Vliegwiel

Goed gerief, goed gerief. Ik heb een tijdje geleden een nieuwe muis gekocht, en ik ben er doodcontent van.

Op het werk is het gelijk opgaand tussen keyboard en muis, maar als ik thuis ben, is mijn muis toch wel mijn primaire manier van interfacen met de computer. Veel lezen en veel klikken en zo, weetwel. En dus heb ik een degelijke muis nodig.

Ik ben al jàààren stapelcontent van mijn Intellimouse Explorers; ik heb er van dit model wel drie liggen:

B00002JXBI.01._SCLZZZZZZZ_V45158457_SS500_.gif

Stevig genoeg om vast te pakken, een degelijk scrollwiel, en knoppen voor back en forward in de browser. Enige probleem is dat ze na een paar jaar zijn beginnen haperen: één muis is een keer teveel op de grond gevallen en werkt helemaal niet meer. De tweede muis werkt alleen nog als de draad aan één kant hangt wegens vals contact ergens. En de derde muis, daar heb ik anderhalf jaar geleden mijn oude trekzetel eens op laten zakken, waardoor er aan de linkerkant een stukje plastiek loslebbert.

En dus moest ik een nieuwe muis kopen. Ik was eigenlijk van plan nog een Microsoft-muis te kopen, maar ‘t is na lang wikken en kijken en vergelijken een Logitech® MX™ Revolution geworden:

Muis

Niet omdat ze het de meest geavanceerde muis ter wereld noemen of zo, dat kan me wel zeer snel een raap wezen, maar wel omdat ik er één wou die draadloos was (zó een gemak), en ook oplaadbaar. Mijn vorige draadloze muizen zopen batterijen, en niets is zo vervelend als een muis die plots reclameert dat ze binnenkort gaat stilvallen.

Het is een redelijk groot blok, die muis. ‘t Is wel wat gewoon worden, da’s waar. Er zitten back en forward-knoppen op, die aangenamer voelen dan de Microsoft-knoppen. Er zit zo’n klein knopje bovenaan achter het scrollwiel, waarmee bijvoorbeeld een task list kan getoond worden maar dat ik nooit gebruik. Er zit een tweede scrollwiel onder mijn duim waarmee ik kan in– en uitzoomen in Office en Firefox en zo (of, als ik echt zou willen, alt-tab en shift-alt-tab zou kunnen simuleren).

Maar vooral, vooral: er zit een màchtig scrollwiel bovenaan. Het ding kan zich gedragen als een gewoon scrollwiel, zo van jogjogjogjog als het scrollt, maar het kan zich ook gedragen als een vliegwiel. On-ge-loof-lijk handig. Ik kan er een harde of een zachte draai aan geven, en het is zo zwaar en het draait zo los, dat het gewoon blijft doordraaien, tot ik het met een vingertip doe vertragen of helemaal doe stoppen.

Kijk, de officiële blurb van de website:

A new concept in PC navigation, the MicroGear™ Precision Scroll Wheel operates in two distinct modes, allowing you to scroll faster and with more precision than ever before: 

Free-spin mode for hyper-fast, nearly frictionless scrolling.  With a single flick, the machined alloy wheel spins for up to seven seconds, scrolling hundreds of pages or thousands of rows.  Fly through long documents, and instantly stop wherever you want. 

Click-to-click mode for detailed navigation.  An ultra-precise ratchet-scrolling mechanism allows users to move line-by-line through complex spreadsheets, step through slideshows, or travel small vertical distances in documents or Web pages.

> To learn more, download the Logitech MicroGear Innovation Brief (PDF).

Wat ze er niet bij zeggen, is dat het verdorie verslavend is, dat scrollen. Het is moeilijk uit te leggen, maar het voelt na een paar weken gebruik zó natuurlijk en zo fantastisch goed aan, dat ik nooit meer een andere muis wil.

Hoera!

(Alhoewel: één minpunt. ik slaag er niet in om met één knop een link in een nieuwe tab open te doen: er is geen middle click. Ik zou willen die middenste knop daarvoor herconfigureren, maar dat lukt niet. Bah.)

(update: ascii and ye shall receivii — überoptions to the rescue)

Doe mee met de conversatie

11 reacties

 1. Pingback: Pietel.be
 2. Het is moeilijk uit te leggen, maar het voelt na een paar weken gebruik zó natuurlijk en zo fantastisch goed aan, dat ik nooit meer een andere muis wil.

  Is dat niet de bedoeling van een fabrikant, dat je niets anders dan hun product wil? Overigens kan ik ook zeggen dat het een goede muis is, heb er zo eentje gehad op mijn werk namelijk !

  Scroll away !

 3. Ik ben ook jaren verslaafd geweest aan die grote Intellimouse-muis van op de eerste foto (verslaving nog opgedaan bij Netpoint zelfs). Dat was in den tijd een van de eerste fatsoenlijke optische muizen. Heb ‘m nog steeds ergens liggen, maar heb nu een lichter Microsoft-modelleke. En ik moét dezelfde muis thuis en op het werk hebben, want mijn hand is daar volledig naar gezet. Ik heb nu gelukkig de luxe dat ik thuis en op het werk exact dezelfde muis, toetsenbord én monitor heb :p

  Dat tweede scrollwiel op die nieuwe muis van u ziet er vreselijk interessant uit om te zoomen. Ik zoom immers een hele dag niet anders dan in en uit (met CTRL+scrollwieltje). Eens gaan testen in de mediamrkt hoe dat ding in de hand ligt.

 4. Control + click om een link open te doen in een nieuwe tab is dan ook geen optie want dan moet je weer naar dat keyboard grijpen he..

  Ik heb nog altijd die oude Intellimouse (ook van bij Altan 🙂 en uit de tijd van Impakt/Netopint, een toendertijd zeer duur ding (2700 fr voor betaald) maar man dat ligt goed in de hand.

  Die muis met vliegwiel lijkt me ook wel wat: ik moet soms door zoveel pdfs scrollen op zoek naar die flard info die ik nodig heb dat mijn middenvinger er zeer van begint te doen (de scrollwheelvinger). Eén swift scroll en honderden pagina’s verder uitkomen, het lijkt wel handig, maar hoe snel ben je dan niet voorbij de info die je nodig hebt he?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.