Top 10 dead celebrities I’d like to meet

Vraagt Manu: welke dode beroemdheden zou ik graag ontmoeten?

Jammer dat het om dode beroemdheden moet gaan, want anders had ik het wel geweten: dan zou ik beginnen met mijn grootouders, alle vier, als ze veertig waren.

Ik ben ook verschrikkelijk in gedwongen ontmoetingen, dus mocht het al gebeuren, dan nog zou het allemaal ambetantig zijn, maar alla. Dode beroemdheden die ik zou willen ontmoeten. In willekeurige volgorde.

 1. Buster Keaton in 1928, net voor hij bij MGM tekende. Wie weet wat voor ongelooflijkheden hij nog had gedaan als hij niet bij die studio zat. En als hij niet aan de drank was geraakt. Ik heb een zwak voor genieën met een hoek af.
 2. Augustus ergens in pakweg 15 voor Christus. En dan zou ik hem orakelgewijs willen voorleggen wat er allemaal zou gebeuren.
 3. Elvis Presley in 1970. Om gewoon mee uit te hangen. Voor televisie liggen, en babbelen. En naar muziek luisteren. En hem toch van de pillen te krijgen.
 4. Nikola Tesla. Genie met een hoek af, met één been in de negentiende eeuw en één been in de eenentwintigste. Machtig, lijkt me dat.
 5. Sigmund Freud. Zo zot als een achterdeur, maar ik zou er enorm graag mee spreken. Hem vragen of hij dat nu echt allemaal méénde.
 6. Adolf Hitler. De gedachte dat hij samen met Wittgenstein op school gezeten heeft, en van al wat had kunnen zijn, daar lig ik soms van wakker. Ik ga er van uit dat die mens op een bepaald moment, pakweg, I dunno, in 1917, nog altijd rationeel was, en dat er mee te babbelen was.
 7. Paul Erdos. Maar dan wel alleen als ik met hem zou kunenn meespreken en dus ook een wiskundig genie zou zijn. 
 8. Richard Feynman. Ik zou dan ook wel zeer slim willen zijn en over alles met hem kunnen meespreken. Of eigenlijk, misschien niet. Dan zou ik
 9. Joshua Norton in september 1859. Om overduidelijke redenen.
 10. Charles Darwin, natuurlijk. Mijn idool. Géén hoek af, denk ik zo, en misschien wel de overleden beroemdheid die ik het meest bewonder van al.

En u?

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. Euh, nee.
  En geen enkele Vlaming ook! Awoert mij!

  Meisjes toch. For shame. Wat zou ik er voor de politieke correctheid vrouwen bij zetten als die niet bovenaan mijn echte lijst zouden staan?

  Maar alla, als het toch zou moeten:

  • Koningin Victoria (die van Engeland)
  • Koningin Elizabeth (de onze, van de prijs)
  • Marilyn Monroe — zoals in Insignificance, ah ha. Cfr. ook “genie met hoek af”. De hoek ben ik zeker, het genie weet ik niet.
  • Koningin Elizabeth (die van Engeland, de eerste)
  • Grace Hopper in 1924 — for obvious reasons
  • Messalina — idem
 2. Gender is mijn hoofddomein. Dat in dit lijstje enkel mannen voorkomen heeft oorzaken zoals idd het feit dat historisch de vrouw niet volledig aan haar trekken is gekomen.

  Het kan ook liggen aan de opvoeding van de persoon die het lijstje maakt,misschien werd uw aansdacht steeds op het belang van mannen gewezen?

  Niettemin, net zoals de vrouwenzaak geen kwestie van minderheden is, is het evenmin het geval dat het ‘noemen’ van vrouwen behoort tot politiek correct of niet. Het gaat hier niet over bomen, migranten, gehandicapten of vluchtelingen die een minderheid uitmaken en recht hebben op extra aandacht.

  ‘Political correctness’ zelf slaat dan weer op meningsuitingen die niet helemaal volgens de vigerende maatschappelijke gedachte verlopen.

  Helaas is de vigerende maatschappelijke gedachte niét dat vrouwen belangrijk zijn, dat is een schijn die wordt opgehouden.

  Mensen als u met zo veel talent en creativiteit zouden zo enorm waardevol kunnen zijn voor de ‘vrouwenzaak’. Ik ga er vanuit dat u vrij progressief bent en vindt dat wij op gelijke voet staan.

  In die zin is uw opmerking over politieke correctheid pijnlijk. Het zou passender geweest zijn mocht u schrijven dat uw ‘mindframe’ er niet op gericht is in de geschiedenis vrouwen te ontdekken die u had willen ontmoeten.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.