Commodisatie

De vergankelijkheid van data, vertel mij iets.

Gisteren bracht ik mijn TabletPC naar beneden naar de IT wegens twee dingetjes: een vraag rond synchronisatie en een probleem rond een aantal toetsen op het keyboard die niet meer werkten.

De synchronisatie, die ervoor zorgt dat ik data tussen mijn computers on- en off-line gelijk min of meer up to date kan houden, die deed gelijk sinds een week niet meer wat ze al de tijd daarvoor deed. Nee, nu was het: sync, alles ok, netwerkkabel uit, alles weg op de laptop.

Het keyboard, dat was dat de toetsen q, w, x, c, v, b, n m en enter niet meer werkten. Misschien nog maar net, maar misschien ook wel al een week of twee—zรณ weinig dat ik het keyboard gebruik.

Enfin, long story short: een incident met een muiskabel en een plastieken bekertje later, en, eum, de toetsen q tot en met enter zijn niet meer de grootste zorg ๐Ÿ™‚

Dat maakt de tweede computer op twee weken tijd die redelijk onverwacht minder dan bruikbaar bleek te zijn. En dat deed me nog eens denken aan backups en dingen. Op mijn werk: alles mooi op het systeem, allemaal propere backups, no problemo. Edoch thuis: backups, niet echt, behalve door replicatie. Als mijn computers thuis allemaal doodvallen, ben ik heel snel heel veel dingen kwijt.

Enig idee hoe ik ettelijke gigabytes op een min of meer veilige manier gebackuped kan houden? Drie opties, voor zover ik me kan voorstellen:

 1. Backups maken. Ja, maar hoe? Echt honderden gigabytes spreken we over. Alles op DVD zetten? Pfeh. Niet echt. Ik heb bakken vol CD’s van jaren geleden, ik heb stapels tapes van nog meer jaren geleden, en stapels Fastback II-diskettes van nรณg langer geleden. En ik denk niet dat ik die zelfs nog kan lezen.
 2. Decentralisatie. Ik zet nu al de belangirjke dingen op verschillende hard disks. Maar da’s natuurlijk niet veel waard als er iets met het huis gebeurt. Alles op computers zetten in verschillende huizen misschien?
 3. Opgeven. Ook een optie natuurlijk. Het gewoon opgeven, en naar hardcopy gaan. Schrijfsels afprinten, foto’s laten afdrukken, in een boek plakken, en basta.

Ik denk dat ik ergens binnenkort nog een harddisk van een paar honderd gigabyte ga bijkopen, daar al mijn foto’s en andere op ga zetten, en het geheel in een computer bij mijn ouders ga zetten.

En, daarnaast, ook: de beste foto’s uitprinten. Groot formaat, en in een boek plakken.

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. Centraliseer zelf alles. Een sambaservertje met LDAP is echt niet zo moeilijk op te zetten. (http://www.cs.dixie.edu/ldap/about/)
  Misschien een beetje overkill voor een gewone thuissituatie (wij hebben thuis 6 pc’s incl server)

  Koppel een tapeunit of dvd-schrijver aan de server en voer automatisch incrementele backups uit om bijvoorbeeld 4 uur ‘s nachts… Voila. Backups

 2. Na de laatste crash enkele weken geleden denk ik gewoon een externe schijf aan te schaffen en daar een image op te zetten van mijn harde schijf (Wintendo+Linux). Ben ik geen week meer bezig om alles opnieuw te installeren. Backup van docs/imgs lijkt me nog altijd het handigst op cd (of dvd).

 3. Hey, ik zag het direct (maar ben wel een beetje laat) : einde van Apostelhuizen (maar misschien dat het er al anders heet).

  Rechts zie je een gebouw met allemaal huurstudio’s. Trekt een heel divers publiek.

  Tot zomer vorig jaar zat daar altijd een oude man voor zijn (open) raam op de benedenverdieping. Stonk uren in de wind, en poogde passanten soms om een booschapje te sturen. Maar je kon het natuurlijk niet over je hart krijgen om hem niet te groeten.

  Toen hij plots van voor zijn raam verdween, hebben de eigenaars of buren een berichtje aan zijn raam gehangen dat hij overleden was.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.