A beginning is a very delicate time

Ik zit op dit moment in onze eigen living. Het was de bedoeling dat ik gisteren en vannacht wat zou doorwerken voor het werk, maar het is er niet van gekomen.

Mijn oude computer werkt niet meer. Helemaal niet meer: weigert te booten. Invalid disk, dat soort dingen. Maar er staan wel nog een hoop dingen op die ik niet kwijt wil.

En dus heb ik een nóg oudere computer (letterlijk)vanonder het stof moeten halen, en ben ik daar nu één voor één de harddisks van mijn oude computer in aan het steken, en de dingen die ik nog nodig heb van aan het halen.

Niet. Zo. Aangenaam.

Er zitten dingen tussen waarvan ik maar één kopie heb, en die ik absoluut niet kwijt wil—de foto’s van september-december 2006 bijvoorbeeld: al de rest is wel érgens in backup getrokken, maar dat was nog niet gelukt.

…en ondertussen ben ik ook de backups van mijn vorige laptop aan het overzetten, en de backups van wat ik op mijn broer’s computer heb gedaan sinds we daar woonden, en de inhoud van drie verschillende externe harddisks van 500 Gb…

Niet. Zo. Gemakkelijk.

Ik ben zo stom geweest om een toch relatief groot aantal foto’s zowel op mijn laptop als op de computer van mijn broer te bewerken, bijvoorbeeld: op de ene computer zijn de files automatisch hernoemd naar yyyymmdd_hhmmss_filenaam, op de andere niet. En soms zijn ze al geconverteerd naar dng maar soms ook niet.

Aaargh.

‘t Zal lastig worden, maar ik moet er door geraken: de living moet leeg zijn, die stapels harddisken en computers en stofvangende nonsen moeten hier weg.

Eerste stap: alles kopiëren op één harde schijf. En dan consolideren. Met Lightroom, denk ik toch.

En het is niet alles: naast de foto’s moet ik ook nog de e-mail en de contacten en dergelijke in orde krijgen: het archief van 1998 tot nu staat verspreid over drie of vier grote pst’s. Ik ga ze niet allemaal weer on-line brengen, maar ik wil ze wél allemaal bij de hand hebben. Dat wordt dus converteren naar Office 2007.

…even later: aargh! de oude computer waar ik mijn harddisken aan gehangen heb, heeft oude oude USB-poorten. Nu moet ik nog ergens in mijn wrakken-archief een USB2–kaartje vinden!

6 reacties op “A beginning is a very delicate time”

  1. Michel, misschien interessant om te kopen voor jou, ik gebruik het ook enorm veel en het kost alles in (transport en al) een goede 20€. Een connector dat zowel 3.5″, 2.5″ IDE en SATA schijven aan kan sluiten op USB, alsof je een externe hdd zou aansluiten. Er zit ook een stroomblok bij voor de 3.5″ schijven van stroom te voorzien! 2.5 gebruikt inline usb power…

    http://usbgeek.com/prod_detail.php?prod_id=0383

    en die gasten verkopen nog ander leuk gerief ook 🙂

  2. zeker weten! maar let op, dat kan je hier ook vinden hoor en dat komt goedkoper dan uit de VSA denk ik zo… alleen daar kopen als je het hier niet kan vinden zou ik zeggen 🙂 heb er zelf al gekocht en heel tevreden van de service.

Reacties zijn gesloten.