De som, dan wel het geheel (i)

Voor wie er aan zou getwijfeld hebben: ja, dit was sarcasme. Waar het over gaat: Panic, de mannen van onder meer Transmit, hebben een nieuwe applicatie uit: Coda. Een programma om web development te doen.

Steven Frank, ongetwijfeld een sympathieke kerel en wellicht geen marketingdroid, kondigt dat aan op zijn weblog. En veel van de reacties zijn voorspelbaar:

Wow. An impressive piece of work. I’m truly anxious to shift my work flow to try it. –

Wow. I mean, um, WOW. From any other company I’d be skeptical, but from Panic, I started drooling immediately upon reading the first part of this post (which I finished after downloading Coda).

WOW
this.. this is ..
wow.
with this you have just made so many people. so. damn. happy.
I am sure of it.

Mijn eerste reactie was ook voorspelbaar, maar dan in de omgekeerde richting: meh. Als ik even nuchter bekijk wat die jongens aanbieden…

 • Een text editor, en wel meer bepaald: SubEthaEdit met een paar zelfgeschreven extensies. Autocomplete, haakjes sluiten, code hints, HTML-validatie, dat soort dingen. Een iets betere zoekfunctie.
 • Een FTP-functie. ‘t Is te zeggen: een verbeterde versie van hun eigen Transmit, met (voor zover ik het begrijp) automatische synchronisatie over en weer.
 • Een CSS-editor
 • Een ingebouwde preview via Safari’s WebKit
 • Een ingebouwde terminal
 • Een stapel ingebouwde handleidingen: HTML, PHP, yadda yadda.

Ik maak mijn websites op een Windowsmachine en niet op Mac, maar dat maakt denk ik niet zoveel uit: ik ga het lijstje nog eens af.

 • Text editor: ik gebruik Notepad++. Razend snel en uitstekend goed. Uitbreidbaar, ook. En gratis.
 • FTP: op mijn eigen computer(s) gebruik ik Directory Opus, ideosyncratisch (ahem) en niet gratis, maar wel bijzonder krachtig en goed. Als ik niet op mijn eigen computer zit, dan heb ik FileZilla op mijn USB-key staan. Krachtig, snel, goed. En gratis.
 • CSS-editor: ik gebruik Notepad++ om CSS te editeren. In combinatie met de Web Developer extensie voor Firefox. Goed, handig, gratis.
 • Preview: één preview in één mogelijke doelomgeving, die dan nog eens làng geen representatieve is, is nutteloos. Ik doe mijn previews in Firefox, Internet Explorer 7 en 6. En voor de rest gebruik ik BrowserCam.
 • Terminal: één woord—Putty. Minuscuul, snel, doet alles wat het moet doen. Gratis.
 • Handleidingen: Google, iemand?

Samenvattend: voor elk van de onderdelen van Coda gebruik ik, in vele gevallen al jàren, iets anders. Anders, en beter, zonder veel twijfel. En kijk, de meneer van Panic weet dat ook, en hij zegt het zelfs, helemaal bovenaan zijn artikel:

If you hand-code web sites like we do, you know the drill: You have your editor in one window, a browser or two open for previews, a shell for doing MySQL work, a book open on your desk (or perhaps php.net in yet another browser window), your favorite file transfer client (Transmit, of course!) and maybe even another program still, specifically for editing CSS.

It works. But, man, that is a lot of clutter and visual overload.

Oh. Clutter and visual overload. Met andere woorden, het is beter om één applicatie te hebben waar ik voortdurend moet over en weer switchen tussen vensters en tabs waarin dan telkens middelmatige opnieuw uitgevonden wielen draaien, dan verschillende applicaties te hebben, allemaal best of breed, die elk op hun eigen plaatsje op de desktop bezig zijn, alleen als ze nodig zijn?

[wordt, wegens geen tijd meer vanavond, later vervolgd]

Doe mee met de conversatie

11 reacties

 1. Om dergelijke clutter van applicaties en windows en toolbars en whatever nog allemaal te vermijden maak ik gebruik van VirtueDesktops. En ik breng iedere applicatie onder in een virtueel bureaublad (browsing/design/development/communication/entertainment).
  Dingens als finder & IM staan op ieder bureaublad zichtbaar want dat gebruik ik voortdurend. FTP-client, teksteditor, Eclipse, etc.. komen onder development.
  Mail, RSS-feeds, adresboek, agenda, … etc komt onder communicatie.
  Video, muziek, spellekes, etc.. onder entertainment, enz… Enfin ge snapt het wel 🙂

  Vééél efficienter dan een applicatie die alles samenvoegt imho 🙂 Hoewel Coda absoluut niet slecht is uitgevoerd, maar voor iemand die meer en geavanceerder wil is het niet voldoende.

