Als ik kon herbeginnen

Als ik zou kiezen van waar ik mijn leven kon herbeginnen, dan zou ik een maand nadat ik mijn madam had leren kennen, gestopt zijn met rechten, en beginnen studeren zijn om archeologie te doen.

In overgangsperiodes waar niet veel van geweten is. De vroege middeleeuwen in onze contreien, bijvoorbeeld. Of pakweg dit kunnen doen mijn hele leven, dat lijkt me de hemel op aarde te zijn.

En u?

Doe mee met de conversatie

13 reacties

 1. Pingback: super4004
 2. Ik ben een boek aan het lezen met als titel “De Middeleeuwen”, van Prof.Pirenne. Dit terzijde.

  Als ik had kunnen herbeginnen had ik mijn hart gevolgd en Germaanse filologie gestudeerd. Nederlands/Engels. En zou ik geprobeerd hebben om een succesvol schrijfster van teksten te worden. Ik zou met plezier artikels schrijven over uw archeologische opgravingen.

 3. Ben blij dat je niet kan herbeginnen: ‘k zie mij zo direct niet van enen site naar een andere gaan of u voor maanden aan een stuk moeten missen voor een of andere opgraving. Blèh!
  Moest ik moeten herbeginnen, ik zie niet direct iets dat ik anders zou willen doen 🙁

 4. ik snap de link niet goed van het willen veranderen van studierichting met “de maand nadat ik mijn madame had leren kennen”. en wat uw madam daarop antwoordt is zooooo schooon !
  moest ik kunnen herbeginnen zou ik meer met mijn hart dan rationeel voor de studierichting kiezen en zou ik ook liever mijn madam vroeger tegengekomen zijn. zodat ik een iets jongere papa zou worden.

 5. En kunnen we echt niet herbeginnen ( allez, ‘n beetje toch). Ik koester toch nog altijd de enigszins utopische hoop om zo rond m’n zestigste toch nog wat uren op de VUB te spenderen. Studies Germaanse afmaken, of iets nieuws beginnen zoals kunstgeschiedenis,…
  Zie daar niet iemand onlangs iets over een leven lang studeren…

 6. @ Els: je hoeft echt geen Germaanse gedaan te hebben om te kunnen schrijven. Al wat je met doen om te schrijven is veel, zo veel mogelijk lezen, en de moed en het geduld vinden om te schrijven. Wat dat betreft wordt filologie zwaar overschat.

  Believe me, een Germanist kan het weten.

  PS: No regrets!

 7. Hetzelfde. Redelijk krak hetzelfde. Saai, maar bon.
  Alleen goed dat ik dit nu weet, als we eens zouden herbeginnen, dan schrijf ik je een briefje in de les nadat je je madam hebt leren kennen : Michel, stop nù met rechten en ga archeologie doen.

 8. 1 september 1993 om 10u.

  Eerste dag op de middelbare school, eerste speeltijd. In plaats van mij te laten doen door de bully van dienst die zichzelf wilde bewijzen, ferm teruggeslagen hebben.

  Zou mij heel wat ellende hebben bespaard.

  Anderzijds, ik zou toch niet snel een andere richting dan geschiedenis nemen aan de universiteit.

 9. Ik heb archeologie (v.h. Nabije Oosten) gestudeerd, en ik heb er nooit één seconde spijt van gehad. Thesisonderwerp: “Grafstructuren en -inboedels uit de Diyala en de Hamrin in het 3° millenium BC” (kan tellen als een periode en plaats waar niet veel mensen van weten, hé). Helaas nooit afgewerkt en ingediend vanwege het willen uitstellen van het moment van afscheid van de(toen nog R)UG en het leven dat toch maar verder gaat. Een tweede diploma, 4 kinderen en een toffe job later, spookt het nog altijd door mijn hoofd wanneer ik mij terug met mijn allereerste passie zal kunnen bezighouden … dit gezegd zijnde: best tevreden met mijn leven zoals het is, maar ooit …

 10. Ik zou mijn tijd niet meer verspillen aan de mislukte jaren in mijn studieloopbaan (2), ik zou ook geen tijd meer verspillen aan de lerarenopleiding aangezien dat diploma mij waarschijnlijk niet zoveel zal bijbrengen. Om kort te gaan (daar is het al te laat voor): ik zou onmiddelijk na de middelbare school begonnen zijn met hetgeen ik nu doe (politieke wet.).
  En niet onbelangrijk: ik zou nooit uit de scouts gestapt zijn en vroeger aan sport zijn begonnen. That’s about it. Maar kben wel content 🙂

 11. Ik weet niet of ik hier recht heb van spreken. Maar in mijn geval zou ik mijzelf wat meer volwassenheid toewensen in de geschiedenis, en mijn humaniora in’t Latijnse verderdoen. Om daarna nog jaren aan de universiteit te studeren om hersenchirurg te worden. Keep dreaming Beau.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.