23 reacties op “Vlaamse klei”

 1. Gaat het over metatale? Want hoe meer men mij van het tegendeel probeert te overtuigen, hoe interessanter ik het concept begin te vinden. (Het stond al in mijn drafts, ik werk het morgen nog wel uit, denk ik.)

 2. Ja, het gaat daarover.

  OK, de mannen hebben een top-100 in elkaar gesmurft om traffiek te krijgen, maar is dat niet hun taak, ervoor zorgen dat er over hen gepraat wordt? Opdracht volbracht, zou ik zo denken, toch? Maar nee, o wee als iemand van bij ons een goed idee zou hebben–overigens niet alleen voor Vlaanderen maar Voor De Wereld.

  Dat kàn niet. Want in Vlaanderen doen we allemaal aan het omgekeerde Not Invented Here-syndroom: als het van hier is, dan zal het wel keuterboerkesachtig zijn en stom.

  Nee, beschuldigingen van circle jerking en in-crowd en watnog. En ooo lepe marketeers, en ooo geldwolven en ooooo luchverkopers, en ooo ze zullen wel op hun gat gaan en dan zullen we met veel leedvermaak aan de kant staan.

  Want het is ondenkbaar dat ze wel degelijk iets interessants zouden gevonden hebben, dat ze erin geslaagd zijn om nuttige metrieken op invloed in regionale en onderwerpgerichte blogosferen te ontwaren, toch? (net zoals anderen geen potten kunnen breken met iText of Daisy, bijvoorbeeld, toch?)

  Nee, snel terug in die Vlaamse klei.

 3. Beste Jos
  natuurlijk is dat interessant, en het ìs fascinerend, en die mensen moeten vooral doen waarin ze geloven, maar mogen anderen daar hun gedacht over hebben?
  Joske, ik geloof in marketing als beschrijvingsool, en héél af en toe als application, en eigenlijk vind ik het geweldig wat ze bij metatale doen, hun biznes quoi, en ik wens ze vee geluk en toekomst. maar: het is geen sociolisch gegeven om een verkoopsinstrument als meetinstrument voor te stellen.
  in the end, my friend (citaat) gaat het over sociale doelstellingen en commerciële recuperatie, los van waar jij je boterham mee verdient.

 4. Jos? Wat? Huh? Mis ik ergens een verwijzing of zo?

  Maar kijk, weer een geluid uit dezelfde hoek. Het is “maar” marketing, het is al a priori onmogelijk dat ze iets interessant gevonden hebben, het zal wel bedriegtenboel zijn, tralala, tralalie.

  En trouwens, wat zou ik geld verdienen aan die Metatale?

  Verklaar u anders eens nader, want dit zijn echt raadsels.

 5. Zoals steeds ligt de waarheid ongetwijfeld weer ergens in’t midden.

  Het ís een leuk initiatief, en het zal ongetwijfeld wel geen nattevingerwerk zijn, maar dat betekent niet dat we niet kritisch meer mogen zijn… Omdat het van iemand van “the incrowd” komt, wil dat niet per definitie zeggen dat het goed is en dat het maar langs alle kanten bejubeld moet worden.

  Luc plaatst enkele interessante opmerkingen in de kantlijn van het hele gebeuren, en bij de meeste dingen kan ik mij wel aansluiten.

  Lijstjes opstellen is altijd gevaarlijk, of dat nu door Clickx, Bwards of Metatale gebeurt. Er zullen altijd mensen tussenstaan die er for some reason niet moeten bijstaan, en anderen zullen dan weer schitteren door hun afwezigheid.

  Laat ons vooral kritisch blijven, ook voor elkaar. Daar leren we ten slotte het meeste van…

 6. Allemaal relativeren, inderdaad. Want de top100 lijst gaat zéker geraadpleegd worden door agencies op zoek naar bloggers om “een Stormhoekske te doen”. Wat betekent dat de top10 nog meer chips gaat krijgen 🙂

 7. Er is eindelijk iemand die zijn nek durft uitsteken naar wat er leeft. Eindelijk een manier om iets abstracts te meten. Elke druif uit de hele marketing- & advertising winkel kent het verhaal: “we willen online en viraal doen en al, maar wat moet dat kosten, Bwoa ja, internet is van de verniet, dus moet die virale marketing ook maar niet te veel kosten.”
  Met de hulp van Metatale kan er eindelijk eens deftig gepraat worden over budgetten, mogelijke ideeen en de invloed van bepaalde acties.
  Natuurlijk is er geen wetenschappelijke en sluitende methode. Heeft de CIM die dan wel? Enkel een idee waarop zo ongeveer elke papieren reclamebons zich ori¨¨enteert.
  En dat van die Vlaamsche klei: trek ons, navelstaarders eersteklas, er verdorie snel uit!

