Aftermath

Ach, de eerste teleurstelling voorbij: zo dramatisch is het allemaal niet, met opgeheven hoofd en in waardigheid afscheid nemen is beter dan natrappen en kwaad zijn op de wereld.

‘t Zal mij serieus benieuwen wat de regering zal zijn, ik kijk echt serieus uit naar de volgende dagen en weken.

Résultats

Bart De Wever, die ik altijd een sympathieke kerel gevonden heb ongeacht zijn gedachtengoed, geeft al sinds jaar en dag aan—en gisteren ook nog—dat hij toch wel op zijn strepen zou staan qua staatshervorming, en als ik met niet vergis was het één van de argumenten van Leterme om uit te leggen waarom hij absoluut premier wou worden.

Dus, euh, wat was het ook alweer? Brussel-Halle-Vilvoorde onverwijld splitsen (moest dat niet tegen volgende zondag?), en tegelijkertijd de faciliteiten nu ook echt laten uitdoven, en onder geen enkel beding ook maar één vierkante meter Vlaamse Grond afgeven en zo?

Staan daar tegenover: PS en MR, geen van beiden zwaar afgestraft voor “de blunders van paars” (zucht), die allebei gezegd hebben dat ze geen vragende partij zijn voor een staatshervorming (lees: ge zult zwaar mogen betalen voor wat ge ook denkt nodig te hebben). De PS zei vanmorgen al bij monde van Laurette Onkelinx dat ze eigenlijk geen grote graten zag in een tijdje oppositie, en ik kan me inbeelden dat ze daar bezuiden de taalgrens een set zeer lange messen zeer scherp aan het wetten zijn, en dat ze met de grove borstel de caroloregiaanse augiasstal gaan aanpakken.

May you live in interesting times indeed.

Och, en voor de rest: het programma van de CD&V is al met al redelijk weinig ambitieus, ‘t is geen VLD-anno-jaren Thatcher of zo, dus ‘t is niet alsof ze het land in de verderfenis gaan storten. Zeg wat je wilt over de CD&V, het zijn niet echt avonturiers. En er zijn de afgelopen jaren maatregelen genomen en trends ingezet waar we eigenlijk wel trots op mogen zijn, en die niet op één twee drie afgeschaft of teruggeschroefd kunnen worden, ‘t is altijd dat. Het schip van staat is, denk en hoop ik toch, in relatief veilige handen.

Constructieve oppositie voor de sp.a federaal dan maar? En ondertussen, dare I say, verder gewoon “goed bestuur” doen Vlaams en in Gent?

En dan afspraak binnen enkele jaren. Vier jaar of twee, dat zien we dàn wel weer, nee?

31 reacties op “Aftermath”

 1. Pingback: hoofdtelefoon
 2. Voor die staatshervorming en dat splitsen van B-H-V zit men nu inderdaad echt wel in de slechts denkbare positie, benieuwd wat dat zal geven. Geen goed oog in.

 3. Het grappigste is dat Leterme voor zijn twee derde meerderheid nu een liefdesbrief moet gaan schrijven aan de paarse partijen…die terecht niet veel goesting hebben. Daarenboven ligt CDH nu al dwars over de staatshervorming.

  Er is ook nog paars+groen mogelijk…moest hij er niet uitraken 😀

 4. en maar zwaaien met Vlaamse leeuwen gisteren op het overwinningsfeest van de CD&V. Kwestie van een goede eerste indruk te maken op je (Waalse) schoonouders kan dat wel tellen. Augustus zei Johnny Van Sevenant gisteren, gevraagd wanneer we een nieuwe regering zullen hebben. Maak daar maar september van volgens mij.

 5. Hoe groot gelijk heb je over De Wever! Ook al vind ik ook dat hij geen al te groot gelijk heeft met zijn Vlaamsigheid, hij is er op zijn minst klaar en duidelijk over. En hij is één van de weinige in ampersandkartel die de stad verdedigt, soms gewoon ‘tStad natuurlijk .

