Later die nacht

Ja, dat van die lay-out zal dan voor een andere keer zijn. Ik heb er een tijdje op gezocht, en ik vind geen goede oplossing om een kolom van 160 pixels breed met advertenties te combineren met een tekstkolom van 580 pixels breed. Dat samen is al 740 pixels, en op de pakweg 250 pixels die overblijft nog commentaar en dergelijke zetten, is echt helemaal benepen, dat staat veel te vol:

Veel te vol

Zucht. Pfeh. Dju. Daar loopt het al vast, natuurlijk. Misschien dat ik er mij van af kan maken met een tussenoplossing: op de voorpagina de tekstkolom een eind minder breed maken, en dan in de andere pagina’s maar twee kolommen houden?

Veel te vol 2

…maar dan blijf ik zitten met flickr-beelden, die zijn standaard 500 pixels breed en die hebben dus echt wel 550 pixels of zo nodig om niet in elkaar geduwd te lijken. Zucht. Steun.

‘t Zal voor een andere keer zijn. Dan eens.

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Mja, ik vind hier de commentaarkolom (naar mijn bescheiden mening) te breed en het lettertype (overal) te groot. Met kleiner zou je alvast een pak plaats winnen.

 2. @Thomas: 740px is écht wel smal. Ik vind de charmes van Michel dat hij juist gekozen heeft voor een cleane leesbare typographie!

  Nu. Ik zit hier ook op de 800×600 pc van mijn schoonouders te werken, dus dat betekent: een flink stuk zijkolom eraf. Maar dat hindert eigenlijk niet omdat die mij juist niet zo interesseert: de éigenlijke artikels, de content, gaan voor. En daarvoor wordt de ruimte in de viewport optimaal benut. Een kwestie van prioriteiten zeker?

  Advertenties zijn lastig: je wil ze op een zichtbare plaats zonder dat ze de flow, de structuur van de site breken. Lastig. Ik vond het MS reclame filmpje in de header, eerder deze week, al niet erg geslaagd wegens te veel de aandacht trekken, maar om er nog een aparte kolom voor te gaan uittrekken? Hm. ‘t is dat het hier ook Slashdot of zo niet is hé. En dus zijn we weer bij af.

  Misschien moet Michel opteren voor een ‘intro pagina’ met advertenties en een ‘klik hier voor de eigenlijke site’ knop :p

 3. oh ja, juich, intropagina’s.
  Waarom geen twee smalle zijkolommen waar de reclame staat en één brede voor de commentaren? In feite de zijkolom hier en daar eens opsplitsen in twee smalle, waarbij je de ene dan gebruikt voor navigatie of zo en de andere voor de reclame. (Reclame naast navigatie trekt trouwens veel volk aan, denk ik.)

 4. Of ge kunt die advertentieblokken eventueel vervangen door van die enorm irritante mouse-over advertenties bij bepaalde woorden. Zoals bijvoorbeeld: “Vanmorgen naar de winkel geweest”, en als ge met de muiscursor over ‘winkel’ beweegt krijgt ge dan ne pop-up van de GB :-).

  Of ook niet …

 5. Misschien iets of wat de lettergrootte terugschroeven… iets à la http://www.bokardo.com?
  Het design wordt er ook licht gehouden door nauwelijks tot geen grafische elementen en door bijvoorbeeld de kolom in een lichter grijs letterkleur weer te geven zodat de content duidelijker naar voorkomt, waardoor alles meteen minder druk oogt omdat minder elementen voor aandacht schreeuwen 🙂

 6. Waarom zou je foto’s niet precies even breed mogen tonen als de tekst?

  Overigens vind ik de plaatsing van je Enchanté-ads nu wel goed. Alleen dat vriendvangentblogt-logo hangt er nu wat verloren bij, plakt bijna tegen de onderste ad.

 7. Je hoofdkolom zou wat mij betreft gerust een kwart tot een derde smaller mogen zijn. Te brede kolommen bemoeilijken het lezen, en zeker voor de minder diepgravende literatuur vormt een brede kolom daarom een extra drempel. Dat is ook de reden waarom krantenkolommen over het algemeen zo smal zijn.

 8. @Luc: ik denk dat “in de buurt van 500 pixels” redelijk goed zit voor de fontgrootte die ik hanteer (11pt).

  In alle geval veel beter dan de vorige lay-out, die een fontgrootte van 11px had en een flexibele breedte. 🙂

  Ik zal later vanavong, als ik tijd vind, eens een paar alternatieven naast elkaar zetten.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.