Dieven op internet

Het blijft toch maar een raar ding, het interweb.

Neem nu zo’n Frederik Poppe, elders omschreven als internet-pooier, die maanden aan een stuk zomaar inhoud steelt van andere websites, en die met een AdSense-reclame eronder op zijn eigen website zet.

In mijn boek is dat diefstal.

Dàt hij gediefd heeft, staat natuurlijk als een paal boven water: Technorati of pakweg Google Cache houden nog wel een tijdje het grootste deel van de inhoud die tot vanmorgen op http://shoutcast.be stond, vast.

Maakt het iets uit dat het suject vandaag net zijn website gewist heeft? Het pleit in zijn voordeel dat hij met zijn flagrant delict is opgehouden. Weze het, dat wel, na weken aan een stuk herhaaldelijk aandringen en ondertussen artikels op verscheidene weblogs, het één al explicieter dan het andere, én na persoonlijke e-mailcommunicatie.

Maar is dat niet een beetje het equivalent van een fotokopie van de Standaard uitgeven met extra advertenties erin, maanden aan een stuk de inkomsten binnenrijven, en als het dan uiteindelijk té erg de spuigaten uitloopt, zeggen “ah ja maar ik heb geen enkel exemplaar meer hoor”?

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. Oh, ik wens hem niets slechts toe hoor.

  Een kleine uitleg (ik wou snel wat geld verdienen met Adsense), een half excuus (ik dacht niet dat iemand erover zou vallen, ik was die site eigenlijk al lang vergeten), een poging tot verklaring voor zijn niet-reageren (ik lees eigenlijk geen weblogs meer, het heeft geduurd tot iemand me persoonlijk mailde), en iedereen zou tevreden zijn.

  Maar maandenlang niets laten weten en dan doen alsof zijn neus bloedt, of mensen per e-mail afdreigen, dat zijn dingen die men toch liever niet doet.

 2. Hey, weer een nieuwe header (zou je dan toch je belofte van een wekelijkse nieuwe header volhouden (dus toch nadelen aan een online RSS-reader)).

  Ik denk dat dit de jongeman nog lang zal achtervolgen. Google vergee(f)t niet.

 3. De geviseerde bloggers zouden zich kunnen verenigen en een advocaat erop zetten. Maar aangezien ze dat kennelijk niet zullen doen, loopt hij weg zonder straf en mét de adsense inkomsten.
  Misschien moet iemand eens contact opnemen met google…

 4. en jullie downloaden maar illegaal films en muziek. Maar daar wordt natuurlijk in alle talen over gezwegen hé. beetje naief? of is hypocriet een beter woord?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.