Met vertraging wegens dat het leven in de weg kwam: vervolg van mijn eigen gedachtenordening over on-line bibliotheekzaken.
1. Beginnen
Goodreads, Shelfari en aNobii zijn gratis. LibraryThing is gratis tot 200 boeken, en daarna betalend.
Bij allevier is het aanmelden totaal pijnloos, en verloopt het min of meer volgens hetzelfde stramien. Naam en wachtwoord ingeven, en meteen naar een pagina waar kennissen kunnen opgezocht worden en toegevoegd:
Enkel bij aNobii wordt er niet meteen gehamerd op de vrienden en kennissen, en is men eerst geïnteresseerd in de taalkeuze:
Maar voor de rest wordt dat zo’n beetje een standaardpatroon, of het nu met Facebook-applicaties is of de afgrijselijkste vuiligheid: mensen laten aanmelden, en dan hun Gmail, Yahoo!, LinkedIn etc. aflopen, op zoek naar andere gewillige slachtoffers.
Ik heb er een hekel aan om mensen lastig te vallen met uitnodigingen, maar wat wél fijn is, is dat die dingen ook terugvinden wie van mijn contacten er al op de site zitten.
LibraryThing is van de vier de minst gelekte qua uitzicht, maar het is ook meteen de minst opdringerige: bij de ander moet men naar een minuskuul “skip this step” of “skip making friends”-linkje op zoek; bij LibraryThing staan de link-opties onderaan het scherm terwijl bovenaan meteen veelgebruikte opties staan: boeken toevoegen, profiel editeren, interactie met anderen.
Wie ben ik?
Als een vreemde mij gaat bezoeken, dan ziet die bij LibraryThing al meteen een overvloed aan gegevens:
Hoeveel boeken ik heb, reviews, welke tags, andere leden met dezelfde boeken, RSS feeds naar mijn boeken, mijn reviews, reviews van mijn boeken door andere mensen… meer dan eigenlijk nodig, denk ik. En de nadruk ligt op de statistiek. Vergelijk met Goodreads en Shelfari:
Daar krijg ik bij alletwee te zien wat ik op dit ogenblik aan het doen ben. Bij Goodreads staat een lijstje van wat ik aan het lezen ben, en wat er recent veranderd is, en bij Shelfari zie ik wat ik gedaan heb de laatste tijd:
Dat maakt het allemaal veel interactiever en persoonlijker, natuurlijk. Een dergelijke lijst met activiteiten bestaat niet bij LibraryThing. Het zou nochtans niet moeilijk zijn om alvast de nieuw toegevoegde boeken-feed en die nieuwe reviews-feed te combineren tot één ding, maar alla.
Bij aNobii krijgen de mensen meteen mijn boekenschap te zien; bij de andere zijn mijn boeken één klik ver.
Het is duidelijk dat bij Goodreads de nadruk vooral ligt op het netwerk– en het “kijk welke boeken ik aan het lezen ben”-aspect, en dat het bij LibraryThing om de bibliotheek gaat.
Next up: boeken toevoegen.
Reacties
11 reacties op “LibraryThing vs. Goodreads vs. Shelfari vs. aNobii (ii)”
En als je mij één site mag aanbevelen, welke zou dat (op dit moment) zijn?
Of nog een andere manier om uw bibliotheek te ordenen: per kleur !
@Mathias: ah, da’s voor de conclusie, natuurlijk. Het snelle antwoord: het hangt ervan af wat je bedoeling is. 🙂
http://blog.programmableweb.com/2008/02/13/librarything-api-mashup-the-library/
Goodreads en aNobii hebben ook (rudimentaire) APIs: http://www.goodreads.com/api en http://api.anobii.com/api/api_home.php
Heel leuk reeksje voor catalogusneuroten zoals ik. Het zal er natuurlijk weer op uitdraaien dat ik ergens een account aanmaak. Daarom alvast een verzoekje voor het vervolg van de reeks: kan je het ook eens hebben over eventuele mogelijkheden om je bibliotheek in één of ander formaat te exporteren? Waar ik mee zit is dat ik eerst ergens mijn bibliotheek netjes inbreng om na een jaar of twee te moeten vaststellen dat de site in kwestie er de brui aan geeft.
Dat is inderdaad één van de allerbelangrijkste factoren geweest bij mij om een keuze te maken.
[…] uw gedacht… Geïnspireerd door deze review ga ik proberen mijn nieuwe boeken in een lijstje bij te houden op het internet. Er zijn zo […]
[…] LibraryThing vs. Goodreads vs. Shelfari vs. aNobii (ii) (1) share! by Michel Vuijlsteke (9) on Tales of Drudgery & Boredom (9) 2 months ago permalink Met vertraging wegens dat het leven in de weg kwam: vervolg van mijn eigen gedachtenordening over on-line bibliotheekzaken. 1. Beginnen Goodreads, Shelfari en aNobii zijn gratis. LibraryThing is gratis tot 200 boeken, en daarna betalend. Bij allevier is het aanmelden totaal pijnloos, en verloopt het min of meer volgens hetzelfde stramien. Naam en wachtwoord ingeven, en meteen naar een pagina waar kennissen kunnen opgezocht worden en toegevoegd: Enkel bij aNobii wordt er niet meteen gehamerd … Tagged aNobii (3) Goodreads (5) librarything (16) Shelfari (3) Sonstiges (15) Shared by Ceberius (35) Explore similar stories Contribute comment Copyright © 2008 | | About | Blog | Buzz | Contact | Donate | Legal | Widget | FeedBurner FeedFlare | Created by Benjamin Golub | CSS by Brian Beck var gaJsHost = ((“https:” == document.location.protocol) ? “https://ssl.” : “http://www.”); document.write(unescape(“%3Cscript src=’” + gaJsHost + “google-analytics.com/ga.js’ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); var pageTracker = _gat._getTracker(“UA-3578099-1”); pageTracker._initData(); pageTracker._trackPageview(); […]
[…] door deze review ga ik proberen mijn nieuwe boeken in een lijstje bij te houden op het internet. Er zijn zo […]
[…] door deze review ga ik proberen mijn nieuwe boeken in een lijstje bij te houden op het internet. Er zijn zo […]