Salonfähig

LDD is geen onsamenhangende hype, zegt Gerolf Annemans. Gaan we nu een leegloop zien van het Vlaams Blok richting naar daar? Ha, zou dat niet iets zijn? Alles wat ook maar enige sérieux heeft en (dus?) ook wel eens écht in een bestuur wil zitten, stapt–na een grondige controle misschien?–over naar de kornuiten van Jean-Marie, die nu toch op zoek is én zwemt in het geld. En volgende verkiezingen is het gedaan met het Blok. 🙂

Doe mee met de conversatie

17 reacties

 1. Mmm, beetje dubbeltje op z’n kant lijkt me. ‘t Zou inderdaad geen slechte zaak zijn mocht het VB verdwijnen/krimpen, maar dan zit ge wel met nen hoop deserterende VB’ers in LDD die wel politieke macht hebben. En het is maar zeer de vraag of Dedecker, wanneer het erop aankomt, gematigder is dan het VB …

 2. Dan zal LDD wel wat serieuzer moeten overkomen. Met alle respect voor de goede bedoelingen en recht-voor-de-raapheid van LDD, maar met een persoon als Ulla op een verkiesbare plaats kan je toch moeilijk over enige sérieux spreken?

 3. @Mike: In zowat alle stemtests stond LDD het verst van mijn eigen overtuiging af, maar toch: nee, niet akkoord over Ulla.

  Om te beginnen, maar da’s persoonlijk voor mij natuurlijk: ik heb er geen idee van wat haar capaciteiten zijn. Iedereen lachte Margriet Hermans ook uit, maar zoveel jaar na dato lijkt me dat toch een ernstige politica te zijn.

  En daarnaast: ik ga ervan uit dat het Dedecker c.s. heel die tijd echt ernstig gemeend was. Dat Boudewijn Bouckaert–zeg ervan wat je wil–erbij betrokken is, is voor mij daar redelijk doorslaggevend in. Ook dat Luc Van Braekel, waar ik politiek ook al zeer ver van sta maar wiens opinie ik wel zeer respecteer, na rijp beraad ervoor kiest om voor LDD te stemmen, is een teken aan de wand.

  Opdracht één voor LDD was dan om stemmen te hebben en (dus) geld. Daarbij heiligt het doel de middelen. Klaar en duidelijk.

  En ja, daarbij spreek ik mezelf tegen, dat weet ik.

 4. Ik denk dat het simpelweg nog veel te vroeg is om daar iets over te zeggen: het is in de Kamer dat ze het zullen moeten waarmaken. Als ze bewijzen dat ze er iets van bakken, zie ik er wel een toekomst in. Maar als Jean-Marie (als die al in de Kamer gaat zetelen, want dan is zijn partij zijn plaats kwijt in het Vlaams Parlement), Ulla, Verstrepen en compagnie er niets van bakken, zal het ook rap gedaan zijn.

 5. Ik ben het Michel eens en ik denk ook dat zijn scenario zou kunnen werken (al is het misschien niet zo snel als hij schetst). Ook omdat er wel íets moest gebeuren.

  VB is een misselijke club, maar feit is wel dat een zeer groot deel van de Vlaamse kiezers meent daardoor het best vertegenwoordigd te worden. Ik zeg ‘meent’ omdat ik (mede op grond van de ervaringen in Nederland met Lijst Pim Fortuyn, Wilders, Verdonk, en SP) niet denk dat dit soort clubs iets zinvols bijdragen aan het formuleren van oplossingen (integendeel), maar hun succes bij kiezers is wel een belangrijk ziektesymptoom dat je niet eeuwig kunt blijven negeren.

  Buitensluiten en negeren van populisten is een heel logische en natuurlijke reactie. Maar het is ook contra-productief omdat het alleen maar meer voeding geeft aan het anti-establishmentgevoel waar ze mee scoren. Populisten medeverantwoordelijk maken voor echt beleid, dát draait ze pas echt de nek om. LDD is een gouden kans voor Vlaanderen om op een fatsoenlijke manier komaf te maken met dat contra-productieve en, let’s face it: ondemocratische, cordon sanitaire.