 2. TextMate, Transmit, iTerm, Firefox en Safari is wat ik gebruik. En als er moet gedebugged worden in IE dan doen we dat wel via Parallels op het einde van de rit.

  Elk het zijne, ik kan me voorstellen dat een aantal mensen zeer blij zullen zijn met Coda (zoals er ook mensen heel blij zijn met frontpage).

 3. Trouwens, het gaat ook niet echt om automatische synchronisatie trouwens. Onder de voorwaarde dat ge een local en remote path opgeeft kunt ge ofwel op afstand of lokaal editen. In het eerste geval worden de verandering direct weggeschreven naar de ftp en in ‘t tweede geval wordt bijgehouden welke bestanden gewijzigd zijn en kunt ge alle wijzigingen in een keer bijwerken. Dat vind ik eigenlijk het enige echt handige aan Coda omdat je dat wel een overstap tus verschillende programma’s uitspaart 🙂

  Maar de teksteditor en css-editor kunnen niet op tegen Textmate en CSSEdit respectievelijk vind ik. En de ftp is ook maar magertjes…

 4. Ik ben er ook niet zo te vinden om alles in 1 venster te plaatsen. Voor Eclipse heb je bijvoorbeeld plugins waarmee je je database vanuit Eclipse kan beheren. Dat werkt goed, maar geef mij dan toch maar Toad, Sql Developer of zelfs de commandline. Voor andere toestanden is het dan weer een zegen dat je geen extra programma moet opstarten (builden, deployen, server starten & stoppen).

  Hoewel mijn favoriete editor (Komodo Edit komt bij mij net voor Notepad++) FTP-ondersteuning heeft, doe ik FTP ook liever met een apart programma zoals FileZilla of WinSCP. En Lode heeft me eraan herinnerd dat ik dringend eens een fatsoenlijke virtual desktop manager moet vinden voor Windows.

 5. Mensen die hun weg niet vinden op hun eigen desktop – ook al staan er een gazillioen apps open – verdienen het niet om met een computer te mogen werken.
  Nah.

 6. Het concept deed me sterk denken aan Eclipse.

  Tools die alles doen en op een diep niveau begrijpen waar je mee bezig bent zijn de volgende stap in de software-evolutie. Dit werkt in het geval van Java zo goed dat mensen die met Eclipse hebben gewerkt zich niet meer kunnen voorstellen het ooit zonder te kunnen doen.

  Naast Java zijn er plugins om ook andere talen/platformen te kunnen ontwikkelen in Eclipse (PHP en Python bijv.). Coda lijkt een stap in die richting maar dan zonder veel functionaliteit of uitbreidbaarheid.

 7. Als ik echt in een MS freak-mode ben, heb ik wel eens OLEViewer op mshtml.tlb open als docs! IHTMLRuleStyle, IHTMLElement de dispatch interfaces voor de events, everything at your fingertips!

 8. Je moet het echt gebruikt hebben om in te zien dat de interface echt wel intuitief is..
  Heb hem gisteren voor het eerst geprobeerd, en het was onmiddelijk een aangename ervaring. Alles loopt naadloos en gebruiksvriendelijk ineen. Zeer bruikbaar product, dit. Je bent er snel mee weg.

  Je vergelijkingen maken weinig punt naar mijn mening. Ten eerste kun je ook previewen in firefox of opera of anderen, ten tweede is de terminal de mac os x terminal (dus wat is er verkeerd aan?) en ten derde zijn de handleidingen weldegelijk van schitterende kwaliteit. En middelmatige functionaliteit zou ik het niet durven noemen.

  Kijk, coda is gewoon een mooi alternatief voor meerdere applicaties tesamen. Meer niet.. De vraag is of je bereid bent hier geld voor neer te tellen.

  Enigste kritiek die ik persoonlijk kan geven is dat het (zoals hier eerder gezegd) weinig uitbreidbaarheid biedt en niet zozeer enige uitzonderlijke functionaliteiten buiten het feit dat alles naadloos met elkaar geintegreerd is.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.