Ruis

Ach, ‘t is kunst hé meneer. Of nee: ‘t was helemaal de bedoeling, ik wou zeker vermijden dat ik snelle bewegingen zou missen. Of nee: het was daar zodanig tropisch heet in den Bal Infernal, dat ik helemaal van mijn melk was.

Bal Infernal

Nee, eigenlijk: ‘t was een accident. Mijn fototoestel stond nog op veel te veel ISO. Geen 400, geen 640, maar wel 3200 ISO. Stomgaweg. Zonder eigenlijke reden. Beginnersfout. Pech. Gevolg: afgriebelijk veel ruis, veel lelijke ruis, op alle foto’s van vanavond. Stom.

Euh… Schone ruis is ook niet verkeerd, toch? Toch? Hé?

Tsja. Als het alleen maar voor op tinternet is, dan is het misschien nog bruikbaar. Troost ik mezelf.

Lunatics Peter Lunatics

Getver. Misschien volgende keer toch maar eens met flits foto’s nemen, denk ik. 

Lunatics

Grr. Ik kan mezelf echt wel voor de kop slaan.

13 reacties op “Ruis”

 1. Damn, Michel, gij zijt snel.
  Net terug van Le Bal Infernal en alweer een prachtig fotoverslag op uw blog.
  Ik stond ergens in de buurt van den toog te balanceren op een onstabiele mand, gevuld met houtschavelingen, waar ik u in kostuum kon gadeslaan.
  De Lunatics echter gemist, wegens volzet maar Wouter Deprez nog net kunnen meepikken. ‘t Was schitterend en echt wel geniaal. Nog nooit een try-out gezien die zo “af” was.

 2. Mijn frank/euro valt meestal wanneer ik in donkere omstandigheden nog deftige sluitertijden krijg (ik schiet zo goed als altijd op Aperture Priority) zonder de lens helemaal te moeten opendraaien tot pakweg f2.8… Maar dan nog: ik heb het ook al dikwijls gehad.

  Het spijtige aan de ruis op de D70 is dat je kan zien dat het geen “analoge” ruis is: er zit een patroon in en dat verpest dikwijls het “ruis is cool” effect.

 3. Awel, op de grootte waarop ik die foto’s zie valt het allemaal nog wel goed mee hoor. But then again, in full resolutie kan dat zwaar tegenslaan natuurlijk.

  En: alles beter dan met flits te trekken!

 4. het zijn juist heel sfeervolle foto’s, dat had je met flits waarschijnlijk niet bereikt. nee hoor ze zijn mooi!

 5. Hier vind ik de ruis nogal meevallen. De foto’s zijn natuurlijk wel geresized natuurlijk.
  Dat ruis probleem vind ik soms ‘overroepen’. Ruis die je op je scherm ziet, zie je in bepaalde gevallen niet eens op print. (Heb een paar ISO1600 foto’s laten printen op 20×30, en geen storende ruis zichtbaar).

 6. Een flits, laat maar! Waar ik zat, zat diene éne spot al voldoende in mijn ogen.
  Voor de rest. Schoon verslag en schone foto’s. en een leuke avond.

  Jan-Bart De Muelenaere

Reacties zijn gesloten.