Zwartrijder

Ik heb een abonnement op de trein en op De Lijn en op TEC en STIB/MIVB.

Die bussen en metro’s en trams, dat is dus om het even waar in het land, zonder nadenken: een enórm gemak, ik kan op om het even welk openbaar vervoer stappen en ik moet niet eens nadenken.

Dat van de trein, dat is tussen Gent en Brussel, wat nog goed uitkomt, want ik werk nu eenmaal in Brussel en ik woon nu eenmaal in Gent. En dus dat het goed uitkomt, want ik kan een jaar lang gratis de trein nemen tussen die twee steden: binnenkomen, neerzitten, mantel bovenop de ijsspuiende airco (hatelijk ding), sjaal oprollen en tegen de venster leggen, abonnement op het tafeltje voor mij, hopla in slaap en ik ben gerust want de controleur moet mij zelfs niet wakker maken.

Ha, maar nu werk ik dus regelmatig in Antwerpen. Meer nog: de volgende paar weken ga ik eigenlijk meer in Antwerpen zitten dan in Brussel. En zit ik dus met een Go-Pass, of hoe die dingen tegenwoordig ook heten, die ik moet invullen en dat ik nooit weet de hoeveelste we precies zijn vandaag.

En die ik de eerste dag dat ik naar Antwerpen moest, helemaal vergeten was.

En die gisteren al op was, en dat ik vandaag dus voor de tweede keer zwart gereden heb, en het pas beseft heb toen ik wakker werd aan de Dampoort.

Proper is dat.

7 reacties op “Zwartrijder”

 1. Een gopass mag je enkel gebruiken als je 26 of jonger bent. Dat van u zal wel een railpass zijn zeker? (Niet dat het wat uitmaakt, het principe zal wel hetzelfde zijn en zagen over de naam is eigenlijk belachelijk)

 2. Michel,

  Over die airco: als je de coupé binnenkomt, is er bovenaan een draaiknop waarmee je de airco kan instellen. Enfin, in de treinen in Wallonië is dat toch zo, tenminste in eerste klasse. Eens kijken ?

  PS: Ik heb mijn mutatie aangevraagd en wil in Gent komen wonen, een huis delen met mijn zus en een goede vriend (die van de tekenfilms). Wanneer weet ik niet precies, maar waarschijnlijk tegen mei-juni-juli-augustus ????? Als je een tof huis weet in het centrum van Gent (4 kamers liefst), ruime keuken/eetkamer en salon: één adres !

  Groetjes !

 3. en max 1.000 euro, en liefst in het cetrrum of vlakbij (en niet te ver van het station -ook- doenbaar met de fiets, zoals jij !) Een gerenoveerd huis , ook al…. Mmmmm

  ik weet het, ik ben MOEILIJK !!!

 4. @Christophe: lijkt me onlogisch. Misschien ben je toevallig telkens gecontroleerd tussen Aalter en Gent? Ofwel lezen de conducteurs op den duur niet meer wat er op die abo’s staat.
  @Aagje:het zal wel iets voor eerste klasse zijn aangezien in Wallonië krek dezelfde treinen rijden als in Vlaanderen.

 5. @Maarten ik wil hier geen discussie brengen op Michel zijn blog natuurlijk, maar als het aantal KM quasi identiek is, waarom zou het dan niet kunnen (en zo werd me ook verteld toen ik het de eerste keer vroeg aan het verkooppunt in het station).

 6. Inderdaad, zeer verwarrend als je een combinatie abonnement – Go Pass hebt. Je bent het zodanig gewoon van niks te moeten invullen, dat je vaak vergeet je Go Pass in te vullen als je die eens moet gebruiken. Zelf ook al een paar keer voorgehad en zelfs al 1 maal beboet geweest hiervoor.

  @Cristophe: Voor zover ik weet telt het abonnement enkel op het aangegeven traject. Wel is het zo dat de conducteurs bijna nooit je abonnement lezen. Maar eigenlijk mag het dus niet. Tenzij je abonnement meer is dan (ik dacht) 150 km (enkel) – dan krijg je een landabonnement waarmee je doorheen gans België mag sporen.
  @ Michel: die draaiknop is in alle redelijk recente wagons (van de dubbeldekkers weet ik het niet) aanwezig. Je vindt ze aan de linkerkant van de deur bovenaan onder het display (iets meer aan de zijkant) als je binnenkomt. Aan de andere kant zit een stopcontact voor een laptop ofzo. Weinig mensen weten dit, maar daarmee kun je dus de temperatuur van de ganse wagon regelen.

Reacties zijn gesloten.