Museum

Lees alhier.

Ik was een paar weken geleden bij iemand om een website te maken. En dat moest in Flash, en dat moest flashy, en dat moest proper, en dat moest van wow! zijn en van kwabloem! en hopla kijk eens naar mij.

O ja, en het moest ook nuttig zijn, en gelezen worden door de mensen, en gevonden worden op Google, en gemakkelijk navigeerbaar en bruikbaar zijn, en eenvoudig te onderhouden door een leek.

Eén van de voorbeelden die aangehaald werden, was een site van onze vrienden van Group94. Waarop ik voorzichtig aanhaal dat het weliswaar een site is die, eum, ja, mooi is voor sommige mensen (met een goede bril en/of jonge ogen en/of een grote monitor en/of een scherm op lage resolutie), maar dat die bezwaarlijk gebruiksvriendelijk te noemen was.

Hola jong: tirade! “JAMAAR DE MENSEN VINDEN DAT DUS EEN SCHONE WEBSITE EN GIJ MET UW BEIGE MICROSOFT COMPUTERS GIJ VERSTAAT DAAR NIETS VAN EN VOOR MIJ MOET DAT OOK SPEELS ZIJN EN DAT IS NU EENMAAL ZO!!”, een reactie, het was al geleden van die keer dat ik laagdunkend deed over zijn iPod en schamper deed over de Steve Jobs-verering bij sommige Macintosh-fanaten.

Wel, kijk: het kan me niet schelen of het een portfolio is of het is een weblog of het is een bedrijfswebsite. Een website moet bruikbaar zijn. Als ik op zoek ben naar iemand om een affiche te maken voor mij, dan heb ik géén zin om me door een geanimeerd zoekplaatje-annex-rebus te worstelen, en dan op random blokjes te klikken overal om te achterhalen of die mens nog wel ooit een affiche gemaakt heeft die mij aanstaat.

En met alle respect voor alle betrokken partijen: a fortiori als het het Museum van bloederige Schone Kunsten is. Dedju. Het is alsof ze kunst expres ontoegankelijk maken.

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. Ze maken het zo graag ‘artistique’, en ze hebben het (bijna) allemaal, MDD, MUHKA,… zo geweldig ontoegankelijk, ik denk dat je de minister ‘ns moet bellen dat er ook toegankelijke, overzichtelijke sites kunenn.

 2. ‘t is waar ook, mensen keren terug naar mensvriendelijke sites, en niet naar sites met veel te veel gedoe. Ik toch, en zeker als ik op zoek ben naar info. Goh!

 3. Jamaar, jamaar: in de culturele sector is het verboden toegankelijke websites te maken! Denk ik. Allez toch, als je ziet wat ze allemaal produceren.
  Onlangs was ik op zoek naar info over dansvoorstelling van de Belgische choreograaf Thierry Smits ( http://www.thor.be ). Probeert er ne keer aan uit te geraken! En dat is dus een website die internationaal prijzen heeft dus prijzen gewonnen… Baanbrekend, ongetwijfeld … maar bruikbaar?

 4. Een website maken voor een ander? Never again. Precies om die reden hierboven beschreven. Een of andere egotripper die een pluim wil opsteken. Nee bedankt.

  Ik kan je verzekeren dat, zelfs al maak je die site precies zoals gevraagd, er iemand je deur platloopt omdat het succes (logischerwijs) uitblijft. Dan heb je jezelf de onmogelijke opdracht op de hals gehaald om een flash-site in google te frotten. Archgg.. save yourself man!

 5. Group94 kan mooie websites “tekenen”. Geen gedachtengoed erachter qua usability of zo, hé. En die tekeningen verkopen ze aan klanten, die hen opzoeken omwille van awards. Awards die ze soms kregen voor bepaalde visuele effecten of zo…
  Geen enkele G94-site is gebruiksvriendelijk …

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.