 8. Geen raadsels, in het slechtste geval een grapje (zoals je bent niet verantwoordelijk voor meningen die je aanhangt). Noch wil ik impliceren dat je wat verdient aan MetaTale (and if so, het zou me geen barst kunnen schelen. integendeel)
  Wat ik dus wel wel zeggen, is dat de waarde van blogging in zijn waarachtigheid schuilt. Zelf heb/wil ik niets vertellen, vind ik (ok, op een een blogjegewijs na over de recepten die ik probeer) (voorlopig), maar de beste blogs (o.a. de jouwe en enkele andere , maar in een andere toonaard die van bloggers in Beirut of Baghad of…) gaan over mensen, niet over producten zoals chips en zo. Ik eet graag chips, maar niet overal. En als voor de rest best sympatieke marketingguerillero’s een nieuw medium willen exploiteren, reageer ik daar mild op. Als er een dummie for dummies daar een .plan wil uit distilleren; schenk ik mij een Glennfiddich in en lach beheerst.
  kudoz!
  voor de simpelen: niet alles wat geëxlpoiteerd kan worden, moet misbruikt worden, hoe groot de verleiding ook is.
  sweet feelings!

 9. Die ‘circle jerk’ opmerking komt van mij en als je mijn replies goed zou gelezen hebben dat zou je moeten beseffen dat ik het niet over MetaTale zelf had, maar wel over de kleine blogcommunities die veel naar elkaar linken, niet enkel omdat de content goed is, maar omdat ze elkaar toffe peren vinden.

  Dat zegt dus niks over MetaTale, dat zegt gewoon veel over de blogs zelf. Dat het misschien hun resultaten zal beinvloeden daar twijfel ik niet aan, maar laat het gezegd zijn dat ik vooral *voor* hun initiatief ben.

  Een mens mag tegenwoordig geen vragen of opmerkingen meer hebben ? Of is het hebben van meningen voorbehouden tot top-100 leden, wa? (graptjen ee Pol)

 10. Zover ik kan volgen waar het over gaat, lijkt MetaTale me een zeer fijn initiatief. Alleen straf dat ze een top 100 presenteren, wanneer ze weten dat ze een aantal blogs over het hoofd zien. En dan nog wel top 10 blogs hè! 🙂

 11. Hey gasten, ik heb niets liever dan dat jullie kritisch zijn. Er is niemand die ooit beweerd heeft dat MetaTale onfeilbaar is en 100% juist. We kunnen uit elke opmerking bijleren. Langs de andere kant: tot nu toe zie ik alleen maar PageRank tools opduiken, of ‘subjectieve’ lijsten als Bwards en Blogpersoonlijkheden.

  We proberen juist te definiëren wat online invloed is, en hoe dat op een objectieve manier kan gemeten worden. Ik denk dat we al een heel eind verder staan dan om het even wie.

  En ‘incrowd’: een kwart van de in de top 100 opgenomen blogs zijn Skynetblogs – een groep die bijna nooit in de andere lijstjes opduikt. Toch een teken dat we proberen die echokamer te vermijden.

  Over onze algoritmes: het lijkt me logisch dat we deze niet vrijgeven. Dat is onze business. Je moet ook niet bij Google langsgaan om hun PageRank algoritme, of bij Technorati om hun Authority algoritme. Ik denk dat ik op allerlei plaatsen wel genoeg aanduidingen gegeven heb over het soort gegevens waar we mee werken. Maak gewoon niet de fout om te denken dat we enkel inkomende links optellen.

  Laat me ook voor alle duidelijkheid stellen: we zijn géén voorstanders om alle bloggers te gaan spammen met zakjes chips. We zullen marketeers aansporen om bloggers als journalisten te behandelen.

 12. Hey! I like zakjes chips!

  (Disclosure: ik ben de zesde invloedrijkste blogger van Vlaanderen volgens MetaTale)

  Sinds de lancering van de beruchte lijst heb ik echter nog geen enkel aanbod voor chips, fanta of andere schwag ontvangen. Ik ben teleurgesteld 😉

  Overigens, ik ben me wel meer en meer iets aan het afvragen over MetaTale (ik denk dat er nog wel eens een blogpostje van komt). Het doel van MetaTale is meten wie invloed heeft over een bepaalde topic in een bepaald geografisch gebied. Maar wat ik me afvraag is of veel blogs wel een duidelijke topic hebben?

  Waar gaat blog.zog.org eigenlijk over, bijvoorbeeld? Over wat Michel bezighoudt op dat moment meestal, lijkt mij. Ik heb hier al dingen gezien over fotoschoppen, trekzetels, kinderen, fotografie, projectmanagement, muziek, bepaalde films, Gent, verkiezingen, stand-up comedy, verkeersagressie, bevallingen…

  Is hij nu ‘de’ expert of go-to blogger voor eender welk van deze onderwerpen? Heeft hij invloed over anderen die over dezelfde topics schrijven? Voor sommige wel, andere niet, denk ik. Chapeau als Bart dat gemeten krijgt!

