CMS

Ha. Ik heb een CMS nodig. Iets dat bijzonder gemakkelijk te gebruiken is, maar dat ook op relatief eenvoudige wijze honderd procent customiseerbaar moet zijn qua uitzicht.

Het moet in het Nederlands kunnen werken, prutserijen in detail niet te na gelaten: honderd procent vertaald/vertaalbaar hoeft het nu ook niet te zijn.

Er moeten verschillende soorten inhoud in kunnen gestoken worden, nieuws en artikels en gewone tekst en beelden (in de zin van fotogalerijen) en discussies en watnog.

Inhoud moet op verschillende plaatsen kunnen terugkomen: nieuws bijvoorbeeld, moet met een systeem van trefwoorden automatisch op verschillende pagina’s kunnen gezet worden. Stukken tekst moeten net als links en beelden kunnen beheerd worden: dat ik kan zien welk beeld waar gebruikt wordt, bijvoorbeeld.

En er moet een zekere mate van user management in zitten: ik moet kunnen zeggen dat user A aan inhoud X maar niet aan inhoud Y mag prutsen. En dat als user B een wijziging doet, dat user C daar een goedkeuring aan moet kunnen geven.

En het moet gratis zijn.

Ik ben er al een tijdje uit, maar ik denk dat ik eens ga kijken naar plone en naar drupal. Andermaal. Als iemand andere suggesties heeft: shoot.

Doe mee met de conversatie

11 reacties

 1. Ik heb op FOSDEM alleen de Drupal presentatie gezien, en ben er al een tijdje mee aan het experimenteren en ik moet zeggen dat ik het iedereen kan aanraden.
  Het biedt voor mij een hoop voordelen ten opzichte van Plone, Joomla, zelfs WordPress (kan in redelijk groote mate als CMS worden gebruikt dmv de categorieen en andere layout opties) en andere CMS systemen die ik heb geprobeerd.

 2. Ik zou zeker ook Joomla overwegen ja, eerder dan Plone (gewoon omwille van groot php versus klein python).
  Joomla: meer out-of-the-box, Drupal: meer een platform (maar dat zal je ergens anders ook wel al gehoord hebben 🙂

 3. Onze site gebruikt Textpattern. Een PHP-based CMS/blog ding. Ik denk dat het doet wat je wil (al zou ik de exacte user-rechten moeten nakijken). Plone is nice, maar heb ik zelf nog niet echt uitgebreid mee gespeeld. Drupal is ZEER nice, maar de leer/config curve is nogal stijl.

 4. Van die stijle leercurve van drupal, da’s wel waar.
  ik raak er allessinds niet in één-twee-drie wijs uit.
  Maar dat kan ook aan de phpskills liggen. Die zijn helaas nogal onbestaande…

 5. Ik had Drupal willen gebruiken voor ons project. Maar enkele duchtige discussies later waren we er uit dat Drupal vooral geschikt is voor een groter project als je er al ervaring mee hebt. Steile leercurve indeed.

 6. Mijn ervaring met Drupal is dat als de structuur van je site overeenkomt met de standaardmodules dat het erg snel opgezet kan zijn. Alles daarbuiten hangt af van modules die varieren in kwaliteit of zelfgeschreven code wat allebei lastig is en vaak tegen de draad van het pakket in lijkt te werken.

  Aanpasbaarheid van het uitzicht is wel oké maar er zijn frustrerend genoeg altijd onderdelen van pagina’s of hele pagina’s waar niet of nauwelijks aan te komen valt. Ik kwam over de 80% hiermee wat aardig is, maar toch niet volstaat voor écht gebruikersvriendelijke sites.

  Mijn ervaring betreft Drupal 4.x; in de 5 versie zijn dingen verbeterd maar niet dramatisch geloof ik.

  De volgende keer zou ik denk ik Django gebruiken. Complete aanpasbaarheid als je Python kunt programmeren, en een meegeleverd CMS onderdeel.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.