Doe mee met de conversatie

29 reacties

 1. Antwerpen telt nu ook wel dubbel zoveel inwoners dan Gent he, 464.038 tegenover 233.925 (en brugge maar 117.130)

 2. Kijk, dat mensen iets tegen antwerpen hebben, so be it.
  maar kijk eens naar de feiten?
  Antwerpen IS de hoofdstad van Vlaanderen.
  EN binnenkort van de stadsstaat Antwerpen.
  En wees maar zeker dat we beginnen met annexatie, uitbreiding en onderwerping.
  Tot de stadsstaat Antwerpen de grootte van eurazië bereikt!

 3. Niks pro Somers, maar dit is een correct gebruik van ‘de facto’. Antwerpen is de grootste en economisch belangrijkste stad en daarom de facto de hoofdstad. Dat wil niet zeggen dat Antwerpen de jure de hoofdstad van een hypothetisch onafhankelijk Vlaanderen zou zijn. Dat zou om verschillende historische redenen best eens Mechelen kunnen zijn. Ook Leuven en Gent komen in aanmerking als de jure hoofdstad. Dan nog zou het de facto Antwerpen zijn. Of het ook Somers’ intentie was om ‘de facto’ correct te gebruiken, laat ik in het midden.

 4. Rode lap, meet stier. Stier, meet rode lap.
  Die van Gent blijven toch worstelen met een minderwaardigheidscomplex, vreemd. Of Somers de facto of de jure correct is laat ik in het midden. Dat het één van de belangrijkste steden van Vlaanderen is kunnen zelfs de Gentenaars niet ontkennen, dat ze koploper zijn in bepaalde goeie en slechte zaken is een vaststaand feit maar om nu te zeggen hoofdstad van Vlaanderen … bwoah. Ik zou als hoofdstad liever een mooie stad hebben, met niet al teveel problemen en politiek geneuzel – zodat de focus daarop kan blijven liggen. Antwerpen mag dan economisch centrum blijven, en Gent de feeststad bij uitstek.

 5. @B
  “Ik zou als hoofdstad liever een mooie stad hebben, met niet al teveel problemen en politiek geneuzel – zodat de focus daarop kan blijven liggen.”

  Dat is nu net wat ik zo onvoorstelbaar boeiend vind aan Antwerpen, en waarom ik er wil blijven wonen: al die contrasten: cultuur, schoonheid (ik vind het echt een mooie stad), een wereldhaven… in combinatie met een provinciale mentaliteit.

 6. Antwerpen ligt in ieder geval in het midden van Vlaanderen. Nèh.

  (Uw blog entry “Urgh” dopen, veroorzaakt wel verwarring in mijn feedreader. U bent het slachtoffer geworden van een identiteitsverwarring. Ja, u weet op wie ik doel 😉 )

 7. OpenVLD staat nog niet laag genoeg in Oost-Vlaanderen of zo?

  Ja, misschien, maar met de laatste verkiezingen was het resultaat in Antwerpen ook niet goed he!

 8. Gent is een provinciestadje in vergelijking met Antwerpen. Dat is nu eenmaal een vaststaand feit. Deal with it, Michel.

  Met vriendelijke sproeten,
  Zjeik Zjiediebiediebie.

  P.S. Op m’n weblog zult gij bewijzen voor mijn fascitoïde denkpatronen ontdekken. Ik toon hetgeen gij van mij vermoedt. Alles voor u! Als ‘t u maar goed doet! Ave!

 9. Grinnik. Toch grappig om zien hoe snel die Antwerpenaren in hun gat gebeten zijn als iemand ook maar durft vaag te insinueren dat hij het amusant vindt dat iemand zou denken dat “het stàd” niet het centrum van het universum is.

 10. @Michel: als semi-uitgeweken Bruggeling moet ik hen gelijk geven: alles in Vlaanderen draait om de as Antwerpen – A12 – Brussel.

  Dat Leterme elke dag vier uur pendelt tussen Ieper en Brussel demonstreert dat alleen maar. En dat half WVL ‘s ochtends op een overvolle trein – sorry veekar – richting Brabant trekt zegt toch ook al héél veel. Om nog maar te zwijgen van de braindrain uit WVL richting oosten!

  En WVL is nu ook niet bepaald het wereldcentrum van hipheid, spitstechnologie (Flanders Language Valley? My codlings!) of vooruitstrevendheid (Ito’s paviljoen afbreken voor een petanqueveld en in Loppem een megalomaan stadium voor FCB zetten! Ts…)

 11. Ja da was wel effe schrikken, maar vooral lachen, die uitspraak van Somers. Maar ik kan toch weer een partijtje uitgommen als kanshebber voor mijn rood bolletje op 10 juni. Gentenaars een minderwaardigheidscomplex, uh?

 12. De grootste en voor Vlaanderen meest belangrijke stad is Brussel. Ze zouden die misschien hoofdstad kunnen maken van het een of ander.

 13. Het is toch wel wat met die Gentenaren en hun minderwaardigheidsgevoel. Wij zitten hier met zo een halve familie opgescheept. Iemand enig idee waar dat vandaan komt?

  Natuurlijk is Brussel de hoofdstad van Vlaanderen.

 14. @Thomas: de bedankt daarvoor; als de gij het niet hadt gedaan, dan den ik!

  “De Limburg”, bespottelijk. Simpelweg bespottelijk.

  (En Limburg de facto en de jure de hoofdprovincie van Vlaanderen!)

 15. @Michel: in mijn tijd wilden de rooie Harelbekenaren niets te maken hebben met de rest van het achterlijke West-Vlaanderen van de ‘kaloten’ Muhaha!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.