  En misschien zijn er wel mensen die iets slecht vinden omdat Michel het goed vindt. Maar hoe meet je ‘negatieve’ invloed? Als marketeer zou ik het waarschijnlijk ook leuk vinden om te weten dat als ik Michel een doos van mijn product stuur en hij schrijft dat het de max is, er misschien ook meteen een boel ‘Gent-haters’ zijn die het nooit meer zullen kopen om die reden. (Disclaimer: puur hypothetisch, ik ken geen ‘Gent-haters’ in de praktijk)

  Interesting times ahead!

 13. Amai amai wat is dat hier allemaal; zware woorden, moeilijke woorden. Ik zal ook ne keer proberen.
  Ik heb blog leren kennen als een alternatief systeem op de mainstream. Het heeft voor mij iets anarchistisch, iets van vrijheid maar het is ook een manier om jezelf, je kunnen, je passie te profileren.
  Tja vroeg of laat worden sub-culturen altijd gerecupereerd door de commerce en dan is het leuk dat een geëngageerd belgisch bureau dat doet.
  En in Blogs zal op den duur ook kwantiteit het overnemen van kwaliteit. Maar such is live, dan komt er wel weer iets nieuw … zaalig toch die vooruitgang.

 14. En nu iets over wat Michel in zijn post zei: het is inderdaad erg hoe we in Vlaanderen niet kunnen omgaan met ondernemers. Maar dat valt door te trekken op bijna alle vlakken: in Vlaanderen gunnen we mekaar het licht in de ogen niet: als er iemand succes begint te oogsten staat iedereen klaar om van op de eerst rij toe te kijken hoe die mens onderuit gaat, in plaats van hem aan te moedigen.

  In Nederland is het al altijd nét omgekeerd: daar wordt ondernemerschap aangemoedigd op alle mogelijke manieren. Verder ook: een Nederlander zal altijd van een landgenoot kopen waar mogelijk, een Belg zal nog liever bij een Nederlander kopen dan bij een andere Belg, want dan zal die andere Belg misschien rijker worden en dat wil hij niet.

  Anyway, de economie kan alleen vooruit gaan als we mekaar het licht in de ogen wél gunnen. Kritisch zijn allemaal goed en wel, maar tegenwoordig is ‘kritisch zijn’ synoniem met dingen afkraken. Als je iets goed zegt over een film of zo dan staat er altijd wel iemand klaar om iets te zeggen in de trant van ‘zo onrealistisch’, of ‘ik vond het nogal demagogisch’ (over An Inconvenient Truth).

  Ik heb geen idee wat metatale doet of wil bereiken (ik had bijna op zijn belgisch ‘hoopt te bereiken’ geschreven, maar dan geef je al een negatief gevoel mee), maar ik kan er alleen maar achter staan. Een Belg met een origineel idee? Go for it!


 15. In Nederland is het al altijd nét omgekeerd: daar wordt ondernemerschap aangemoedigd op alle mogelijke manieren. Verder ook: een Nederlander zal altijd van een landgenoot kopen waar mogelijk

  BWAHAHAHAHA

  No, seriously.

  Het gaat er dus echt net zo aan toe in .nl als in .be hoor; als het van hier komt dan zal het wel niet zo goed zijn. Alhoewel je wel gelijk hebt dat Hollanders eerder de neiging hebben om hun landgenoten ietwat te overschatten…

  Wat betreft metatale: ik wou dat het ook bestond voor Hollandse blogs…

 16. Dat men alleen Vlaamsche initiatieven zou “bekritiseren” vind ik onterecht. Ik denk meer dat men bij ver-van-mijn bed initiatieven gewoon niet de moeite doet er wat dan ook over te schrijven omdat het, inderdaad, ver-van-mijn bed is. Dit is lokaal, en krijgt dan lokaal ook veel aandacht.
  Ik wil zelf ook wel iets kwijt over dit toch wel ambitieus initiatief. En dan als potentiële klant, want dat ben ik beroepshalve.
  Niet over de ranking en het wat en hoe ervan, ik geloof graag dat Metatale mij de top 5 influencers met betrekking tot XYZ kan aanwijzen. Alleen ben ik niet zeker dat er met dit resultaat iets aan te vangen valt. Bloggers behandelen als journalisten , okay, maar de ervaring leert dat het zo niet werkt. “Schrijf eens een postje over XYZ” wordt op hoongelach onthaald, en terecht. “Je krijgt een gratis XYZ als je er iets over schrijft” , zoiets werkt, maar bloggerke is dan met zijn “credibility” in het achterhoofd extra kritisch, en lezerke vertrouwt het niet helemaal als zijnde een objectieve opinie, want wie zou voor een gratis reis/gsm/xyz niet zijn broek een beetje afsteken. Om awareness te creëren voor XYZ op welke manier ook heb ik geen top 5 nodig maar viseer ik iedereen.
  Bloggers zijn nu eenmaal *geen* journalisten.

  Dus waarschijnlijk een goed algorythme, plak er een beetje consulting bovenop en verkoop het als een service en er is best wel een markt voor.

Reacties zijn gesloten.