 6. B-H-V splitsen is wellicht een belangrijk punt om het success van CD&V af te meten. Maar waar ik ook schrik voor heb is dat de kerncentrales niet zullen gesloten worden, en we als belg dus nog veel langer Suez (de franse moedermaatschappij van Electrabel) rijk zullen maken met alle bijhorende risico’s en vervuiling. En voor wat? Goedkopere energie? Bijlange niet, want ook deze grondstof is bijna op, en dan is er intussen nog niks gedaan om het te vervangen. Met enorme meerkosten tot gevolg.
  Ik hoop dus dat SP.a niet onverwijld kiest voor de oppositie, maar probeert CD&V mee te krijgen in de echte toekomst wat energie betreft. Want VLD zal dit wellicht niet doen.

 7. Het doet pijn. Maar zo gaat dat in de politiek. In oktober nog superblij en nu dieptriest. Mocht ik weten waarom we zo gestraft zijn dan zou ik het beter kunnen plaatsen, maar helaas … we waren een regeringspartij. Samen uit, samen thuis? Veel mensen zeggen dat we dit niet verdiend hebben. Gelijk hebben ze! Een oppositiekuur zal ons na 20 jaar niet slecht doen. Toch wilden we nog zo veel realiseren. We doen verder, en niet alleen in Gent. Bedankt aan zij die ons het vertrouwen gaven.

 8. @didier: en denk je dat het sluiten van de kerncentrales de elektriciteit goedkoper zal maken?

  Rond dat hele energievraagstuk verzamel ik al langer wetenswaardigheidjes op mijn blog… Ik denk dat we nog veel langer met Suez in zee zullen/moeten gaan dan ons lief is…

 9. De volgende verkiezingen die zullen plaatsvinden zijn deze van 2009 (Europees Parlement + regionale parlementen). Er is bovendien sprake om alle verkiezingen te laten samenvallen, zodat de volgende federale verkiezingen ook wel eens in 2009 zou kunnen gehouden worden.

  Gezien de uitspraken van het arbritragehof moet de Belgische kieswetgeving aangepast worden, het geval BHV moet opgelost worden, of de Franstaligen het nu willen of niet. Er kunnen in de tussentijd geen geldige verkiezingen meer georganiseerd worden voor het federale parlement. Dat de Vlamingen de Franstalige partijen hiervoor maar eens een oplossing laten zoeken.

 10. @David: In elk geval niet duurder. het blijkt trouwens vandaag dat groene energie niet duurder hoeft te zijn. Verder heeft het centralistische denken in energievoorziening zijn tijd gehad. Het is dringend tijd om decentraal te gaan denken, en dit op een meer flexibele wijze. Het huidig netwerk wordt steeds zwakker, met in extremis het gevolg dat men hele stukken van het grid moet stilleggen om overspanning tegen te gaan. Amerika kampt al langer met dit probleem en Europa gaat dezelfde weg op. Decentraal werken heeft meteen ook additionele voordelen zoals WKK.
  Lees dus ook deze wetenswaardigheden die niet in het kraam passen van Electrabel-slaven. Om het met CD&V bewoordingen te zeggen, het is tijd voor verandering.

 11. Ik denk dat het wat te gemakkelijk is om de schuld op de PS, het wat stoutere broertje, te schuiven..
  Ik denk dat de meedogenloosheid en het egoistische van de maatschappij zich gemakkelijker kan vastankeren aan het programma van andere partijen en dat de menselijkheid en het engagement die de SP vaak kenmerken bijna vooroorlogs beginnen te lijken in vergelijking bij wat er bij veel mensen leeft..
  Is er nog plaats voor het “aandacht voor de zwakkeren” aspect dat het socialisme kenmerkt in ons land ? Ja, natuurlijk maar hoe overtuig je de bevolking ervan die zo angstig rondom zich kijkt en vooral zichzelf wil beschermen en veel minder empathie genereert …. ?

 12. Ik ken de man, ” Geert”, hierboven absoluut niet.

  Hij is wel in staat om een essentiële vraag in een paar lijnen samen te vatten.
  Ik ben het met de vraag / het uitgangspunt overigens volledig eens.

