen over hoe het in den tijd allemaal gegaan is met personal computers, en alles wat daarmee te maken heeft. Velen zouden verschieten 🙂
Computer Maintenance Tips…
I couldn’t understand some parts of this article, but it sounds interesting…