LibraryThing vs. Goodreads vs. Shelfari vs. aNobii (ii)

Met vertraging wegens dat het leven in de weg kwam: vervolg van mijn eigen gedachtenordening over on-line bibliotheekzaken.

1. Beginnen

Goodreads, Shelfari en aNobii zijn gratis. LibraryThing is gratis tot 200 boeken, en daarna betalend.

Bij allevier is het aanmelden totaal pijnloos, en verloopt het min of meer volgens hetzelfde stramien. Naam en wachtwoord ingeven, en meteen naar een pagina waar kennissen kunnen opgezocht worden en toegevoegd:

Lt00 Lt00a

Gr00 Gr00a

Sh00 Sh00a

Enkel bij aNobii wordt er niet meteen gehamerd op de vrienden en kennissen, en is men eerst geïnteresseerd in de taalkeuze:

An00 An00a

Maar voor de rest wordt dat zo’n beetje een standaardpatroon, of het nu met Facebook-applicaties is of de afgrijselijkste vuiligheid: mensen laten aanmelden, en dan hun Gmail, Yahoo!, LinkedIn etc. aflopen, op zoek naar andere gewillige slachtoffers.

Ik heb er een hekel aan om mensen lastig te vallen met uitnodigingen, maar wat wél fijn is, is dat die dingen ook terugvinden wie van mijn contacten er al op de site zitten.

LibraryThing is van de vier de minst gelekte qua uitzicht, maar het is ook meteen de minst opdringerige: bij de ander moet men naar een minuskuul “skip this step” of “skip making friends”-linkje op zoek; bij LibraryThing staan de link-opties onderaan het scherm terwijl bovenaan meteen veelgebruikte opties staan: boeken toevoegen, profiel editeren, interactie met anderen.


Wie ben ik?

Als een vreemde mij gaat bezoeken, dan ziet die bij LibraryThing al meteen een overvloed aan gegevens:

Lt02

Hoeveel boeken ik heb, reviews, welke tags, andere leden met dezelfde boeken, RSS feeds naar mijn boeken, mijn reviews, reviews van mijn boeken door andere mensen… meer dan eigenlijk nodig, denk ik. En de nadruk ligt op de statistiek. Vergelijk met Goodreads en Shelfari:

Gr02 Sh02

Daar krijg ik bij alletwee te zien wat ik op dit ogenblik aan het doen ben. Bij Goodreads staat een lijstje van wat ik aan het lezen ben, en wat er recent veranderd is, en bij Shelfari zie ik wat ik gedaan heb de laatste tijd:

Gr02a Sh02a

Dat maakt het allemaal veel interactiever en persoonlijker, natuurlijk. Een dergelijke lijst met activiteiten bestaat niet bij LibraryThing. Het zou nochtans niet moeilijk zijn om alvast de nieuw toegevoegde boeken-feed en die nieuwe reviews-feed te combineren tot één ding, maar alla.

Bij aNobii krijgen de mensen meteen mijn boekenschap te zien; bij de andere zijn mijn boeken één klik ver.

Het is duidelijk dat bij Goodreads de nadruk vooral ligt op het netwerk– en het “kijk welke boeken ik aan het lezen ben”-aspect, en dat het bij LibraryThing om de bibliotheek gaat.

Next up: boeken toevoegen.

Doe mee met de conversatie

11 reacties

  1. Heel leuk reeksje voor catalogusneuroten zoals ik. Het zal er natuurlijk weer op uitdraaien dat ik ergens een account aanmaak. Daarom alvast een verzoekje voor het vervolg van de reeks: kan je het ook eens hebben over eventuele mogelijkheden om je bibliotheek in één of ander formaat te exporteren? Waar ik mee zit is dat ik eerst ergens mijn bibliotheek netjes inbreng om na een jaar of twee te moeten vaststellen dat de site in kwestie er de brui aan geeft.

  2. Pingback: Erwin Ravau's blog

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.