Lacheuh

Grappig. Ik heb een paar audiobooks gekocht om op mijn iPod te beluisteren.

Ik heb die boeken beluisterd, en ik wil die nu van mijn iPod weghalen.

Simpel, juist? Euh. Nee, dus.

Zelfde probleem met een paar CD’s die ik gekocht heb, en die ik nu van mijn iPod wegwil, en op mijn computer.

Oh ja: mijn computer. Niet de laptop waar ik iTunes op gezet heb en waarmee ik de boeken en de CD’s gekocht heb.

Ik weet hoe ik het illegaal moet doen hoor, geen enkel probleem daar. Maar hoe doe ik het legaal?

Tien op tien voor gebruiksvriendelijkheid, nog maar eens, Apple.

Doe mee met de conversatie

20 reacties

 1. Dat je de inhoud enkel op één computer kan beheren heeft te maken met de limieten die opgelegd worden door de platenmaatschapijen. Niet door Apple, Michel.

  Trouwens, waarom heb ik daar nog nooit moeite mee gehad? Misschien kan ik gewoon beter met computers overweg. Ofwel ben ik niet zo’n moeilijke mens 🙂

 2. citaat: (van http://www.usatoday.com/tech/columnist/kimkomando/2006-11-02-itunes-tricks_x.htm)
  Mass de-authorization:
  You can only play iTunes-purchased music on five computers. Each must be authorized with a user name and password. But your computer may crash. Or you may lose your laptop.
  You can still move music to another computer. But you can’t authorize it to play. However, you can de-authorize all of your purchases once a year. Then, you can re-authorize your music to play on up to five computers.
  Click Store and View My Account. Enter your user name and password. If you have reached your limit, you’ll see a Deauthorize All button. Click it.

  Reverse sync:
  With iTunes, you can transfer music from your iPod to another computer. But there’s a catch. The computer must be authorized to play your music. And it only works with iTunes purchases.
  To sync music from an iPod to a computer, first authorize the computer. Click Store and Authorize Computer. Enter your user name and password. Then, connect your iPod and click File and Transfer Purchases from iPod.

 3. Ach ach, waarom zo defensief?

  Peer zegt dat ik een op iTunes gekocht bestand op maximaal vijf machines kan zetten. Als dat zo is, waarom is er geen optie in iTunes om uw gegevens te backuppen?

  Of, gelijkaardig probleem: als ik iets gekocht heb, en ik wil het enkel op mijn computer en niet op mijn iPod, hoe doe ik dat dan op een eenvoudige manier?

 4. Gaat ge nu beweren dat er niets mis is met iTunes, Youri?
  Ik heb het nochtans al verschillende malen voorgehad dat iTunes ineens beslist dat mijn iPod corrupt is en dat hij hardnekking blijft volhouden dat de enige oplossing is hem terug naar de fabrieksinstellingen zetten (en ge dus alle liedjes er opnieuw kunt beginnen opzetten, wat trouwens ook opmerkelijk traag verloopt). Als ge hem dan gewoon volledig laat leeglopen tot ge uw iPod terug aan kunt zetten zonder hem aan de PC te hangen werkt hij wel weer perfect, zelfs in iTunes.
  Hoewel wij het vaak gebruiken en er sowieso al voor honderden euro’s muziek hebben gekocht vind ik het nog steeds zielig een bestand met lossy compression te kopen. Ik vervloek nog steeds de dag dat ik die iPod heb besteld voor mijn vriendin haar verjaardag en het gevolg: iTunes op mijn PC thuis.
  Het kan misschien wel zijn dat jij beter met PC’s kan werken maar als Michel het niet kan ga ik er van uit dat 90% van de gebruikers het ook niet kan.

 5. 1. Als je alles syncrhoniseert:Met die vinkjes naast de songs kan je bepalen wat je op je computer houdt en niet op je ipod wil… Afspeelbaar op je computer, niet gesynchroniseerd met je ipod.
  2. Als je liever met playlists werkt: je kan bepalen welke playlists je al dan niet wil synchroniseren. Haal die audiobooks daar dan uit.

  Geen optie om te backuppen in iTunes? Tja… onder het mom van wie geen Time Capsule wil, kan altijd de directories backuppen zeker?

 6. Idem met sony: toen een tijd geleden mijn harde schijf mij vaarwel zegde wilde ik de nummers op mijn mp3-speler op mijn laptop krijgen, want die waren verloren gegaan. Maar neen: nummers van je mp3-speler kun je niet op je pc zetten. En als je het zou kunnen, dan alleen met sony’s software.

  Als je heel je bib op een ipod wil behalve 1 nummer, dan selecteer je snel alle nummers, zwier je het in een playlist, gooi je dat ene nummer uit die playlist en zet je de lijst op je ipod. Ik heb niet eens een ipod maar ik vermoed dat het op die manier redelijk eenvoudig moet zijn.

 7. Het was gewoon een tip, ik weet ook wel dat iTunes op Windows zeer vreemde kuren vertoont (en ook op Mac kan het rommelen), en dat Apple dat beter kon doen, is uiteraard ook waar. Het blijven ook gewoon verkopers, after all.

 8. Je kan wel nog altijd de bestanden handmatig beheren via iTunes? Allez, das zo een vinkje zetten en twee vinkjes uitzetten ergens. Zo doe ik het toch op mijn iPhone.

 9. @michel: waarom zo defensief? Omdat ik het vreemd vind dat iemand die voor zijn werk toch bezig is met usability altijd weer zaagt over Apple-dingen. Als die rants dan ook nog eens gebaseerd zijn op foute informatie, dan vind ik dat onrechtvaardig.

  Ik zeg niet dat alles perfect werkt bij Apple, want dat kan niet. Maar ze doen toch heel hard hun best om het voor de gemiddelde medemens (lees: niet-geek) zo gemakkelijk mogelijk te maken.

