Drupal-ontwikkelen in Windows

De voor de hand liggende oplossing om aan Drupal te duwen en trekken, is ergens een oude computer met Linux te bekleden, er de nodige dingen op te pleuren en hopla.

Maar als dat niet kan, wegens geen ongebruikte computer / Virtual PC / VMWare bij de hand, kan het natuurlijk ook gewoon in Windows. En wel bijzonder eenvoudig:

  1. Download en installeer XAMPP voor Windows. Pak de installer-versie voor het grootste gemak en verander niets aan de installatie-opties.
  2. Een paar minuten later:

Xampp2

  1. Start Apache en MySql. Euh, met die start-knoppen, dus. Er staat nu op http://127.0.0.1 een Apache met MySQL te draaien, holadiejee:

Xampp3

  1. Download Drupal. Tegenwoordig is dacht ik Drupal 5.2 de beste optie.
  2. Drupal zit in een tar.gz-file, bij mij gaat die automatisch open met Winrar, en dan zet ik die in c:\xampp\htdocs\drupal.
  3. Ga naar http://127.0.0.1/phpmyadmin, vul “drupal” in onder Create new database en klik Create:

Xampp4

  1. Ga naar http://127.0.0.1/drupal, vul “drupal” in onder Database name, en “root” onder Database username. Geen wachtwoord, ha, want we zijn ultra-mega-onveilig bezig!

 Xampp5

  1. Duw op Save configuration en tadzam!

Xampp6

  1. Een volledig werkende Drupal, hoera!

Xampp7

Van begin tot einde in minder dan vijf minuten. En alles werkt zoals het zou moeten werken.

Akkoord, voor Clean URLs moet je nog eens LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so in c:\xampp\apache\cont\httpd.conf aanschakelen. Maar dat is een detail, en niet vitaal.

Kijk, noem mij hopeloos ik-weet-niet-wat, maar ik vind dat dus magisch.

8 reacties op “Drupal-ontwikkelen in Windows”

  1. En op een Mac is het net zo simpel, maar dan vervang je XAMPP door MAMP! Magisch, inderdaad.

    Gezweet dat ik ooit heb om een lokale LAMP-omgeving draaiende te krijgen op mijn PC met Windows 2000 (alles apart downloaden en configureren). En fier dat ik was toen het werkte. En nog fierder toen mijn computer (met DynDNS en wat gepruts met poortnummers) plots een échte webserevr werd waar de hele wereld op kon 🙂 dat laatste laat ik nu maar voor wat het is…

Reacties zijn gesloten.