Insidieus

Ik heb zo’n iPod Touch.

Aaitotsj

Een schoon ding, en ik ben er redelijk content van. Niet wild extatisch content—ik ga géén tattoo van Steve Jobs op mijn voorhoofd zetten—maar wel behoorlijk zeer.

Het is verre van perfect. Zo uit het blote hoofd:

 • de responsiviteit kan beter: de “home”-knop onderaan werkt bijvoorbeel praktisch nooit meteen, behalve in eenvoudige applicaties als de rekenmachine
 • ik ben er op een week tijd al in geslaagd om het ding drie keer te doen crashen en/of zo erg te doen time-outen dat het automatisch uitvallen niet meer werkte

Crashreport

 • 16 gigabyte is toch echt niet veel
 • teksten typen is een nachtmerrie
 • de browser is een beetje kreupel (flash zou een gemak zijn, kan hij nu écht geen pagina’s cachen, waarom moeten die telkens opnieuwgeladen worden?)
 • het is er vaak in het geheel niet op berekend om met de linkerhand te bedienen
 • werken met een browserwachtwoordbeveiligd netwerk lukt niet (zo’n hotel-wireless bijvoorbeeld)
 • waarom kan ik niet kiezen hoe groot ik mijn foto’s op dat ding wil? waar dient die inzoommogelijkheid dan voor?
 • die accelerometer die alles doet kantelen als het ding zelf kantelt: leuk, maar waarom kan ik die niet afzetten? ik kijk graag naar een filmpje met mijn hoofd op een kussen namelijk.
 • waarom verspringen datum en tijd voortdurend? (zie foto hierboven, zonet genomen: vrijdag 30 november 5u47. Als het nu nog naar altijd dezelfde datum zou zijn, maar nee.)

Voor de rest is het een wonder van schoon fatsoen, een lichtend voorbeeld van hoe een bijna monomane visie en een aan het obsessioneel grenzende aandacht voor detail nodig zijn, en hoeveel beter het wel is dan design by committee.

En waarom insidieus? Haja, omdat het een slippery slope death of a thousand cuts koppelverkoop-achtige situatie is, natuurlijk.

Synchronisatie (beelden en geluid en fimpjes erop zetten) lukt niet zonder iTunes. Ho, ik hoor u al bezig: er zijn stapels mogelijkheden om vanalles manuele te doen, en met een beetje zoeken dit, en met een plugin dat, en si, en la.

Maar ik heb geen zin in zoeken en prutsen en dingen doen. Ik wil dat het werkt, in één keer, zonder vuiligheid.

…en dus ben ik gekluisterd aan die akelig vieze iTunes. En alle oude zeren van iTunes komen dan naar boven: slecht geïntegreerd in Vista, vele keren minder goed van Windows Media Player als muziek– en videospeler, bah.

En de iPod gekluisterd aan één computer, natuurlijk: synchronisatie met een laptop én een vaste computer is al helemaal van de pot gerukt. Steve Jobs heeft maar één computer, vermoed ik, dus dan is het allemaal niet zo belangrijk.

(Leuke anecdote gehoord in Miami trouwens: bij Apple is énkel wat Steven belangrijk vindt, ook echt belangrijk. Het bugrapporteringssyteem is prachtig en werkt zo slick als een ingeoliede pinguin in een teflon badkuip. Het kostenrapporteringssysteem trekt op de hond zijn kloten. Waarom, vroeg Jared Spool aan de mensen van de boekhouding bij Apple: “Steve doesn’t do his own expenses.”)

10 reacties op “Insidieus”

 1. En toch blijf ik nog bij mijn Creative Zen:Vision 30GB mp3/divx/radio en nog veel meer ding. En het zal nog voor lang zijn als ik je zo hoor/lees. Die Creative heeft een zéér goed scherm, goeie ‘oorkes’, en een zeer goeie batterijduur: 4 uur wanneer je van films doet en wel 20 uur voor mp3s.

  Mijn vrouw heeft een iPod Nano last gen, en die update ik gewoon met Winamp: rechts klikken op een track of een selectie, send to, ipod. Zonder plugin gedoe of ander geklooi, gewoon standaard Winamp, waar ik onderhand al bijna tien jaar mee werk. Al een paar keer andere players geprobeerd, maar Winamp blijft toch het beste vind ik. Ook al is WMP de enige die met die sneltoetsen op mijn keyboard te te bedienen valt 🙂

 2. Een technologisch wonder die iPod touch 🙂 Heb er sinds meer dan een week ook een. Ondertussen al gejailbreakt en wat programma’s op gesmeten…

  Wat ik grappig vind aan de accelerometer is wanneer je ergens in een scherpe boch (op bus of auto) zit, dan draait die ineens het scherm…

 3. Ik ga niet zeggen dat tekst typen mij favoriete bezigheid is op m’n iPhone, maar een nachtmerrie zou ik het nu ook niet noemen. Een nederlands woordenboek is wel nodig!

  En de browser een beetje kreupel … euh ooit al een betere browser gehad op een mobiel toestel?

  En iTunes onder vista is inderdaad geen plezier. Voor de rest vind ik dat een prachtig stukje software.

 4. Die datum verandert bij mij ook constant, how come?

  Waar haalt u uw filmpjes trouwens? via itunes ongetwijfeld, als je niet jailbreakt (wat ik trouwens ook niet van plan ben)? u betaalt daarvoor? of spreken we hier over de mini videopodcasts?

 5. Datumverandering is er omdat er een bug in (what else) iTunes zit, al een tijdje. iTunes afzetten tussen synchronisaties, en dan komt het in orde.

  Nu ja, “in orde”… de synchronisatie met Outlook zorgde er wel voor dat mijn afspraken allemaal verzet waren, maar behalve dat.

 6. 16 gigabyte is toch echt niet veel
  Eum… koop dan het 32 GB-model?

  werken met een browserwachtwoordbeveiligd netwerk lukt niet (zo’n hotel-wireless bijvoorbeeld)
  Waarom niet? Open browser. Ga naar willekeurige URL. Word doorgestuurd naar login portal. Geef login in. Surf. Works like a charm.

 7. By the way, filmpjes worden toch altijd horizontaal afgespeeld, dus zonder dat er rekening gehouden wordt met de accellerometer? Werkt perfect op het kopkussen. Textinput is ook ferm beter met NL woordenboek van iphonedict.com, maar het blijft wel wennen in het begin

Reacties zijn gesloten.