Grote werken

Het zicht vanuit de koffiemachine-colamachine-frigo-ruimte op het werk:

pano

Heel vreemd: ze zijn daar een heel gebouw aan het afsmijten, op één gevel na. De hele gevel is gestut (met die gele poutrellen), maar voor de rest is het een mierennest van afbraakgerief.

Het zicht vanop de vloer toont hoe precair die gevel er wel bijstaat:

Afbraak

Zou er in Brussel ook iets bestaan als beschermde stadsgezichten? Op de één of andere manier betwijfel ik dat het daar in de buurt van het Muntcentrum bescherm is, het stadsgezicht.

…maar behalve dat: machtig content van mijn GSM hé: ik moet niet meer rondlopen met een fototoestel of niets!

Doe mee met de conversatie

11 reacties

  1. He ik zat daar gisteren op, maar dan op het negende, was me hetzelfde aan het afvragen: het is niet de eerste keer dat ik zo een gele constructie zie in BXL, en me dan afvraag of die gevel eigenlijk wel mooi genoeg is om te bewaren… Maar dat maakt niet uit he, als de gevel geregistreerd staat als ‘monument’ mag hij nog zo lelijk zijn, de aannemer is verplicht om hem te bewaren.

    Wat voor gsm is dat? Een N73?

  2. Geografisch offtopic: Ik zag een paar maanden geleden in Antwerpen – aan de Belgielei – ongeveer eenzelfde constructie. Art Deco voorgevel gestut, en de rest afgooien. Op het ‘conceptplaatje’ van de promotor stond dus het nieuwe gebouw, inclusief die oude gevel ‘prachtig in het nieuwe ontwerp verwerkt (ironisch)’. Nu kwam ik er laatst langs, en lag alles tegen de grond. Het gaat dus niet altijd even goed. Ik vind het wel wonderbaarlijk hoe die dingen soms blijven staan.

  3. De gevels moeten inderdaad blijven staan in Brussel. De nieuwbouw achter de gevel mag ook niet hoger worden dan de gevel trouwens. Dit principe was al een jaar of 5/6 geleden van kracht toen ik in de buurt van de Wetstraat mijn boterhammeke met choco ging verdienen en de europese wijk aan wat uitbreiding toewas. Check maar de Jozef-II straat en omgeving, overal nieuwe gebouwen achter oude(re) gevels.

  4. Er hangt ook een financieel luik aan. Wanneer de gevel blijft staan, wordt een project beschouwd als ‘renovatie’, met bijbehorende 6% BTW. Als ze de gevel mee afbreken, is het een nieuwbouwproject, belast aan 21%. Dat is een courant toegepaste techniek in de steden. 😉

  5. Na een goeie opkuisbeurt zal blijken dat het een heel mooie gevel is. Ik kom vaak ‘s middags langs die werf en ik moet altijd even blijven staan om naar de werken te kijken. Ik zou zelf wel eens achter het bedieningspaneel van zo’n geel afbraakgevaarte willen kruipen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.