 13. @Geert: zo juist, Vlaanderen heeft voor zichzelf gestemd en dan nog voor wie het redelijk goed heeft, de anderen mogen naar Seraing verhuizen. Ik wéét wel dat de SP.a ook iets voor die minderbedeelden wil doen, en het is niet toevallig dat die in de steden wonen en dat daar de SP.a (en Groen!, let’s face it) nog goed scoren. Maar Leterme is de wereldkampioen in de fermettes, waar angst om de portemonnaie thuis is en de gezinnen de norm naar buiten zijn. En SP.a heeft toch ook vaak de indruk gewekt van de partij te zijn van de hippe, stedelijke tweeverdiener op leuke renovatielocaties als de Zebrastraat (niets op tegen, overigens).

 14. Pingback: Weblog
 15. Alle clichés komen weer uit de kast. Laten we vooral niet vergeten dat de SPa zichzelf niet heeft kunnen relevant maken in de discussie – anders hadden ze wel beter gescoord. 8 jaar lang in het pluche, 8 jaar lang gescoord met hippe miekes in belangrijke posten, nonchalante politici die kookboeken schrijven en een communicatiestrategie waar de tandem VLD/Slangen nog een puntje aan kan zuigen.
  Pas op, kudo’s hoor, de SPa heeft goeie dingen gedaan en ze hebben zeker talent en kennis in huis. Maar aub niet van die heimwee-verhalen van toen socialisme nog ‘echt’ socialisme was; inclusief onderdrukte arbeiders, vechtende vakbonden en goedkope pintjes in afspanning en partijlokaal ‘de roode rakker’.
  De SPa is de partij geworden van de ‘hippe’ stadsmens (single of getrouwd), die maatschappalijk bewust en sociaal in het leven staat, maar toch graag zijn gadgets, blogs en hobbies heeft. Die ‘connected’ leeft met zijn wereld en zich iets aantrekt van het lot van minderbedeelden. Maar ook maar zolang het zijn eigen levensstijl niet teveel raakt – me dunkt maar dat is persoonlijk. Het siert de Spa dat ze de nederlaag nemen en erkennen, dat ze *gruwel* door de woestijn gaan en gaan herbronnen. Moesten het geen socialisten zijn, ik had nog op hen gestemd LOL.

 16. Vind het wat vreemd om een ideologie toe te schrijven aan “hippe stadslui” en “tweeverdieners” terwijl er ongetwijfeld nog wel ergens een toegewijd beiaardier of een hardnekkig imker nog rabiaat voor het socialistisch ideeengoed zal gaan..
  Er bestaan immers overal nog mensen die geloven in een eerlijke en gelijke verdeling van alles dat er in onze schoot wordt geworpen zonder dat ik het gevoel heb dat ze exponenten zijn van “Sex and the City”.
  Voor mij ligt er een oorzaak in de grote technologische vooruitgang die we de laatste decennia hebben gekend. De moderne mens ervaart er het gemak van maar krijgt er ook een defensieve reflex door opdat we zouden kunnen behouden wat we al hebben. De vrijheid en vooruitgang die het voor een deel opleveren staan in discrepantie met een impuls van zelfbehoud en afbakening. Om ervoor te zorgen dat we in het midden van een orkaan het bos nog door de bomen kunnen zien en empathie kunen ervaren voor anderen is er veel bezinning en inzicht nodig en het jachtige van het dagelijkse leven laat dat niet altijd toe… Daardoor krijg je gemakzuchtige mensen in àlle lagen van de bevolking die zich minder willen buigen over vragen van welvaart en welzijn en hun eigen hebben en houden willen beschermen desnoods tegen iedere ethiek van inleving en begrip in… Niet alleen de SP maar alle democratische partijen gaan er een behoorlijke kluif aan hebben om de bevolking er aan te herinneren dat we een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid moeten kunnen en blijven voelen…

 17. Uit DS vandaag: Van den Bossche wordt gezien als de uiting van het loftsocialisme. De SP.A doet het uitstekend bij de betere inkomens, zeker in de steden. Maar de partij heeft ook behoefte aan een soort back to basics. Vlaanderen is meer dan Antwerpen, Gent en Mechelen.

  B- was al langer een wijs man.

Reacties zijn gesloten.