  (PS: wel cool zeg, die live preview van de comments!)

 6. Het zou natuurlijk kunnen scheuren. Dewinter en Annemans zijn al een tijdje zich tegen Vanhecke en zijn Morel aan het keren. Eigenlijk zou het mij niet verbazen. De vraag is of ze dat bij LDD wel willen. Zou jij Dewinter aan boord nemen in zijn plaats?

 7. Annemans zie ik het wel doen. En die uitspraak ik misschien al zijn sollicitatie 😉 Nee, die lijkt me het meest interessante voor LDD en voor hem zelf is het ook niet echt een slechte zet.

 8. Hmm, ik vrees dat dit een beetje wishful thinking is.

  De militanten van LDD zullen dit nooit zien zitten en bij het Vlaams Belang zelf zitten veel te veel mensen die echt wel staan achter de idee ‘Vlaams Belang’ (revolutie).

  En daarbij denk ik dat LDD zo ook nog wel groter wordt en zonder VB-mensen veel kan groeien. 😛
  Tenslotte hebben velen er niet op gestemd omdat hen wijsgemaakt werd dat het toch een verloren stem zou zijn, en omdat door de peilingen hun kiesgedrag werd gemanipuleerd.
  Nu hebben ze geld en zullen ze meer aan bod komen. En ze zullen hun naam veranderen (IPPON dacht ik), om aan te tonen dat het een volwaardige partij is.

 9. Als LDD-kiezer zou ik er niet tegen zijn dat iemand als Annemans van het VB naar LDD zou overlopen. Ik zou er wel tegen zijn als LDD bij volgende verkiezingen samen met het VB en eventuele anderen in een ‘Forza Flandria’-kartel naar de verkiezingen zou gaan (en dat is een denkpiste waar Bouckaert, Verstrepen, Annemans en Dewinter voorstander van zijn).

 10. Afgescheurde mensen van het VB samen met LDD naar de kiezer als Forza Flandria, Vlaamsgezind en diepblauwliberaal, is m.i. een realistisch en niet eens zo slecht scenario;

  En eens alle dégoutés er bij het VB vandoor zijn, blijven alleen de dégoutants (en dégoutantes) achter.

  Waar moet ik tekenen?

 11. Interessante denkpiste.
  Het zou inderdaad voor LDD maar ook voor de Vlaamse politiek bijzonder interessant zijn mochten de ‘deftige’ VB’ers zoals een Annemans naar LDD overstappen.

  Annemans is overigens een van die weinige politici die zijn dossiers altijd perfect beheerst en die niet het radicale van VB aanhangt.

  Indien er zo’n overlopers naar LDD zijn, zal de grootste taak van Jean-Marie eruit bestaan om zijn partij aanvaardbaar te houden voor de andere partijen en geen cordon sanitaire rondom hem te krijgen.

  Al zullen SP.a en Groen!, waarvan vooral de eerste altijd van het cordon heeft geprofiteerd, ongetwijfeld de eersen zijn om daarop aan te sturen.

 12. Tja, Margriet Hermans… Die slaat af en toe wel eens compleet de bal mis. Maar soms slaat ze ook spijkers met koppen. En ze zet zich met veel energie in, en verliest het contact met de maatschappij niet.

  Van alle BV’s die in de politiek gegaan zijn, lijken JM Dedecker en Margriet Hermans mij toch de enige “blijvers” die ook effectief iets gepresteerd hebben. En niet te vergeten: kreuner Walter Grootaerts, natuurlijk 😉

 13. Ik hoorde toevallig over een (nog te verschijnen)interview met la Ulla. Ze heeft last van het Van Broeckhovensyndroom ;).

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.