Michel Bauwens

Juist terug van het werk: ‘t was Namahn Talk met Michel Bauwens. Van E-Com in den tijd toen de dieren nog spraken, en van P2P tegenwoordig.

Het ging over Peer to Peer: a new economy and civilisation. Wacht, ik haal er even het detail bij:

Peer to peer is much more than just the sharing of music and film by contemporary teenagers — it is in fact a new relational dynamic, enabled by P2P-based infrastructures and organisational techniques, which fundamentally changes the dynamic between institutions and the peer-enabled individuals. No longer are institutions (companies, governments, NGOs, mass media) communicating with isolated individuals, but it is now the individuals who, assisted by their peers, approach the institutional world from a totally different perspective (pull and intention economy).

Far from limited to the co-creation of value with corporations and media (think crowd sourcing and citizen journalism), it is creating a whole new set of social processes such as peer production (think Linux and Wikipedia), peer governance (how are these projects managed without pre-established hierarchy?), and peer property (a new set of licenses that protects the common production).

Some of the following questions will be addressed:

 • What is the logic of this peer to peer dynamic, and what can we say so far about how companies and institutions are adapting to its challenge?
 • How can we interpret Web 2.0 developments and the future of computing in the light of these developments?
 • What are the political and social consequences of a peer-enabled civil society?

Tja. Mja. Hrm. Trja.

Het gaat volgens Bauwens om een hele set van diepgaande sociale processen die ertoe leiden dat p2p de dominante sociale vorm aan het worden is in de samenleving.

Ik was niet overtuigd.

Jazeker, mensen verliezen meer en meer hun vertrouwen in instituties en gaan meer en meer naar peers luisteren—maar of dat nu meteen een nieuwe evolutie is, en of we echt voor een soort tipping point staan waar de hele maatschappij grondig en voor altijd zal veranderen: I sincerely doubt it.

Zeer sympathieke mens hoor, maar ik ik kon me de hele dag niet van de idee ontdoen dat het allemaal boekenkennis was, niet getemperd door zeer veel praktische ervaring in echte p2p-omgevingen, van min of meer complexe open source-projecten of dag in dag uit-Wikipedia-werk.

En een aantal basispremissen waar ik het niet mee eens ben: dat er op het internet geen schaarste zou zijn bijvoorbeeld, en dat daardoor p2p mogelijk wordt. Natuurlijk is er schaarste op het internet: kennis is schaars, expertise is schaars, tijd is schaars, attention is schaars. Of nog zo één: dat the wisdom of crowds voor zowat alles kan gebruikt worden—honderd amateurs van de straat met elk een half uur opleiding zouden samen een betere diagnose kunnen stellen dan drie expert-radiologen. Yeah right, if you pardon my French. Anecdotisch bewijs is geen bewijs, denk ik dan.

En tot in de details: dat het fundamenteel kenmerk van de feodale maatschappij zou zijn dat de edelmannen moesten doen wat de koning zei of ze werden een kopje kleiner gemaakt bijvoorbeeld. En ik maar denken dat wederzijdse verplichtingen zowat aan de basis lagen. Akkoord, misschien was dat maar een klein onderdeeltje van één cel op één tabel van één van de slides, maar toch: dat werkt op mij alsof er ergens een analyst in the Economist zou spreken over MicroShaft Winblows of M$ Exploder.

Afijn: zeer veel slides met zeer veel tekst op, en ik denk dat ik zo ongeveer op elke slide een ander idee toegedaan was dan wat Bauwens zei. Grr.

Faut de tout pour faire un monde, denk ik dan. Zen. Niet in opwinden.

En dat het allemaal wel zo’n vaart niet zal lopen. Dat de postkapitalistische pseudo-democratische verzorgingskennismaatschappij nog niet zo’n slecht systeem is.

Mits achter de schermen bestuurd door een geheim genootschap van technocraten, uiteraard. All hail Eris.

10 reacties op “Michel Bauwens”

 1. Pingback: Torrents and more
 2. Zo. Wordt Bauwens nog ergens ernstig genomen? Of wat hij verkondigt. Het zou misschien een betere wereld zijn, mocht hij gelijk hebben, maar de fabeltjes over internet als idealistisch maatschappijmodel is toch wel erg 90’s.

 3. wisdom of crowds
  Volledig mee eens dat dit een joke is: 100 x 0 is en blijft 0.
  3 x 1 daarentegen is 3.
  En 3 > 0 .
  En naar het schijnt zou VTM-televisie gemaakt worden op intellectueel niveau van 12-jarigen. Wisdom of crowds…

 4. Hail Discordia.

  Nu ja, het begon bij mij gelijk te kriebelen toen ik de quote van die gast las. Typische internet overschatting, van dezelfde aard als die mensen zo’n tien-vijftien jaar geleden die dachten dat Usenet de wereld zou veranderen.

Reacties zijn gesloten.