  Daarom vond ik je “Tien op tien voor gebruiksvriendelijkheid, nog maar eens, Apple.” er een beetje over.

 10. Naast enkele handigheidjes heeft iTunes mij ook alleen maar teleurgesteld. De logica achter grote delen van de aanpak is ver te zoeken.

  Zo kan je bijvoorbeeld wel muziek op je iPod slepen zonder daarom te moeten synchroniseren, maar met foto’s kan dat niet.

  Ik had op een testexemplaar van de iPod Touch een deel van mijn eigen muziekcollectie gezet en een aantal foto’s. Toen ik hem bij een vriend aansloot, kon ik probleemloos zijn muziek bij op de iPod slepen.

  Als ik foto’s van zijn pc op de iPod wou zetten, moest ik synchroniseren, met als gevolg dat mijn foto’s verwijderd werden.

  Bovendien heeft iTunes de hele tagging van mijn bibliotheek verknoeid, maar dat verhaal kan je eventueel op mijn blog lezen, kwestie van hier niet té veel plaats op te eisen.

  Doe mij maar een Creative Zen en Winamp…

 11. @Youri. Leg mij nu eens uit hoe ik moest weten waar die minuskule blauwe vinkjes voor dienden naast de items in mijn bibliotheek. Hallo, affordances? Iemand?

  En leg mij dan uit hoe het precies zit met de interactie tussen dat en de opties om podcasts wel dan niet mee te synchroniseren en automatisch dan niet te verwijderen. En hetzelfde met films.

  Ik ben bezig met usability, jazeker. En ik heb proberen achterhalen hoe ik het moest doen, dingen niet naar mijn iPod synchroniseren maar ze wel op mijn PC laten staan. Of dingen — geen ge-DRM-de dingen hé, mijn eigen gekochte zaken waar geen DRM op staat — naar meer dan één computer te krijgen.

  Ik heb het niet gevonden. En dus vind ik, voor mezelf, dat de usability te wensen over laat.

  En ik ben echt niet enkel over Apple-dingen aan het zagen oor, absoluut niet. Ik zaag in deze context alléén over iTunes omdat ik virtueel veprlicht ben om het te gebruiken, met die iPod. Als ik iets anders zou gebruiken, zou ik dáár dan weer over zagen.

  En dan zouden ongetwijfeld de Apple-fanbois staan roepen “op iTunes is het allemaal veel beter!” Ik ben trouwens een beetje verbaasd dat nog niemand bovengehalad heeft “jamaar ’t is uw eigen schuld dat ge De Heilige iTunes gebruikt op Micro$loth WinBl0ws!!!”

 12. Dat sommige dingen wat moeilijker te vinden zijn is net omdat Apple ze wegsteekt. En ja, in sommige gevallen is dat vervelend. Maar in de meeste gevallen is het juist wat Apple-producten zo goed maakt. Hun strategie is altijd geweest: zorgen dat het werkt, zonder dat de gebruiker zich van al te veel dingen moet aantrekken. En dus maken ze keuzes in jou plaats. De meeste mensen willen hun muziek via hun iPod kunnen beluisteren, dus zullen we dat standaard allemaal synchronyseren. Super eenvoudig, en zeer gebruiksvriendelijk voor een grote groep mensen. Maar als je het anders wil moet je wat zoeken.

 13. Ja, moeilijke dingen kan en/of moet je verborgen houden van de gewone gebruiker, en ja, je moet betekenisvolle defaultwaarden kiezen.

  Maar om op dat ene voorbeeld verder te gaan: je interface vervuilen door een vinkje naast elke individuele track te zetten en nergens duidelijk te maken wat dat vinkje doet, en het in het rechtermuisklikmenu “uncheck selection” te noemen in plaats van, oh, bijvoorbeeld “do not synchronise” of “do not send to iPod” en daarnaast nog eens “mark as new” en/of “mark as not new” en “do not autodelete” en/of “allow autodelete” te gebruiken die ook effect hebben op het al dan niet over en weer van en naar iPod geraken–in datzelfde rechtermuisklikmenu

  Wat een patente nonsens.

 14. Maar ik gebruik die vinkjes niet eens. Ofwel synchroniseer je je iPod/iPhone automatisch en selecteer je welke playlists moeten gesynchronyseert worden. Dan kan je gewoon tracks in en uit die playlists slepen.

  Een andere optie is om op het “home”-scherm van je iPod/iPhone in iTunes “Beheer muziek en video’s handmatig” aan te vinken, en dan kan je gewoon rechtstreeks naar je iPod slepen.

  Zo moeilijk is dat nu toch niet.

 15. Oh, hier ook altijd miserie troef met iTunes. Ik heb een mini en een shuffle en iTunes heeft daar altijd veel miserie mee. Of is het daar niet mee, dan wel met iets anders. Maar het zal wel aan mij liggen zeker, als ik de Applefans moet geloven.

 16. iTunes zuigt natuurlijk als een ontstopper van het beste rubber. Zelf gebruik ik trouwens met opzet ook geen iPod. Een iRiver, een harde schijf die je als mediatheek indeelt en een USB-kabeltje. Geen centje pijn.

 17. Ik volg Michel toch ook hoor… iTunes zuigt enorm! En het is ook nog is VERSCHRIKKELIJK traag op Windows… zelfs op nieuwe en snelle computers.

  Zelf ben ik overgeschakeld op RedChair software, anapod explorer dus. Veel sneller en veel simpeler… maar je kan er geen muziek mee kopen…

 18. Winamp! “Send to ipod” Yes please!

  En ik gebruik een zen vision:m met de zeer gebruiksvriendelijke creative software. ITunes is me veel te 1998.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.